Boble 2.0 eller bæredygtig udvikling?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juli 2006.


Svaret er hverken eller. For det, der sker lige nu, er den første store omkalfatring af internettet i de 10 år, verden har brugt på at tage teknologien til sig og anvende den overalt i hverdagen.
Næste skridt er foreløbig døbt web 2.0 og er i langt højere grad både en kulturel og en kommerciel udvikling. Så der kan både blive tale om en bæredygtig udvikling og en eller flere kommercielle bobler.
Web 2.0 er i den lidt firkantede og kommercielle version den nye måde at anvende internettet på, som servicemoduler og tjenester, der kan hentes ned til andre websider på internettet eller et intranet. Og i den lidt rundere kulturelle version er Web 2.0 det enkelte individs mulighed for at skabe nye netværk samt fællesskaber og samtidig bevare sin egen unikke individualitet.
Brugerdrevet indhold er hovedoverskriften i den kulturelle version. Mens tjenester og computer-til-computer-kommunikation er hovedoverskriften i den kommercielle version.

Tag dagens avis og læs beretninger fra hver sin yderpol af internettet i 2006 og fremtiden.
It-udviklingschef Martin Ahler fra TDC har i 30 dage været på udrykning for Dansk Røde Kors' IT & Telecom Emergency Response Unit i det jordskælvsramte Indonesien. De beretninger, han løbende har skrevet til Computerworld, beskriver, hvordan internettet i dag kan spille en praktisk og vigtig rolle selv i redningsarbejdet under en naturkatastrofe. (Se side 12-15.)
Serien om fremtidens internet fortsætter med historien om det semantiske web. Historien om, hvordan computeren i fremtiden selv vil kunne forstå indholdet på websites og relatere det til resten af internettet. (Se side 20-21.)
Læg dertil denne uges vurdering af antallet af potentielle fiber-kunder på det danske marked fra IT- og Telestyrelsen. Allerede ved udgangen af 2007 vil 500.000 danske husstande, virksomheder og offentlige institutioner kunne dækkes af fiberbaseret bredbånd. Og intet tyder på, at vi endnu har set enden på de datamængder, som kobberforbindelserne bringer frem, eller på udnyttelsen af IP-teknologi i mobiltelefonien. Så uanset om man er græsrod eller grum kapitalist, står internetbarometeret på smukt i en overskuelig fremtid.

I USA har iagttagere det seneste år i stadig højere grad slået til lyd for, at der nu er ved at opstå en boble som den, virksomhedernes anvendelse af internettet for ti år siden langsomt fik blæst op, til den revnede med et smæld efter de første kvartalsresultater i 2001 og siden blev til en regulær krise i september samme år.
Sidste år købte det amerikanske auktionshus - og overlever fra dot.com-boblen - eBay IP-kommunikationsløsningen Skype for en pris, der var 44 gange højere end Skypes begrænsende omsætning på 60 millioner dollars. "Boble!" lød råbet.
Siden har analytikere og medier ivrigt kigget venturekapitalister og iværksættere efter i sømmene for at spore bare det mindste tegn på amok-investeringer i selskaber uden produkter og økonomi eller entreprenører på shop amok.
Foreløbigt uden resultat. Tværtimod tyder seriøse erhvervsvirksomheders inter­esse for Web 2.0-services som blogs, wikis og podcasts samt teknologier som RSS, AJAX og mashups på, at der er en udbredt inter­esse for at gøre Web 2.0 til base for en bæredygtig it-udvikling. (Se side 18)
Eller rettere sagt udnytte investeringer i serviceorienteret arkitektur (SOA) til at lade både kunder og medarbejdere anvende webbaserede services som en del af virksomhedens it-løsning.
hors

OriginalModTime: 06-07-2006 14:55:40




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere