Internet-tv stormer frem

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. juni 2006.


IP-tv er det nye buzzword på nettet. Det længe bebudede skift i annoncerne fra tv til internettet er ved at skabe en medierevolution, som skaber en lang række nye medier, men også kan lukke gamle.

I søndags meddelte verdens mest berømte blogger, Robert Scoble, at han forlader Microsoft til fordel for PodTech.net, en nystartet medievirksomhed i Silicon Valley.
Scoble har i flere år produceret Microsofts interne videoblog, Channel 9, som rapporterer om forholdene internt i Redmond. PodTech.net er en nystartet internet-medievirksomhed, som podcaster udsendelser over internettet i form af videointerviews med it-personligheder. Fra juli vil Scoble få ansvaret for at producere PodTechs udsendelser for it-seere i the Valley og hinsides.
Scobles' exit fra Microsoft illustrerer den seneste udvikling på internettet, hvor typisk nye medievirksomheder sammen med trådløse kommunika­tionsvirksomheder former fremtiden. Faktisk er der et veritabelt medieboom i gang på nettet, som suger både talent og kapital til sig.

Medieboomet henter næring fra de markedsføringsansvarlige i erhvervslivet, som nu nærmest med en ketchup-
effekt er ved at konvertere fra traditionelle massemedier til internettet, når det handler om at få kontakt med forbrugerne. Skiftet har været forudset længe, men trægheden i både forbrugervaner og marketingtraditionerne har været stor.
Ifølge amerikanske Jack
Meyers Media Media Business Report, en af de toneangivende amerikanske udgivelser om udviklingen i mediamarkedet, skulle forudsigelserne imidlertid nu være en realitet. 2006 bliver det tredje år i træk med både faldende priser og annoncemængder i USA for tv-reklamer, aviser og magasiner.
Strategikonsulenterne Booz Allen Hamilton, en af verdens fem største konsulenthuse, udlægger i en analyse udviklingen som en konsekvens af, at en lang række virksomheder nu skifter markedsføringsstrategi for at overleve i "post-tv"- virkeligheden, hvor tv ikke længere er den store gate­keeper nr. 1 til masserne.

Booz Allen Hamilton har gennemført interviews med 50 nøglepersoner inden for amerikansk corporate marketing og konkluderer, at årene 2005-2006 formentlig blive husket i markedsføringshistorien som de år, hvor virkeligheden indhentede den markedsføringspraksis, som har været gældende siden 1970'ere. Toneangivende annoncører som Anheuser-Busch, Procter & Gamble, DaimlerCrysler har revalueret deres markedsføringskanaler og flytter nu budgetter.
- For to år siden havde 10 procent af mit markedsføringsbudget en internetandel. I dag er det 30 procent, om to år er det 50 procent. Og det samlede budget vokser ikke, så væksten kommer fra tv og print, siger en marketingdirektør i en af koncernerne ifølge Booz Allen Hamilton.
Hidtil har praksis været præget af et efterslæb. For eksempel viser en analyse af bilbranchens markedsføring, at mens 22 procent af bilkøberne i 2003 tilskrev internettet hovedrollen for købsbeslutningen, så allokerede bilbranchen kun 1 procent af sit markedsføringsbudget til internettet. Omvendt tilskrev kun 27 procent af bilkøberne fjernsynet for købsbeslutningen, mens 50 procent af markedsføringsbudgettet gik til tv. Det er den ubalance, der nu er ved blive rettet op.
I marts gik Heineken i luften med en kampagne til 300 millioner kr. for sin Premium Light Beer ikke i fjernsynet, men på Yahoo, MSN og ESPN (sportssite).

Heineken har som estimeret 70 procent af de amerikanske børsnoterede selskaber reorganiseret sin marketingafdeling og oprustet med nye kompetencer, der har indsigt i de nye hovedsageligt internetbårne medieplatforme, som hjemmesider, podcasting, spil, sociale fællesskaber, m.m.
Resultatet er ifølge analytikerne hos Forrester Research, at det amerikanske marked for online-annoncering når 150 milliarder kr. i 2010 og dermed slå annonceomsætningen for både kabel- og satellit-tv.
Tv-kanalerne i USA har set skriften på væggen. Få måneder efter Apple lancerede sin video-iPod gik de førende tv-kanaler ABC, NBC, ESRN, MTV, SciFi og USA Network i luften med udsendelser, som var tilgængelige for downloading på iPoden. Hvis man har misset et afsnit af Desperate Housewives kan man hente afsnittet på nettet for 1,99 dollar.
Tv følger efter annoncekronerne på nettet, men spørgsmålet er, om de etablerede medier er bedst til at forstå den nye medieforbruger. Yahoo og Google kæmper allerede intenst om at blive internettets foretrukne sted for videoblogging i form af YouTube og lignende tjenester, der lader folk uploade egne videoer, se tv og hente film. YouTube vokser eksplosivt og havde i april 38 millioner unikke besøg.

Jeff Pulver, en af internetmediets skarpeste fortolkere, varsler en brutal fremtid for de traditionelle tv-selskaber.
- Tv-selskaberne får en turbulent fremtid, sagde han fornylig på Von - konferencen Voice on the Net - i Stockholm, hvor debatten om IP-telefoni nærmest blev overdøvet af IP-tv's ankomst på nettet.
Problemet for de traditionelle tv-selskaber er ifølge Pulver, at de er vokset ud af en broadcast-kultur, hvor "vi sender til jer" og slet ikke har en fornemmelse for internettets interaktivitet eller den brugerdrevne medierevolution, som IP-tv reelt repræsenterer. Ergo gør Robert Scoble og tusinder af andre deres entre med en helt ny generation medievirksomheder - de såkaldte "engagement media" - der satser på at blive fremtidens mediamoguler. Som Scoble sagde, da nyheden om hans nye job brød ud på bloggen Scobleizer:
- Hvis vi får dette til at fungere, så vil vi tjene flere penge end Microsoft.
Mens medierevolutionen skaber nye dotcom-drømme, er den danske medievirkelighed helt anderledes traditionsbunden. TV2 har bebudet, at man til efteråret vil gå i luften med en 24 timers broadcastet nyhedskanal. Det samme, som CNN gjorde for mere end 20 år siden.

Billedtekst:
Internetreklame Heineken gennemfører i øjeblikket en kampagne til 300 millioner kroner for sin Premium Light Beer. Pengene bruges
på nettet og ikke i fjernsynet.
Foto:
http://www.heineken.com

Graftekst:
Medieforbrug Internettet indtager en klar førerposition,
når ledende marketingfolk
skal vurdere, hvilke medier, de forventer at bruge til reklamer.
Kilde: Association of National
Advertisers/Advertising Age survey 2004.

OriginalModTime: 15-06-2006 13:39:02




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere