Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. marts 2006.
Systemkritisk iværksætter rustet med ny teknologi, udsprunget af gammel industri, tog innovationsprisen i EU.
innovation
Den danske biometri-virksomhed Guardia, der arbejder med avanceret 3D ansigtsgenkendelse, regner med at have et lavprisprodukt til privatmarkedet klar på tre-fem måneders sigt.
Guardia var en af tre vindere, der i denne uge modtog den europæiske IST-pris, som gives til de teknologisk mest innovative virksomheder med det mest lovende kommercielle potentiale. Halvanden millioner kroner i præmiepenge, skal sikre færdigudviklingen af produktet
Alle tre vindere var små virksomheder, hvilket er i tråd med, at 80 procent af vinderne gennem de 11 år, den har været uddelt, falder i kategorien små og mellemstore virksomheder. Og at vinde IST-prisen åbner typisk for markeds- og finansieringsmuligheder for dem, påpeger den hollandske juryformand, Guy Demuynck.
Det har det lille, privatfinansierede Guardia også brug for. Selskabet ligger i forhandlinger med en stor europæisk investor og håber, IST-prisen kan overbevise den pågældende om, at de er pengene værd.
Det danske iværksætterklima giver Guardias stifter og administrerende direktør, Kield Martin Kieldsen, ikke meget for. Såvel finansieringsmulighederne som regeringens iværksætterpolitik er simpelthen for dårlig, mener han.
- Det piner mig virkelig, for vi skulle jo gerne have skabt arbejdspladser i Danmark. Men jeg vil faktisk ikke anbefale folk at starte virksomhed her, siger han.
Kield Martin Kieldsen anholder eksempelvis regeringen for at tilbyde skattelettelser til iværksættere, når det, de har brug for, er adgang til risikovillig kapital. Han har forgæves foreslået en række lånemuligheder for iværksættere. Guardia er hidtil finansieret af Kieldsen-familien med 12-15 millioner kroner.
Den lille danske virksomhed fra 2003 er et eksempel på, hvordan en gammel industris samarbejde med et hold forskere kan føre til noget helt nyt og banebrydende. Guardia bygger på teknologi, udsprunget af den nu hedengangne udviklingsafdeling i Danmarks sidste store skibsværft, det A.P. Møller-Mærsk ejede Lindø-værft, som nu også er truet af lukning. Nemlig visionteknologi fra Trivision, en af en lille håndfuld iværksættervirksomheder der blev etableret i 2000 af folk fra værftets udviklingsafdeling, da den blev skåret til benet.
Teknologien bruger Trivision i sin daglige forretning til kvalitetskontrol med kamerabaserede overvågningssystemer i virksomheder som Arla, Tulip og De danske Spritfabrikker. Iværksætteren Kieldsen så den imidlertid som et godt grundlag for at virkeliggøre sin plan om at lave verdens bedste 3D ansigtsgenkendelse.
Teknologihjernen bag er Ole Knudsen Neckelmann, medstifter af makkervirksomheden Trivision, der også har en andel af Guardia. Han er akademikeren med en kandidatgrad i fysik, hvis ph.d. i billedanalyse det hele bygger på, og som kom fra DTU's institut for Informatik og Matematisk Modellering for at være med til at opbygge udviklingsafdelingen på Lindø-værftet tilbage i 90'erne.
- Vi brugte teknologien til nøjagtig opmåling af skibsblokke med henblik på at automatisere alle de kedelige svejsejob. Jeg havde ikke skænket en tanke, at det kunne bruges til ansigtsgenkendelse, fortæller Ole Knudsen Neckelmann.
I december præsenterede han Guardias teknologi for den europæiske jury, bestående af repræsentanter for akademierne for de tekniske videnskaber i 19 europæiske lande. Hver af de 20 finalister fik seks minutter til at overbevise juryen om, at netop deres produkt var det mest banebrydende.
Opgaven var at sammenligne så vidt forskellige produkter som et elektronisk stemmesystem, et varslingssystem for jordskælv, teknologi der kan korrigere for røde øjne på fotografier, lette tandteknikeres genopbygning af tænder, simulere operationer og dermed lade kirurger øve sig uden patienter under kniven og meget andet.
- Det var meget spændende, men ikke nogen let opgave, siger det danske jurymedlem, Kaj Juul-Pedersen, civilingeniør med en lang karriere i Ericsson og Telia og nu investor og professionelt bestyrelsesmedlem med eget rådgivningsfirma.
Han beskriver, hvordan man gennem en række afstemninger og diskussioner undervejs i en længere proces nåede til enighed om, hvem man skulle indstille til EU-kommissionen. Og understreger i øvrigt, at det nationale ingen rolle spiller.
Derudover slår han et slag for, at IST-prisen kan fortsætte. Arbejdet med at få sat næste års prisuddeling - den 12. i rækken - på skinner står i bureaukratisk stampe og risikerer at gå i stå, advarer han.
- Det er uhyre vigtigt, at den pris kan fortsætte. Her er en sag, hvor videnskabsminister Helge Sander burde intervenere, mener han.
Den europæiske IST-pris, Information Society Technologies Prize, er en af de fornemste teknologipriser i EU-regi. 213 virksomheder - alle med vidt forskellige teknologier og på meget forskellige udviklingstrin - dystede om dette års pris.
Foruden danske Guardia bestod vinderholdet af det hollandske chip-selskab Cavendish Kinetics med deres såkaldte Nanomech teknologi og franske Advestigo med et system til beskyttelse af intellektuel ejendomsret af digitalt indhold på internettet. Selskaberne er etableret i henholdsvis 1994 og 2002, og begge har 28 medarbejdere.
Se de 20 finalister her:
http://www.ist-prize.org/
Billedtekst:
kritik Kield Martin Kieldsen fra Guardia anholder regeringen for at tilbyde skattelettelser til iværksættere. De har brug for adgang til risikovillig kapital.
Boks:
Guardia
Guardia kombinerer sin 3D-teknologi med infrarøde kameraer, der kortlægger et ansigts såkaldte varmelandskab og styrker identifikationen. Systemet benytter to kameraer samt et infrarødt kamera. Et 3D foto holdes op mod en finmasket standardmaske, og afvigelsen udgør personens unikke karakteristika - som et fingeraftryk.
Reding: Sats på fremtiden
EU's it-kommissær, Viviane Reding, lagde ikke fingrene imellem i sin tale ved overrækkelsen af de årlige IST-priser til innovative og kommercielt orienterede europæiske teknologivirksomheder.
- Globaliseringen er virkelighed. Vi kan ikke gemme os i protektionisme, men er nødt til at se konkurrencen i øjnene. Og informationsteknologi er et godt værktøj, når vi skal møde udfordringerne ved globaliseringen. Den hjælper os til at modernisere Europas økonomi. Det er vigtigt at holde sig for øje, at den rækker langt ud over sin egen sektor og ind i resten af erhvervslivet.
It- og kommunikationsteknologi tegnede sig mellem 2000 og 2004 for 45 procent af væksten i produktiviteten i Europa, påpegede Viviane Reding. Hun efterlyste øgede europæiske investeringer på området og indskærpede samtidig betydningen af at sikre, at de så også udløser innovation og vækst.
OriginalModTime: 23-03-2006 14:32:38