DFDS styrer pc'er på skibe centralt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. maj 2006.


It-folkene i rederiet DFDS kan løse deres kollegers pc-problemer, selvom computerne er mange sømil fra land.
Hvor meget RAM er der i medarbejdernes pc'er? Den slags spørgsmål kan det være svært at besvare, når organisationen har godt 1.400 pc'er. Og når pc'erne befinder sig på kontorer og skibe fordelt over Nordeuropa, bliver udfordringen endnu større.
Det oplevede rederiet DFDS i slutningen af 90'erne. Derfor valgte det at investere i en løsning til at holde styr på pc'erne. En vigtig årsag var, at DFDS ville opgradere alle pc'er fra Windows 98 til Windows 2000.
- Vi ville være sikre på, at alle vores pc'er var i stand til at køre Windows 2000. Men vi vidste ikke, hvad de enkelte pc'er indeholdt. Det skulle løsningen hjælpe os med at finde ud af, fortæller sektionsleder Torben Rasmussen fra DFDS' it-supportafdeling.
DFDS indbød tre leverandører til at vise, hvad deres produkter kunne: Microsoft med SMS, Computer Associates med deres daværende løsning og Syscom med Landesk. Rederiet opstillede en snes punkter, som løsningerne skulle leve op til. Hver leverandør fik så fire timer til at demonstrere, hvordan deres system løste opgaverne.

Det endte med, at DFDS købte Landesk. Systemet holder i dag styr på 1.400 pc'er, der er fordelt på hovedkontoret i København, 25 kontorer andre steder, seks passagerskibe og et par fragtskibe. Det er planen, at flere af rederiets fragtskibe også skal omfattes, men det kræver, at de får satellitforbindelse ligesom passagerskibene.
Det nye system løste opgaven. I dag kan Torben Rasmussen på hovedkontoret i Københavns Frihavn holde rede på, hvad der sidder i alle rederiets pc'er.
- En bruger kan henvende sig og bede om mere RAM i sin bærbare pc. Jeg kan så i Landesk se, hvor meget der allerede sidder i den. Og jeg kan se, om der er ledige pladser til RAM-udvidelser, så jeg ved, om det kan lade sig gøre at opfylde ønsket, fortæller han.

Foruden den automatiske kontrol med pc'ernes hardwareopsætning giver Landesk også mulighed for at fjernstyre brugernes pc'er. Det er især nyttigt, når det gælder computere på skibene. Her kan it-folkene hjælpe med at løse it-problemer uden at fjerne sig fra deres skriveborde.
- I starten brugte vi 128 kilobit-forbindelser over satellit. Fjernstyringen kørte i ryk - men den var stadig en langt hurtigere løsning end at sende en it-medarbejder ud til et skib på vej fra Esbjerg til Harwich, siger han.
Systemet gør, at rederiet ikke behøver ansætte medarbejdere med it-ekspertise på alle skibe og kontorer.

I starten var fjernstyring og inventarkontrol de vigtigste elementer for DFDS. Men siden er styring af programopdateringer (patch management) også kommet med. Det blev aktuelt, da rederiet i 2003 blev ramt af Blaster-ormen. Den udnyttede et sikkerhedshul, som Microsoft havde lukket nogle uger før, ormen dukkede op. Men alle pc'er var ikke udstyret med rettelsen, og derfor blev DFDS ramt.
- Så prøvede vi at installere Landesks løsning til patch management. Det kører overvejende, som det skal, men vi har haft nogle småproblemer med ældre computere, som det øjensynlig ikke kan installeres på. Vi har aldrig fundet årsagen, men vi prøver igen, når vi går over til den nye version 8.61. Den installerer vi helt fra bunden i stedet for at prøve at opgradere, fortæller Torben Rasmussen.
Da Landesk-løsningen ikke fungerede på alle computere, indførte DFDS også Microsofts SUS-løsning (Software Update Services). Men Torben Rasmussen foretrækker at bruge Landesk, da det system giver bedre kontrol med opdateringsprocessen:
- SUS sender bare patchen ud. Landesk kontrollerer, at den rent faktisk bliver installeret. Og vi kan udsende en patch, men give besked om, at den ikke skal installeres endnu. Det giver os tid til at teste den centralt, før den installeres på alle pc'er. Skulle den alligevel give problemer, kan vi fjerne den igen, men det har vi nu ikke oplevet, siger han.

Da systemet blev indført i 1999, dækkede det godt 600 pc'er. I dag omfatter det 1.400 pc'er, men der er stadig kun fem ansatte i it-supportafdelingen.
- Jeg vil ikke sige, at Landesk er årsagen til den effektivisering, men det har da været en hjælp. Da vi lå på Sankt Annæ Plads, kunne en medarbejder lige gå over på Oslobåden, hvis der skulle laves noget på den. Det klarer vi over satellitforbindelsen i dag, så der går mindre tid med det, siger Torben Rasmussen.
Som en lille ulempe ved systemet peger han på, at det kan give mindre social kontakt mellem it-folkene og de øvrige medarbejdere. Der er ikke længere så stort behov for at komme rundt til folk, når de fleste problemer kan løses ved skærmen.
Fremtidsudsigterne for systemet handler om sikkerhed. Den næste udgave af Landesk giver mulighed for at udsætte pc'er for et sikkerhedstjek, før de kommer på nettet. På den måde kan man sikre, at de er udstyret med et opdateret antivirusprogram og de seneste Windows-opdateringer. Systemet arbejder sammen med Ciscos NAC (Network Admission Control), men kan også fungere uden.

Billedtekst:
´Alle DFDS' pc'er om bord på blandt andet Crown of Scandinavia kan fjernstyres via skibets satellitforbindelse.

OriginalModTime: 04-05-2006 08:55:46




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere