Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. maj 2006.
Det er klart fornuftigt at sælge kommunernes it-selskab, KMD.
Et salg vil ikke alene give KMD de samme strategiske manøvremuligheder, som de privatejede rivaler har, men også sikre ensartede konkurrencevilkår på de offentlige markeder, hvor KMD i dag er stærkt dominerende.
Set fra KMD's side er der intet at frygte. Virksomheden er veldreven og har alle muligheder for at begå sig på en fri markedsplads, hvor også ejerskabet og lederskabet bliver udsat for konkurrence. Tværtimod er der oplagte internationale perspektiver i de offentlige løsninger, KMD har udviklet.
Set fra kommunernes side er der heller ikke meget at betænke sig over. Et salg af KMD vil åbne det offentlige marked for mere konkurrence og skabe et større udbud af løsninger fra rivaler, der i dag forholder sig mere passivt på et marked, hvor kundernes eget it-selskab er den største konkurrent.
Debatten bør derimod fokusere på, hvordan de offentlige milliarder fra salget skal bruges. Hvis finansministeren ikke eksproprierer beløbet til statskassen, vil mere end en enkelt borgmester givetvis se pengene som en overordentlig fristende mulighed for at gøre noget godt for borgerne og samtidig forbedre sine egne chancer for genvalg. Ingen tvivl om, at mange ældre har brug for bedre plejehjem, at mange skoler har brug for bedre materialer.
Problemet er, at vi i så fald risikerer, at KMD-salget giver bagslag. Analysehuset Gartners direktør, Henrik Zangenberg, advarer i dagens Computerworld om, at KMD-salget paradoksalt nok kan blive dyrt for kommunerne, fordi de med salget mister en nær rådgiver og adgang til it-kompetencer, som sikrer dem mod dårlige og dyre it-beslutninger.
Faktisk har han en pointe. Ifølge en nylig undersøgelse fra Benchmark Research vægter 55 pct. i den offentlige sektor investeringsafkastet af it som afgørende, mens det gælder 70 pct. i det private erhvervsliv. De offentlige it-beslutningstagere er altså ikke lige så fokuserede på at få it-valuta for budgetkronerne, som de private. Det er ikke betryggende. Hverken i dag eller i en fremtid, hvor de skal træffe beslutninger mellem flere løsninger.
KMD-milliarderne bør derfor først og fremmest gå til en massiv opkvalificering af it-beslutningstagerne i det offentlige - som ikke kun omfatter den lokale it-chef, men også de politikere, der træffer den endelige beslutning - så de bliver i stand til at træffe oplyste beslutninger omkring de it-løsninger, som vil repræsentere arkitekturen i fremtidens danske digitale forvaltning. Det ville være en kompetenceinvestering, som forrenter sig mangfoldigt i de kommende år.
Fremtidens digitale forvaltning fordrer i det hele taget en principiel diskussion om kvalitet, funktionalitet og ledelse, som passende kan aktualiseres og skærpes af et KMD-salg. Der står ganske meget på spil - en veltilrettelagt digital offentlig sektor kan frigøre kolossale ressourcer og bidrage stort til fremtidens velfærd og livskvalitet.
Computerworld har derfor i samarbejde med blandt andre Novo Nordisk IT taget initiativ til en debat om fremtidens offentlige digitale ledelse - Digital Public Governance. Det er en debat, vi vil rejse med udgangspunkt i en omfattende kortlægning af den offentlige sektor, der identificerer de digitale forvaltningssucceser og offentlige rollemodeller.
Fordi fremtiden er for vigtig til, at vi kan nøjes med ord.
OriginalModTime: 26-05-2006 08:44:30