Designere får virtuelt miljø

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 6. oktober 2006.


VMware Et virtuelt miljø giver de studerende ensartede arbejdspladser, hvor de frit kan boltre sig. Men skønt teknologien løser opgaven, kigger Odense Tekniske Skole også på andre løsninger.

De studerende på multimediedesigneruddannelsen på Odense Tekniske Skole har fuld kontrol over udviklingsmiljøet på de pc'er, som skolen stiller til rådighed. Men netværksadgangen er begrænset til nogle få servere. Hvis noget går galt, kræver det kun et par klik at nulstille systemet.
Det er resultatet af, at skolen siden sidste år har anvendt VMware ACE (assured computing environment). Programmet anvender virtualisering til at standardisere det system, brugeren får til rådighed. Hver bruger får en virtuel pc til rådighed.

Systemadministratorerne på Odense Tekniske Skole installerer en udviklerpakke bestående af Windows XP, Internet Information Services (IIS), SQL Server og Visual Studio.Net på den virtuelle pc. Derefter kan den virtuelle computer distribueres som en fil til de 100 pc'er, der anvender systemet.
- Vi valgte VMware ACE, fordi vi havde brug for en løsning, der kunne give os et ensartet system på pc'er, der var så forskellige, at vi ikke kunne bruge et fælles image. Det var også vigtigt, at det blev et "pille-
rode-rage-miljø", som brugeren selv kunne nulstille. Og det skulle kunne køre uden administratorrettigheder på netværket, fortæller systemadministrator Sebastian Morsony fra Odense Tekniske Skole.
De fordele har systemet givet. Til gengæld er der en ulempe: VMware emulerer den underliggende hardware. Det gør systemet langsommere, end hvis programmerne kører direkte under Windows. Men Sebastian Morsony synes, at fordelene opvejer ulemperne. Han har indtryk af, at de studerende er godt tilfredse med løsningen.

På den virtuelle maskine har brugeren fulde administratorprivilegier. Men samtidig er netværksadgangen begrænset: De virtuelle maskiner kan kun kommunikere med nogle udviklingsservere.
- Det gjorde vi for at undgå, at en eventuel virus ville kunne sprede sig til vores øvrige netværk, siger han.
Odense Tekniske Skole har været godt tilfreds med systemet, der har kørt siden VMware ACE blev frigivet i januar 2005. Alligevel er det ikke sikkert, at man vil fortsætte med den. Der er ingen planer om at udvide brugen af VMware ACE.
- Det løste nogle konkrete problemer. Men siden har vores systemer udviklet sig. For eksempel har vi nu en teknologi, der gør det muligt at bruge et disk-image, selvom pc'erne har mindre hardwaremæssige forskelle. Og pointen med at forhindre pc'er med administratorrettigheder i at komme på nettet er forsvundet, da vi nu har givet adgang til 1.000 af elevernes egne bærbare pc'er, fortæller Sebastian Morsony.
For at gøre det muligt har skolen indført flere virtuelle lokalnet (VLAN), så et eventuelt virusudbrud kan begrænses.

Set fra en administratorsynsvinkel har systemet også en svaghed: Det er besværligt at distribuere nye virtuelle maskiner ud til brugerne, når der for eksempel kommer nye versioner af programmerne. Det hænger sammen med, at pakkerne bliver ret store - en samlet pakke fylder seks-syv gigabyte.
- Det vil kræve tredjepartsværktøjer at installere dem automatisk. Da vi ikke har det, er det en manuel opgave. Alternativt kunne vi hælde dem ud via en group policy, så de installeres ved opstart. Men så må brugeren vente på, at den er færdig med at installere, før han/hun kan logge på. Så vi undgår den løsning for ikke at genere brugerne, siger han.

Billedtekst: Virtualisering De studerende på multimediedesigneruddannelsen på Odense Tekniske Skole har fået et virtuelt miljø, hvor hver bruger har fuld kontrol over udviklingsmiljøet på de pc'er, der bliver stillet til rådighed, fortæller systemadministrator Sebastian Morsony.
Foto: Alex Tran

OriginalModTime: 14-11-2006 13:55:48




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere