Rundkreds og dybe tallerkener

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2006.


It-sikkerhed lander igen og igen på hitlister over de vigtigste indsatsområder i samfundet. It er blevet så betydningsfuldt, afhængigheden for såvel borgere som virksomheder er så stor, at sikkerheden - som er under konstant beskydning - er blevet et absolut kardinalpunkt.
Den politiske prioritering af it-sikkerheden har gennem de seneste år manifesteret sig i den tidligere regerings It-sikkerhedsrådet og den nuværende regerings Rådet for it-sikkerhed, der begge blev nedlagt. Og så naturligvis Videnskabsministerens seneste udspil, hvor man opruster internt, har nedsat en ny flok eksperter - denne gang et it-sikkerhedspanel - og har bestilt Teknologirådet til at levere it-sikkerhed for en halv million kroner årligt.
Det minder lidt om situationen i Københavns Kommune, hvor der var problemer med at få kørt et nyt lønsystem ind, og man efter ihærdig fejlretning alligevel skrottede systemet for at begynde forfra med et nyt. Med nye børnesygdomme, indkøringsproblemer og procesbøvl til følge - ud over naturligvis store omkostninger.
En af de nye it-sikkerhedsaktører, Teknologirådet, har nu taget sit første initiativ. I denne uge blev en række eksperter inviteret til hjernestorm, gruppearbejde og afstemning om de største it-sikkerhedsmæssige problemer i Danmark.

Det er godt, at kloge hoveder mødes og tænker højt. Det er godt, at mange mødte op for at give deres besyv med.
Men både formen og resultatet giver anledning til let undren.
Mange spændende emner er blevet berørt, hedder det i en af de positive kommentarer til seancen. Jo. Og det er også vigtigt. Men deltagere peger samtidig på, at der kom meget få nye, praktisk anvendelige tiltag på bordet. At mange emner og påstande kun var overfladisk tænkt med fare for forkerte løsninger til følge. At det var spredt fægtning i et emne, der er for bredt til sådan en åben diskussion. Og at processen var noget rod uden værdi for deltagerne.
Deltagerne diskuterede ved anonymt at indskrive ideer og kommentarer i et fælles dokument, der blev til et såkaldt idekatalog. Det skal give inspiration til kommende initiativer - både for aktører på sikkerhedsområdet og for de projekter, Teknologirådet vil sætte i gang. Fint. Men der melder sig en fæl fornemmelse af, at de nye aktører blot får gentaget kendte problemstillinger frem for at finde løsninger.
Hvor ofte skal man bruge tid, kræfter og sparsomme bevillinger på at begynde forfra? På at få de samme problemstillinger på bordet en gang til - i ny og ustruktureret form. Frem for at bruge noget tankevirksomhed til at finde løsninger og noget beslutningskraft på at få dem realiseret.
Ved en hastigt gennemført afstemning om, hvad der er vigtigst at gå i gang med nu, toppede "fem gode råd til borgerne". Uden smålige hensyn til, at der på it-borger.dk allerede findes 15 af slagsen, udarbejdet af det netop nedlagte Rådet for it-sikkerhed.

Svar på, hvordan man så skulle få de gode råd ud til folket, skortede det til gengæld på i rundkredsen af eksperter. Bortset fra andre genopfundne dybe tallerkener, såsom at Videnskabsministeriet skulle udvikle en letforståelig ‘pixi-bog' og et websted med information til borgerne om it-sikkerhed.
Formanden for Dansk IT har kaldt den nye konstruktion en for spinkel erstatning for det gamle råd med et for lille budget. Den påstand blev ikke imødegået. Man må nøjes med at glæde sig over, at den seneste ministerielt udpegede it-sikkerhedsaktør måske er blevet lidt klogere på emnet.

OriginalModTime: 20-04-2006 14:07:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere