Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Stop oversælgerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. marts 2006.


Peter Naur, opfinderen af ordet datalogi, fik i sidste uge it-verdens "Nobelpris" for sit arbejde med programmering. Alligevel mener han, at programmering og andre dele af it-redskaberne ofte bliver oversolgt.

Professor emeritus Peter Naur opfandt i 1960'erne ordet datalogi, som en dansk, og senere europæisk, betegnelse for det amerikanske begreb computer science.
- Det var i april 1966. Vi havde netop holdt møde på Danmarks Tekniske Højskole. Jeg sad i en bil sammen med professor i matematik Sparre Andersen. Vi kørte ned ad Lyngbyvejen. Og så faldt ordet mig ind, siger Peter Naur.
- Man ville have et selskab for computer science i Danmark. Jeg sagde, at det går ikke med den amerikanske betegnelse, computer science. Det er på mange måder en dum betegnelse, og så slog det mig: Datalogi - faget om data og databehandling, siger han.

Peter Naur er født i 1926, og siden faget computing for alvor kom frem i løbet af 1950'erne, har han interesseret sig for programmering.
Han er oprindelig uddannet astronom, men i forbindelse med beregninger af asteroider og kometers kredsløb fangede computervidenskaben ham. Han var en af folkene bag programmeringssproget Algol 60, som af mange betegnes som grundlaget for den objektorienterede programmering, som for eksempel Java. Når man i dag bruger udtryk som "if, "then" og "else", er det et resultat af det arbejdet.
Desuden har han bidraget med udformning af oversættere, der kunne oversætte den maskinkode, som de første bud på programmering bestod i til mere struktureret og lettere anvendelig sprog.
Endelig var han med til at udforme og dermed også navngive Backus-Naur-notationen, som fortsat anvendes, når man skal give en helt præcis beskrivelse af syntaksen i et programmeringssprog. Peter Naur blev den første professor på det nye datalogisk institut på Københavns Universitet i 1970.

Selv om han nu får en af fagets fornemmeste priser, mener han, at programmeringens betydning ofte bliver overdrevet. Derfor overrasker det ham faktisk, at han får prisen, fordi han ifølge eget udsagn har brugt meget af sin tid på at fortælle, at tingene ikke er "så smarte og gode, som man gerne vil gøre dem" og i det hele taget sagt folk imod og sagt ting, som folk ikke ville høre.
- Jeg har altid argumenteret for, at der er en masse ting, som er blevet oversolgt. Fagets folk kan ikke lide at høre, at for eksempel kunstig intelligens er det rene vrøvl. Programmering kan været et meget nyttigt redskab i nogle ganske bestemte situationer, men man skal ikke overdrive og oversælge dets betydning. Kunstig intelligens er for eksempel en død sild, og der er forhåbentligt ikke nogen, der tror på det længere. Ideen om kunstig intelligens bygger på en forkert opfattelse af menneskelig tænkning. Det er en kritik jeg har taget videre i de senere år, hvor jeg prøver at imødegå psykologiens ideologiske forfald og fagets opfattelse af hjernen som en computer. Det er det rene pølsevrøvl, siger Peter Naur, der de senere år har arbejdet med en teori om hjernens grundlæggende funktion som styret af synapserne og dermed tanken som et resultat af den association, der opstår, når nervebaner forbundet via synapser aktiverer hinanden.
- På den måde har jeg kunnet opstille en fuldstændig struktur for det centrale nervesystem. Jeg har skrevet flere artikler om sagen og forsøgt at få dem publiceret, men jeg får ikke svar fra tidsskrifterne, siger han.

Efter sit arbejde med først Algol 60 og senere Backus-Naur notationen indgik han i diskussionen om programmeringsmetoder og de formelle specifikationer:
- Og her blev der igen oversolgt. De nye programmeringsmetoder blev udråbt som løsningen på alting, og det blev påstået at formelle specifikationer var nyttige. Det var vildt overdrevet, hævdede jeg, og det var heller ikke populært, for folk elsker den slags formalisering.
- Det er egentligt pudsigt nok. For mit navn er kendt for syntaksbeskrivelser (Backus-Naur notationen, red.), og det er faktisk lidt paradoksalt, for netop sådan noget som formalisering, er noget, hvis værdi meget hurtig overdrives, mener jeg.
Om værdien af Backus-Naur notationen var overdrevet fortæller han:
- Den havde da en udmærket anvendelse i den bestemte sammenhæng, men der var meget mere i det end den formelle beskrivelse. Beskrivelsen af Algol 60 var ikke bare en notation, det var også al den forklaring, der lå ved siden af i en ikke formel form. Altså almindelige prosabeskrivelse, siger Peter Naur.

Billedtekst:
filOsofikritik
Peter Naur har de
senere år blandt andet arbejdet med en kritik af filosoffernes
arbejdsmetoder.
Her sidder han
med en af sine bøger:
Antifilosofisk leksikon.
Foto: Jakob Boserup, Scanpix

Boks:
ƒPeter Naurs Cv
Født 1926.
Oprindeligt uddannet astronom.
Doktorgrad i beregning af asteroider og kometers bevægelser 1957.
Deltog i arbejdet med den første danske computer DASK.
Ansat på regnecentralen 1959-1969.
Professor i datalogi 1970.
ƒA.M. Turing-Prisen
Peter Naur blev i sidste uge, som den første dansker, tildelt den fornemme A.M. Turing-pris - populært kaldt it-verdenens Nobelpris. Han får prisen for sit arbejde med Algol 60, programmeringsoversættere og generelt for sit arbejde med programmering.
Prisen blev første gang uddelt i 1966, og den er opkaldt efter Alan M. Turing, den engelske matematiker som i trediverne formulerede det logiske grundlag for vore dages computere, og som var en af nøglepersonerne, da de allierede under Anden Verdenskrig brød nazisternes Enigma-kryptering.
Prisen uddeles en gang om året til personer, som har ydet et afgørende og varigt bidrag til udviklingen af computere. Den ledsages af et beløb på 100.000 dollars, som er skænket af Intel. Peter Naur vil få den overrakt ved ACM's (Association for Computing Machinery) prisbanket den 20. maj i San Francisco.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere