It-Danmark er en illusion

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Computerworld har bedt fremtrædende personligheder fortælle om deres visioner for it-Danmark. Det ville professor i ledelse Louis Printz ikke. Vi får nemlig slet ikke et it-Danmark, mener han.

Louis Printz rykker frem på stolen, lægger sin arm på bordet og kigger ind i Computerworlds udsendtes øjne.
- Du synes sikkert, jeg er både gammel og konservativ. Det er jeg ikke. Jeg er heller ikke maskinstormer.
Den 72-årige professor i først administrativ databehandling og senere ledelse har ellers siddet i mere end en time og forklaret, at it-branchen er på et kolossalt fejlspor, hvor "it-fanatikere" investerer alt for mange penge i teknologier, der er fremmedgørende og ødelægger menneskelig kreativitet.
- I stedet for at indrette barbermaskinen efter hovedet, så indretter vi hovedet efter barbermaskinen i øjeblikket, siger Louis Printz.
Louis Printz mener, den helt overordnede fejl er, at vi ganske rigtigt har opdaget, at vi er på vej mod et nyt samfund, men at vi tror, det samfund er et informationssamfund.
I et informationssamfund er det klart, at informationsteknologien bliver helt central, men i virkeligheden er vi på vej ind i et samfund, hvor det bliver innovation og mennesker, der er i centrum.
- Det er godt med teknologi, men ikke når målet er at spørge scanneren i stedet for at spørge mennesker, siger han.
Louis Printz er faktisk tilhænger af mange former for it. Han har selv arbejdet hos Regnecentralen, der på det tidspunkt tegnede den danske it-udvikling, og han ser også i dag mange muligheder for at bruge it innovativt.

Især internettet er et godt eksempel. Internettet er et kludetæppe af hjemmesider, debatfora, konferenceværktøjer og chatprogrammer - og netop derfor er det en succes. Det er der alt for få, der har opdaget, mener Louis Printz og peger på det kommende centraliserede elektroniske patientjournalsystem i det offentlige.
- Hver hospitalsafdeling og hver eneste ansatte på sygehuset skal have muligheden for at tilpasse systemet lige præcis til deres behov. Så må det være it-afdelingerne, der sørger for at binde det hele sammen, siger han.

I stedet ser han en it-branche, der fungerer efter industrisamfundets præmisser. It-firmaerne laver avancerede standardprodukter, der gør medarbejdernes arbejde unødigt besværligt og ødelægger forretningen for lederne.
- Systemer bestemmer løsningen. Derfor skal virksomhederne kræve tilpasning af de ledelsesværktøjer, de får tilbudt. De ting et ledelsesværktøj måler på, er de ting, man kommer til at fokusere på, siger Louis Printz, der generelt mener, at virksomhederne burde måle mindre på deres medarbejderes indsats, da friheden er central for at skabe innovation.
Allerede for mange år siden rådede Louis Printz et it-firma til at vælge et lille hospital, hvor de havde en mulighed for at eksperimentere og lave et system, der tilgodeså alle de forskellige behov på de forskellige afdelinger.
- Men de ville hellere levere et standardiseret system til Skejby. Og vi havde jo begge ret fra hvert sit synspunkt. De så på nutidens budget, og jeg så på fremtidens, siger han.

Ifølge Louis Printz, er innovation et ord, som mange virksomheder bruger, men kun meget få har forstået meningen af. For at en virksomhed skal være innovativ, skal den have en helt anden type ledere. Innovative ledere sørger for en tværfaglig tilgang i virksomheden, de sammensætter team, og de skal ikke hævde deres autoritet på samme måde som den gamle type ledere.
Både den nye ledelsestype og tværfagligheden er en kæmpe udfordring for store virksomheder, også inden for it-branchen. De er så hierarkiske og så fastlåste i forskellige jobfunktioner, at det er decideret umuligt at omstille dem til innovative vidensvirksomheder.
- Du kan ikke bare dele virksomheden op i nye innovative afdelinger. Det er ligesom at skille en kæde ad, så man ikke mere kan bruge den til at bevæge sig frem med. Man er nødt til at skabe helt nye virksomheder ud af den store virksomheds talentmasse, siger Louis Printz, der godt kan forstå, at det så sjældent sker.
- Både for lederne og virksomhederne er det jo at save deres egen gren over, hvis de accepterer udviklingen. Lederne skulle skifte sig selv ud, og virksomhederne skal oprette nye virksomheder, der kannibaliserer på den gamle.

Resultatet er i stedet, at de gamle virksomheder ikke fornyer sig, men i stedet bruger deres magt til at gøre det sværere for de små innovative videnvirksomheder.
- Den største barriere for de innovative videnvirksomheder er konkurrencen med de store, der enten køber og ødelægger dem, eller laver kundebindinger, der gør det meget svært for de innovative videnvirksomheder at komme ind på markedet, siger Louis Printz.
Heldigvis er dog netop Danmark et foregangsland, når det gælder innovative videnvirksomheder.
Det tilskriver Louis Printz den åbne og demokratiske kultur i landet, samt at vi altid har været et land, der har været nødt til at tilpasse os omverdenens krav.
- Jeg ser en revolution hos de innovative videnvirksomheder. De har opdaget, at it skal understøtte mennesket og ikke omvendt. Imens kan it-fanatikerne snakke videre om kunstig intelligens og "it i alt" - det er noget fremtiden aldrig vil bruge, forudser Louis Printz.

Faktabokse:
blå bog:
72-årige Louis Printz fik først en professorgrad i administrativ databehandling og senere strategisk ledelse. Har specialiseret sig inden for innovative vidensvirksomheder.

Louis Printz har tidligere arbejdet som statistiker på Regnecentralen.

Medstifter af Strategy-Lab, som arbejder med "balancen mellem effektiv drift og kreativ, ideskabende og innovativ forretningsudvikling". Det er en del af Handelshøjskolen i Århus.

Louis Printz trak sig tilbage som 67-årig, men forblev tilknyttet til Strategy Lab, hvor han blandt andet holder foredrag om innovation for små virksomheder. Louis Printz skriver stadig bøger og bestyrer en brevkasse for ledere.

Innovative virksomheder
Ifølge Louis Printz er innovative videnvirksomheder præget af nytænkning, tværfaglighed og fokus på viden.

De baserer sig på smådrift. Kan godt være store virksomheder, men fungerer i så fald som et netværk og ikke som en enhed.

Er i modsætning til industrivirksomheder er de ikke udbudsstyret. Deres løsninger henvender sig kun til en enkelt eller meget få kunder, der bliver inddraget i de konkrete projekter.

Ifølge Louis Printz er det stort set kun små virksomheder, der har ægte fokus på innovation i Danmark, men blandt de store fremhæver han Danfoss og Novo Nordisk.

Billedtekst:
Innovation Ifølge 72-årige Louis Printz er innovation et ord, som mange virksomheder bruger, men kun meget få har forstået meningen af. Foto: Søren Holm/Chili

OriginalModTime: 28-09-2006 14:41:28




IT-JOB

Danske Commodities A/S

IT Systems Engineer

Gehl Architects ApS

IT Supporter

Sentia Denmark A/S

Service Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere