Den uretfærdige revolution

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. maj 2006.


Det er først begyndt. Internet-revolutionen er end ikke ti år gammel. Den 15. maj 1997 blev Amazon børsnoteret og rejste 300 millioner kroner til den ambitiøse iværksætter Jeff Bezos og hans vision om en digital boghandel, der var alle andre overlegen.
Begejstringen over den nye teknologis revolutionære muligheder nåede i de følgende tre år hysteriske højder for at ende med et monumentalt børs­kollaps, da forventningerne viste sig at være umulige at indfri, i hvert fald på kort sigt. Internettet blev til technologia non grata i mange år i offentligheden.
I dag har internettet med alle tilhørende applikationer udviklet sig til rent faktisk at kunne det, der før var mere visioner end virkelighed. Google har gjort internetbannere til en guldrandet forretning med en forretningsmodel, som bliver takseret til 600 milliarder kroner. Den it-skeptiske mediemogul Rupert Murdoch har investeret 10 milliarder kroner i sociale internetmedier som MySpace. Iværksætterne Niklas Zennström og Janus Friis har revolu­tioneret telefonsamtalen med Skype og er blevet internetmilliardærer på det.
Investorerne har genfundet tilliden til it. I USA blev omkring 50 it-virksomheder børsnoteret sidste år, og i Danmark er flere års it-børspause brudt med børsnoteringen af spillefirmaet Deadline Games i december og forretningssystem-virksomheden cBrain i februar - og som Computerworld online kunne rapportere i denne uge er flere andre it-virksomheder som Notabene, Sifira, ITE og Zepto på vej.
Faktisk befinder vi os - som Gartner Group udtrykker det - i "den anden internetbølge", hvor væksten denne gang er drevet frem af forretningsmodeller, der reelt leverer overskud på bundlinjen takket være teknologi, der rent faktisk virker.

Det store spørgsmål er nu, hvordan vi positionerer os - som mennesker, virksomheder og nationer - til at realisere det fulde udbytte af den "nye" eller ufuldendte internetrevolution. Som EU-kommissær Viviane Reding siger i et interview med Computerworld i dag på side 18-19 har Europa en mulighed for at blive en global it-stormagt, hvis vi forstår at nytænke os til originale løsninger ved at koble den nye teknologi med vores gamle kultur - de værdier og kompetencer, der er særligt europæiske. Ellers vil slaget om fremtiden blive afgjort på USA's præmisser.
Måske skulle vi ikke grine alt for længe af tanken om et europæisk "Google", der kan mobilisere den kulturelt mangfoldige europæiske viden i en kontekst, der matcher den europæiske tænkning. Ideen er ikke skæv.

Vi har i Danmark alle muligheder for at positionere os i fronten af den nye internetbølge - teknologisk, forretningsmæssigt og samfundsmæssigt - og blive et arnested for morgendagens digitale civilisation, hvor ny teknologi løfter og styrker livsmulighederne for den enkelte og velstanden for de mange. Danmark topper i dag alle toneangivende ranglister over verdens mest netværksparate og it-rustede nationer. Intet land har flere borgere, virksomheder og offentlige myndigheder, der bruger mere it, end Danmark.
Men hvis vi skal udnytte denne styrke til at forme vores fremtid og inspirere verden, så kræver det en bred, visionær debat om mulighederne og forudsætningerne - en debat, som i for mange år har lidt under dotcom-boblens skygge og mislykkede it-projekter.
Den debat vil Computerworld - naturligvis - danne en ramme om. På godt og på ondt. Tag del i den. Som Gandhi sagde, du er selv den forandring, du ønsker at se.

OriginalModTime: 04-05-2006 14:00:04




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere