Bardenfleths budskab

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Danmarks it-virksomheder trives. Faktisk stormer en helt ny generation hurtigtvoksende it-virksomheder frem med vækstrater på 25 og 50 procent om året. Det fremgår af dette års Top 100-analyse af Danmarks bedste it-virksomheder, hvor eliten består af relativt nye og ukendte navne som Segmenta, Nianet, Zepto, Kapow, MindKey med flere.
Det vidner om en dynamik og vækst, som det danske it-marked ikke har set siden dotcom-dagene. Spørgsmålet er blot, hvor længe det kan blive ved. Hvis det danske it-væksteventyr skal opleve nye, berigende kapitler i de kommende år, så har vi brug for nye, dygtige medarbejdere. Og det er der ikke udsigt til. Tværtimod.
Et er, at der generelt vil være færre unge i de kommende år, og udbuddet på arbejdsmarkedet derfor falder. Noget andet er, at der bliver markant færre unge med it-kompetencer, fordi de få unge vælger it fra.
Det sidste er ingen naturlov. Mens et lille landbrugsland som Irland uddanner 0,86 it-kandidater med en lang videregående uddannelse per 1.000 indbyggere, så uddanner Danmark 0,19. Vi uddanner med andre ord næsten en femtedel så mange unge med it-spydspidskompetencer som Irland. Tydeligvis er der noget galt in the state of Denmark.
Den pointe fremførte Microsofts administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth, med eftertryk på årets Top 100-konference, hvor han leverede en tankevækkende - eller "skræmmende", som en af tilhørerne bemærkede - analyse af fremtidsudsigterne for Danmark, hvis vi ikke mobiliserer en fornyet satsning på it.
Ifølge Globaliserings­rådets analyser bidrager it mere til produktivitet og vækst end nogen anden ­teknologi. Virksomheder i Danmark med integreret it-anvendelse har højere værdi­tilvækst end andre virksomheder. It bidrager til vækst i alle brancher og er især afgørende i danske nøglebrancher som landbrug/fødevarer, transport/logistik, byggeri/anlæg, sundhed/medicin, ­offentlig forvaltning, energi, virksomhedsøkonomi.
Følgelig er det et samfundsproblem, hvis vi ikke uddanner unge nok med it-kompetencer til at fremtidssikre disse nøgleområder. Det skal derfor være en national prioritet at gøre det spændende og attraktivt for de unge at søge ind på it-uddannelserne - i konkurrence med så mange andre tilbud.
Ifølge Bardenfleth er det ikke en opgave, uddannelserne kan løse alene:
- Når de unge bliver præsenteret for studie­mulighederne, møder de dataloger, der taler om programmering og skærme, mens lægerne fortæller om, hvordan de reddede tre menneskeliv i sidste uge. Valget står meget klart. De unge vil være læger. Vi - it-virksomhederne - bliver derfor nødt til at hjælpe uddannelserne ved at forklare betydningen og perspektivet af it for de unge, sagde Jørgen Bardenfleth.

Bardenfleths bud på en digital fremtid lyder sådan:
• Tal med dine børns lærere om it-anvendelsen.
• Tag praktikanter ind i din virksomhed og vis dem, at it er spændende og mulighederne mange.
• Tilmeld din virksomhed it-natten i januar 2007 og giv børn og forældre en oplevelse.
• Undersøg mulighederne for it-aktiviteter for de unge i dit lokalområde.
• Lad være med at tro, at it-­uddannelsesinstitutioner kan ­løse dette alene.
Det er rigtige og helt nødvendige målsætninger. Og it-virksomhederne er selv de nærmeste til at høste gevinsten af, at flere unge - ikke mindst kvinder, den halvdel af befolkningen, som har valgt it fra - interesserer sig mere for it.
Men det står også klart, at dagens kommunikationssamfund kræver en stærk formidling af missionen om, hvad it kan i form af bedre livsudfoldelsesmuligheder, hvis man vil skabe en tiltrækningskraft, der overvinder andre kompetenceretninger. De tider er forbi, hvor it helt af sig selv tryllebandt befolkningen. I dag skal der en indsats til.
Og den indsats må anstændigvis udspringe af it-branchen selv.

Læs side 6-7

OriginalModTime: 28-09-2006 13:52:06




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere