Oracle klar til kampen om midten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 17. marts 2006.


Verdens næststørste softwarehus Oracle har via opkøb til over 100 milliarder kroner gjort klar til at vinde sin andel af middleware-markedet.
Når man ser på Oracles opkøb af store og små virksomheder, kan det til tider virke uoverskueligt og ikke nødvendigvis som et led i en større plan, men sådan forholder det sig slet ikke.
Ifølge Oracles danske salgsdirektør Thomas Gregers Honoré er der et klart sigte og et klart formål med de mange opkøb, der alene inden for de seneste 18 måneder beløber sig til over 100 milliarder kroner.
- Der er en betydelig efterspørgsel i markedet efter
middle­ware, og med de seneste måneders opkøb har vi fået samlet komponenterne, så vi som et af de få selskaber kan tilbyde en samlet integration af nye og eksisterende applikationer og have integration med både databasen, mellemlaget og applikationerne, siger han.
Sen entré
For kort tid siden introducerede Oracle sin middelware-platform Fusion, men ifølge salgsdirektøren er det ikke, fordi Oracle ikke tidligere har kunnet integrere applikationer.
- Tidligere havde vi en forestilling om, at det hele skulle ligge i databasen, men vi ønsker også at kunne lave integration mellem systemer, der ikke nødvendigvis kø­rer på vores database. Derfor har vi skabt Fusion-platformen, bestående af Oracle Fusion Applications, der med tiden vil omfatte eksempelvis PeopleSoft og Siebel, Oracle Fusion Architecture og endelig Oracle Fusion Middleware, der bedst kan sammenlignes med BEA's middleware, siger han.
Ud over BEA er IBM stor inden for middleware og i mere begrænset omfang SAP, og selv om Oracle ved sin nylige introduktion er kommet sent på banen, mener Thomas Gregers Honoré langt fra, at det er for sent. Han mener tværtimod, at det har været en fordel for softwareleverandøren.
- Vi har anvendt middle­wareteknologi i mange år, men det har ikke været som selvstændige produkter. Hertil kommer, at vi har foretaget en række vigtige opkøb, der har givet os adgang til nøgleteknologier, og endelig har vi sprunget mange børnesygdomme over, som vores konkurrenter slås med, siger han.
Åbne standarder
Ifølge Thomas Gregers Honoré er der sket en modenhed i arkitekturen omkring middleware, der har medført langt mere simple løsninger end de første, man så på markedet for mere end ti år siden.
- Hertil kommer, at vi i dag taler mere om åbne miljøer og åbne standarder, og der er en stigende erkendelse hos kunderne af omkostningerne ved at slippe af med et system, hvis det viser sig, at man har truffet et forkert valg. Her vil brugen af åbne standarder jo betyde, at væsentlige dele af it-miljøet kan bevares, siger han.
Thomas Gregers Honoré er også sikker på, at det vil lykkes Oracle at tage betydelige markedsandele på trods af den sene entre på scenen. Blandt andet har Oracle noteret en tilgang på 27.000 middleware- kunder inden for de seneste 17 kvartaler. Desuden er Oracle efter hans opfattelse den eneste softwareleverandør, der på en åben platform kan levere integrationsløsninger på applikations-, database- og integrationssiden.
- Vi har i forvejen en stor kundedatabase på vores databasemiljøer og vores applikationer, så det vil også sikre os en betydelig markedsandel.
SOA
Hele it-verdenen snakker serviceorienteret arkitektur, når det gælder applikationsudvikling, og Oracle er også klar til at gøre sig gældende på det marked.
I første omgang vil Oracles mange applikationer blive gjort serviceorienterede, og dertil vil selskabet knytte forskellige nøgletjenester som eksempelvis portal-, sikkerheds- og integrationssoftware, databaseintegration og applikationsservere.
- Mange applikationer i dag har 30-40 år på bagen, hvilket betyder, at nyudvikling og tilpasning hele tiden skal tage højde for, at it-miljøerne er heterogene. Derfor har vi valgt en åben strategi og baseret vores produkter på åbne standarder, siger Thomas Gregers Honoré.
Han erkender, at Oracles mange opkøb er en udfordring for partnerne, og hans opfordring til dem er, at de blot skal blive ved med at lave det, som de er gode til.
- Det er klart, at der ligger en stor opgave hos vores partnere i det her, men hvis der eksempelvis er en partner, der er 100 metermestre i portalintegra­tion, så skal de bare blive ved med det. Hen ad vejen vil de så opleve, at der kommer flere og flere moduler, som de kan anvende, og at funktionaliteten øges, når de forskellige produkter er blevet tilpasset SOA-arkitekturen.
Thomas Gregers Honoré har været salgsdirektør i Oracle i godt et år og kom fra en stilling som direktør i IBM Software Group, hvor han blandt andet har været udstationeret i det europæiske hovedkvarter.
Han ser det seneste års tids omvæltninger, også i Oracle, som et udtryk for, at softwarebranchen - og ERP-branchen specielt - er en meget ny branche, og at det derfor tager nogen tid, før branchen har fundet en modenhed.
- Vi har at gøre med en branche, der ikke har mange år på bagen, så det er klart, at der sker mere eller mindre uheldige ting, som skyldes, at man måske ikke i tilstrækkelig høj grad har fokus det rigtige sted. Vi har brugt det seneste års tid på at rydde op i organisationen, og vi har blandt andet et helt nyt ledelsesteam, så nu er vi fokuserede og på rette vej, siger han.

Billedtekst:
Tidligere havde vi en forestilling om, at det hele skulle ligge i databasen, men vi ønsker også at kunne lave integration mellem systemer, der ikke nødvendigvis kører på vores database, så derfor har vi skabt middlewaresuiten Fusion, siger salgsdirektør i Oracle Thomas Gregers Honoré.
Foto: Steen Brogaard

OriginalModTime: 16-03-2006 14:55:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere