Men hvad med fremtiden?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Det går helt forrygende for den danske it-branche. Som dette års Top 100-tal så tydeligt viser, ligger resultaterne og forventningerne i top. De danske it-virksomheder tordner frem med en vækst i omsætningen på 10 pct. over det seneste år - mere, end industriens selv forventede for et år siden. Og fremtiden ser lys ud.
Derfor er dette også tidspunktet, hvor vi skal sikre fremtiden. For sagen er, at optimismen til trods, bliver det overordentligt vanskeligt at sikre væksten fremover, med den nuværende politiske indsats på uddannelsesområdet, universiteterne og forskningen. Væksten risikerer at blive kvalt i mangel på arbejdskraft, kompetencebrist og manglende spydspidsviden.
Generelt klarer de danske folkeskoler sig middelmådigt i de internationale undersøgelser og kan slet ikke følge med duksene i den globale klasse, finnerne. Universiteterne har hverken størrelse, ledelse, klasse eller prioritering til at rykke op på ranglisten blandt verdens 50 eliteuniversiteter. Og specifikt halter Danmark langt bagud i forhold til lande som Irland, Finland, Sverige, Norge, Australien og USA, hvad angår antallet uddannede it-specialister.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har ganske vist inviteret it-branchen med til drøftelserne om regeringens globaliseringsstrategi, der blandt andet skal hjælpe de danske vækstbrancher til at sikre globale styrkepositioner. Men samtidig har både statsministeren og resten af regeringen i årevis plæderet for nødvendigheden af at positionere Danmark som en førende it-nation - alt imens den politiske satsning på de vigtigste rammevilkår for it-virksomhederne i Danmark støt er blevet forringet, år efter år.
Så der er grund til at væbne sig med en skeptisk optimisme. De langsigtede strategiske satsninger har det traditionelt med at blive fortrængt i dansk politik af mere kortsigtede satsninger til glæde for dagens vælger og forbruger. Den offentlige forskning er i årevis stagneret, selv om enhver minister gerne holder flammetaler om, at Danmark netop kun kan fastholde velfærden ved at præstere viden og forskning i verdensklasse.
Der er en realistisk mulighed for, at fremtiden denne gang kan udspille sig anderledes. Der er en usædvanlig bred konsensus om nødvendigheden for en globaliseringsindsats i Folketinget, og der er øremærket penge til den i en historisk velpolstret statskasse. Men om satsningen får det rigtige fokus og det rette format til at gøre forskellen er et åbent spørgsmål.
Den rigtige indsats begynder med en
erkendelse om, at vi i Danmark rent faktisk har en it-industri, som fordrer sin eget erhvervsudviklingspolitik. Selv om Danmark ikke er verdensførende på forskning og udvikling af ny informationsteknologi, og flere af de toneangivende danske it-virksomheder er forankrede i udlandet, så har vi en lang række meget lovende it-nicheområder med globale perspektiver. Det vidner ikke mindst gennemgangen af den danske it-branche i dette magasin om.

Men en spirende dansk softwareindustri er først og fremmest afhængig af gode programmører - som vi for tiden uddanner færre og færre af. Regeringen har også på dette område meldt ud, at den langt om længe er parat til rent faktisk at sætte ind med initiativer.
Det er fint.
Nu er det så blot op til en boblende optimistisk it-branche at inspirere regeringen til de helt rigtige initiativer. Lad ikke stemmen hvile.

Mikael R. Lindholm,
chefredaktør

OriginalModTime: 04-10-2007 13:30:44




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere