Arbejdslivet flytter ind i den nye tids landsby

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. marts 2006.


virtuelle fællesskaber har efterhånden sneget sig ind rigtig mange steder i de danske netbrugeres liv. Dating, interessefællesskaber, faglige netværk og meget andet blomstrer på nettet - og fremtiden byder på mere af det samme. De fællesskaber, man i gamle dage fandt i landsbyen, finder man nu på det globale net.

Virtuelle arbejdsformer bliver stadig vigtigere for erhvervslivet. Og mens børnene chatter løs på Arto.dk, glæder en professor sig over, at de får mediet ind fra barnsben. Det vil komme erhvervslivet til gode, mener han.
Der er guld at hente, hvis virksomhederne i højere grad lærer at arbejde sammen og bruge netbaserede værktøjer til vidensdeling, virtuelt samarbejde og samarbejdssoftware. Det mener lektor Thorkil Clemmensen fra Handelshøjskolen i København. Han forudser en stadig stigende grad af virtualisering i virksomhedernes arbejdsformer. Det vil ske efterhånden som de helt unge generationer, der i dag bruger Arto.dk, MSN Messenger og allehånde andre virtuelle kommunikationsformer som en naturlig del af deres hverdag, kommer ud på arbejdsmarkedet
- Det er positivt at børn på den måde fra barnsben tillærer sig nogle sociale færdigheder online, for det er faktisk noget, man skal lære. Børn og gymnasieelever har i dag nogle online-kompetencer, som vi slet ikke kan få øje på, men som helt sikkert vil komme dem til gode i deres fremtidige arbejdsliv, siger Thorkil Clemmensen. Han peger blandt andet på, at børn i dag kan multitaske i helt ekstremt høj grad og chatte med adskillige mennesker samtidig med at de arbejder. Det giver dem træning i at arbejde og færdes i multimiljøer, og det vil følge dem fra deres privatliv ind i deres arbejdsliv, mener han.

Begrebet virtuelle fællesskaber er forholdsvis luftigt og svært at afgrænse. Fra sites som Hattrick.org, hvor hundredtusinder af mennesker deltager i et gigantisk fodboldmanager-spil på nettet, til de fællesskaber, hvor eksempelvis programmering af Java-applikationer danner grundlag for et fællesskab. Denne brede anvendelse genfindes også i virksomheder og organisationer, hvor nogle flittigt anvender virtuelle teams på tværs af landegrænser, mens eksempelvis Kræftens Bekæmpelse har valgt en form, hvor kræftramte og pårørende kan udveksle erfaringer.
- Når virksomhederne begynder at tænke i de baner, får de opbygget nogle kompetencer, der gør deres videnudveksling bedre. Det skaber nogle muligheder, som ikke har været der før, og giver generelt en større aktionsradius og en række nye spændende organisationsformer, siger Thorkil Clemmensen, der i sit eget arbejde også anvender en række faglige virtuelle fællesskaber inden for universitetsmiljøet. Det inkluderer blandt andet professorer fra Kina.
At tænke net og virtualisering ind i sin organisation, er efterhånden så vigtigt, at Handelshøjskolen selv underviser i en række af de grundlæggende kompetencer, der skal til, for at en virksomhed med succes kan opbygge et virtuelt fællesskab - både internt i virksomheden og med virksomhedens omgivelser. Samtidig nævner Thorkil Clemmensen en række eksempler på, at tankerne allerede nu har udmøntet sig i en række projekter, der har til hensigt at mindske distancen mellem forskellige faggrupper, universitetsmiljøerne og erhvervslivet. Det er blandt andet blevet til foreningen Sigchi.dk, der er et fællesskab af folk, der arbejder med - eller forsker i - interaktionsdesign - samspillet mellem menneske og computer.

Netop den type løst, sammenhængende virtuel erfaringsudveksling, kan let gå hen og blive en fordel for de virksomheder, der lærer at tage arbejdsformen til sig, mener Klaus Æ. Mogensen, Institut for Fremtidsforskning.
Et oplagt eksempel finder man inden for it-udvikling, hvor udviklere vender arbejdsrelaterede spørgsmål med andre i fuld offentlighed på internettet og derved også selv bliver klogere og bedre til deres arbejde.
Det samme er open source-software, hvor usammenhængende udviklings­ communities arbejder sammen om eksempelvist browseren Firefox, Linux eller Open Office, eksempler på.
- Det er lidt WiKi-tankegangen, hvor man giver lidt i af sin egen viden i håbet om at få en masse tilbage, og vi vil se, at faglige netværk bidrager til at nedbryde grænserne mellem virksomheden og dens omverden, forklarer Klaus Æ. Mogensen.
Han peger på universiteterne som eksempler på organisationer, der har en lang tradition for at udveksle viden, og som traditionelt ikke har været bange for at indgå i alle mulige former for netværk og fællesskaber omkring den forskning, de arbejder med.
- Erfaringen er, at man sparer ressourcer ved at dele ressourcer. Derfor vil de visionære virksomheder, der forstår at udnytte virtuelle netværk, stå stærkere end de, der ikke gør.

OriginalModTime: 09-03-2006 14:37:10




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere