Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. september 2006.
Om få uger sammenlægges børslisterne i Danmark, Finland og Sverige til en fælles nordisk liste. Listen over it- og teleselskaber domineres af Nokia og Ericsson, hvorimod de danske selskaber er forsvindende små.
Om få uger - nærmere bestemt den 2. oktober - lancerer fondsbørserne i København, Stockholm og Helsingfors en ny fælles nordisk børs.
I stedet for de hidtidige nationale børslister vil de børsnoterede selskaber blive præsenteret på en samlet nordisk liste. Selskaberne præsenteres i segmenter på grundlag af deres markedsværdi og i sektorer efter branche.
Administrerende direktør for Stockholmsbørsen, Jukka Ruuska, har udtalt, at der formentlig også kommer et fælles nordisk indeks over de børsnoterede it-virksomheder i regionen. Og det kan give problemer for de danske it- og teleselskaber. Ifølge Computerworlds beregninger vil de danske selskaber være stort set usynlige på et fælles it-indeks. Både de svenske og finske selskaber er langt større end de danske målt på omsætning og ikke mindst børsværdi.
Blandt de danske it-virksomheder, der bejler til den fælles liste er cBrain, Columbus IT Partner, Danware, EDB Gruppen, Maconomy, RTX Telecom, SimCorp, Thrane & Thrane og Topsil Semiconductor Materials.
Tilsammen har disse selskaber en aktuel børsværdi på godt 10 milliarder kroner. Til sammenligning har alene finske Nokia en markedsværdi på 584 milliarder kroner - eller næsten 60 gange mere end alle de børsnoterede danske it-selskaber tilsammen. TDC A/S har ganske vist en markedsværdi på over 40 milliarder, men selskabet er reelt overtaget af de udenlandske kapitalfonde, der ejer 88 procent af selskabet, og ønsker en afnotering hurtigst muligt. Derfor er TDC ikke medregnet.
Også fra den svenske børs vil de danske selskaber blive slået eftertrykkeligt. Televirksomheden Ericsson har således en børsværdi på 319 milliarder kroner, og både TeliaSonera, TietoEnator og WM-data ligger langt foran de danske virksomheder. Også finske selskaber som sikkerhedsvirksomheden F-Secure og softwareudvikleren BasWare kan blive højt placeret på den nye nordiske liste.
Med en aktuel børsværdi på 4,7 milliarder er SimCorp A/S, der udvikler finansiel software, reelt den eneste danske it-virksomhed, der for alvor blander sig i toppen af en fællesnordisk børsliste.
Hensigten er ellers at give investorerne flere investeringsalternativer, og gøre det lettere at finde den rette placering af midler. Generelt skal selskaberne derfor gøres mere synlige og tilgængelige for investorer i og uden for Norden.
Selskaberne inddeles dels i tre segmenter: Large Cap, Mid Cap og Small Cap afhængig af deres markedsværdi. Large Cap er for selskaber med en markedsværdi på over 1 mia. euro, Mid Cap for selskaber med en markedsværdi mellem 150 mio. og 1 mia. euro. Small Cap bliver for selskaber med en markedsværdi på mindre end 150 mio. euro.
I hvert segment inddeles selskaberne i henhold til den såkaldte Global Industry Classification Standard, der gør det muligt at sammenligne sektorer i forskellige lande. Selskaberne inddeles fremover i ti sektorer, herunder Energi, Industriselskaber, Informationsteknologi og Telekommunikationsservice.
Med ensartede noteringskrav for alle selskaber skal den nordiske liste gøre det enkelt for et selskab at være børsnoteret og gøre investeringer på den nordiske børs mere gennemsigtig. Sammensmeltningen skal både trække flere udenlandske investorer til børserne og få flere ikke-nordiske virksomheder til at lade sig notere på den nye børs.
Men i kampen om investorernes gunst vil de danske it-selskaber være bagud på point på grund af deres størrelse. Det vil kræve et stort investor relations arbejde at udligne denne forskel, men omvendt kan udsigten til nye investorer måske være netop den gulerod, der bringer de danske virksomheder længere frem.
Direktør hos OMX Københavns Fondsbørs, Jan Ovesen frygter ikke, at de danske selskaber vil blive overset. Tværtimod kan optagelsen give fornyet interesse.
- I europæisk sammenhæng bliver det nye it- og teknologi- indeks det mest betydende i hele Europa. Når de meget kendte aktier præsenteres sammen med mindre kendte aktier, så er det jo primært til fordel for de mindre. De internationale investorer, der normalt har fokuseret på de mest kendte selskaber, vil nu kunne få øjnene op for de nye og mindre aktier, siger Jan Ovesen.
Københavns Fondsbørs planlægger tillige en række aktiviteter i forbindelse med lanceringen, der også kan være med til at styrke profilerne for de danske it- og teleselskaber.
- Det giver større synlighed, når vi kan markedsføre den svenske, finske og danske sektor som helhed. OMX vil markedsføre hele den nordiske liste med den hensigt at skabe større interesse blandt udenlandske investorer. Flere investorer og forøget fokus vil kunne øge handelen i de enkelte selskabers aktier, og det vil alt andet lige være en fordel for selskaberne og deres prisdannelse, siger Jan Ovesen.
Selvom de danske it-aktier ikke syner af meget målt på børsværdi kan den nye nordiske liste måske bidrage til øget synlighed over for de udenlandske investorer.
Det vil kunne være til gavn for flere af de danske selskaber, hvis aktier har en relativ lille omsætning. Så skønt Danmark er lillebror i den nordiske it- og telesektor, kan den forøgede opmærksomhed også smitte af herhjemme.
OriginalModTime: 08-09-2006 09:54:31