Retssagerne står i kø

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. august 2006.


I kølvandet på konkursen i Memory Card Technology A/S har retssagerne nærmest stået i kø mod stifteren John Trolle og
revisionsfirmaerne. De første retsmøder holdes i næste måned - præcis fem år efter konkursen.

Når John Trolle 12. september sætter sig til rette på anklagebænken, starter retsopgøret omsider for at placere ansvaret for konkursen i Memory Card Technology.
Den samlede gæld i MCT var på 630 millioner kroner, hvoraf bankerne tegnede sig for langt hovedparten. Konkursboet efter MCT blev opgjort med udgangen af 2005 og gav en dividende på omkring 40 procent. Resten af kreditorernes penge var tabt, og aktionærernes værdier forduftet.

Kuratorerne, som forsøger at rydde op i konkursboet, har rejst erstatningskrav mod såvel bestyrelsesmedlemmerne som de to revisionsfirmaer Ernst & Young og PriceWaterhouseCoopers, der analyserede MCT forud for den planlagte notering på Nasdaq.
Trods en udvidet og tilbundsgående analyse af hele koncernen gav revisorerne 1999/2000-regnskabet en blank påtegning, hvilket harmonerer dårligt med virksomhedens reelle tilstand.
Ifølge kurator tilsidesatte ledelsen og revisorerne deres forpligtelser. De er nu stævnet ved Vestre Landsret, hvor boet kræver en erstatning på 100 millioner kroner til kreditorerne. Denne sag ventes tidligst for retten i 2008.
Der er nemlig også rejst en sag mod MCT-revisorerne ved revisorernes eget branche-
disciplinærnævn, fordi de to revisionsfirmaer angiveligt så igennem fingre med MCT's oppustede varelagre og fiktive tilgodehavender på et millionbeløb i dollars. Denne sag skal være afgjort, inden man går videre med den civile erstatningssag.
Sluttelig rejste Bagmandspolitiet i december 2005 tiltale mod tre personer fra Memory Card Technology for bedrageri, skyldnersvig og momssvig af særlig grov karakter. Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf til alle tre.
Ifølge anklageskriftet fik John Trolle og en tidligere økonomidirektør bankerne til at hæve firmaets kreditloft til 820 millioner kroner ved at foretage "uberettigede opskrivninger af varelageret og omsætningen samt ved at angive fiktive tilgodehavender."
Efter flere udskydelser indledes det første retsmøde i denne sag ved Københavns Byret 12. september 2006. Strafferammen er op til otte års fængsel, men John Trolle nægter sig skyldig og satser på en total frifindelse.

John Trolle er også anklaget for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed, fordi han tilsyneladende solgte en båd til mindst 4,7 millioner kroner uden om sit personlige konkursbo.
Ifølge anklagemyndigheden tilbagedaterede MCT-stifteren en aftale til september 2000 og overdrog båden vederlagsfrit til en person, der også er tiltalt i sagen.
John Trolle overdrog også 13.000 Danionics-aktier til N.N., som rettelig skulle være endt i konkursboet efter J.T. Holding A/S, der var John Trolles personlige holdingselskab. Endelig har John Trolle i flere omgange overført godt syv millioner kroner til konti tilhørende en unavngiven XX. Også disse penge burde kreditorerne i boet have haft.
I kølvandet på nedturen ændrede Memory Card-stifteren sit navn til det mere anonyme John Rasmussen, men er fortsat mest kendt som John Trolle.

Første del af oprydningen efter MCT blev afsluttet i januar 2005, hvor konkursboet efter J.T. Holding A/S blev opgjort med en dividende på 13 procent af kreditorernes tilgodehavender på 117 mio. kr. Til gengæld mangler hele retssagen om stifterens ansvar i konkursen.
Foreløbig har Københavns Byret afsat 100 dage til sagen. En dom kan tidligst ventes næste år, og med ankemuligheden kan der gå endnu længere tid.
Memory Card Technology er nok en saga blot i dansk erhvervsliv, men det sidste kapitel om ansvaret mangler endnu at blive skrevet.

Graftekst
kursfald Aktiekursen på Memory Card Technology steg støt efter børsintroduktionen og nåede 450 kroner. Med dårlige resultater og faldende tillid til ledelsen styrtdykkede aktiekursen og nåede under 50 kroner inden konkursen og afnoteringen fra Københavns Fondsbørs.

OriginalModTime: 24-08-2006 13:12:20




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-projektledere til forretningskritiske projekter

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere