Teleselskaber bøjer sig for roaming-pres

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. maj 2006.


Europas store mobilselskaber vil sænke taksterne på roaming markant. De førende nordiske spillere ventes at følge efter.
Spillet om nedsættelse af de høje europæiske takster på mobil roaming er gået ind i en ny fase.
En række af Europas største mobilselskaber siger nu, at de vil nedsætte deres roaming-takster med mellem 40 og 50 procent.
Det vil skabe en hel ny situation, hvad angår europæiske priser på roaming og forventes at føre til kraftigt faldende takster også fra danske selskabers side.
Blandt de selskaber, der har meldt ud, er Europas største mobilsselskab Vodafone, som hvert år har 30 millioner kunder, der benytter sig af roa­ming.
Vodafone har lovet, at selskabet senest i april 2007 vil have nedbragt taksterne med mindst 40 procent.

Andre store spillere såsom tyske T-Mobile og Orange har også tilkendegivet, at de vil reducere roaming-afgifterne.
Udspillene kommer på et tidspunkt, hvor EU-Kommis­sionen netop har afsluttet sin høringsperiode om et forslag, der skal gribe politisk ind over for teleselskabernes høje afgifter på området.
På det danske mobilmarked, hvor internationale prisnedsættelser vil have en afsmittende effekt, ses udmeldingerne som et tegn på, at den hidtil noget fastlåste diskus­sion er kommet i bevægelse.
- Vi synes, det er positivt, at de kommer med et udspil, siger Mads Middelboe, direktør for TDC Mobil.
TDC Mobil har sagt, at selskabet støtter en nedsættelse af taksterne og ikke afviser en form for ekstern regulering, men har endnu ikke meldt ud om egne konkrete planer på området.

TeliaSonera siger, at de internationale selskabers udmeldinger nu giver dem mulighed for at reducere taksterne, men er også sparsomme med detaljerne.
- De initiativer til at nedsætte grossistpriserne, som andre europæiske operatører har taget i de seneste dage, har åbnet døren for, at TeliaSonera kan genforhandle sine aftaler om internationale roaming-tjenester, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Selvom TDC og TeliaSonera er giganter i nordisk sammenhæng, er de kun mindre brikker i det store europæiske roa­ming-puslespil.
- I virkelighedens verden vil det være udspillet fra de store europæiske aktører, der afgør det fremtidige niveau, siger en kilde i telebranchen.

Det springende punkt er nu, om en reduktion på cirka 40 procent vil være nok til at tilfredsstille EU-Kommissionen.
Ifølge investeringsbanken Goldman Sachs kan prisnedsættelserne godt svække den politiske vilje til at slå hårdt ned på telebranchen:
- En eller anden form for regulering er stadig sandsynlig efter vores mening, selvom den politiske støtte til de ganske hårdtslående indgreb, som kommissionen havde forudset, kan blive opblødt af operatørernes tiltag, vurderer banken i en rapport.

Tidligere har danske mobilselskaber oplyst, at de får mellem fem og ti procent af deres omsætning fra roaming - et beløb, der for TDC Mobils vedkommende ligger på mellem en halv og en hel milliard kroner om året.
Mobiloperatørernes internationale organisation GSM Association vurderer, at lavere roaming-takster i Europa vil koste branchen cirka 30 mil­liarder kroner i mistet omsætning og godt 15 milliarder kroner i lavere indtjening.

Billedtekst:
prisfald På det danske mobilmarked ses udmeldingerne som et tegn på, at den hidtil noget fastlåste diskussion er kommet i bevægelse.
- Vi synes, det er positivt, at de kommer med et udspil, siger Mads Middelboe, direktør for TDC Mobil.

OriginalModTime: 26-05-2006 08:53:41




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere