Data er også en service

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 17. februar 2006.


Virtualiseringen og krav om serviceorienteret databehandling har fået IBM til at samle alle sine data-enheder i en organisation, der skal udvikle produkter til dataservice.
Data vil i nærmeste fremtid blive en applikation i sig selv. Det mener de i hvert fald hos IBM, der på verdensplan har samlet alle sine data-enheder i en samlet organisation, der har fået navnet Information Management (IM).
Data er nemlig ikke længere blot indhold i felter i en database, men informationer, der både findes som struktureret indhold i forskellige databaser, som almindelig tekst i e-mails og som ustrukturerede data i lyd- og billedfiler.
- Vi hed tidligere bare DB2 eller Data Management, men på baggrund af de seneste års opkøb har vi omdøbt afdelingen til Information Management, blandt også fordi vi i dag både tager os af strukturerede data og ustrukturerede data, siger Asger Klindt, der er nordisk chef for den nye afdeling.
Med opkøbene hentyder han til IBM's opkøb af virksomhederne Trigo og DWL, der netop er specialister i håndtering af bestemte typer data.
Første produkter klar
Den nye afdeling for informa­tionshåndtering er en ud af IBM's fem produktafdelinger, der ud over Information Management er Tivoli, Lotus, Websphere og Rational.
IBM kalder det, de laver i den nye afdeling, for Master Data Management, og formålet er at udvikle og sælge applikationer, der vedligeholder bestemte genrer af data.
De første to produkter bliver håndtering af kundedata og produktdata, og Asger Klindt forestiller sig, at der i fremtiden vil komme flere til.
Når det på dataniveau er blevet interessant at tale om tjenester, skyldes det ifølge IBM-chefen ikke mindst, at kapaciteten inden for både computerkraft, lager og netværk er øget betydeligt og derfor ikke længere udgør en begrænsning i forhold til eksempelvis svar­tider.
Det betyder, at data kan tilføres forskellige regler og rutiner og eksempelvis optræde som det, der på moderne edb'sk hedder vir­tu­aliseringer, hvor det, applikationen anvender, er en beskriv­elsesmodel frem for de rå data.
- Virtualisering kender vi fra storage og servere og serviceorienteret arkitektur, og det, vi ønsker, er at lave virtualisering rundt omkring informationer. Men for at kunne det er vi nødt til at holde styr på data, siger han.
Kanalen må vente
IBM's produkt- og kundedataservice skal sikre, at data hurtigere oprettes på tværs af flere systemer og sikre, at informationerne kun vedligeholdes et sted - uanset om data oprindeligt fødes via eksempelvis et ERP-system. Dertil kommer, at kravene til datakvalitet også øges, eksempelvis i forbindelse med anvendelse af business intelligence.
- Det kan være meget vigtigt, hvis man tænker på dataware house og business intelligence, hvor der bliver taget måske vidtgående beslutninger på baggrund af data, og i værste tilfælde kan ledelsen komme til at træffe forkerte beslutninger, fordi data simpelthen er for dårlige, siger Asger Klindt.
IBM er klar med introduktionen af de nye dataserviceprodukter her fra årets start, men Asger Klindt forestiller sig ikke, at det første skridt bliver at smide produkterne ud i kanalen.
- Vi vil først starte med at tale med vores egne større kunder, men senere vil vi sikkert gå ind i en mere kanalorienteret strategi. Men først skal vi lige lære mulighederne selv. Vi er sikre på, at vi er førende på området, men vi vil da også gerne se i praksis, at det fungerer som ventet, siger han.

Billedtekst:
- Vi vil først starte med at tale med vores egne større kunder, men senere vil vi sikkert gå ind i en mere kanalorienteret strategi, siger nordisk chef i IBM's Information Management afdeling Asger Klindt.

OriginalModTime: 16-02-2006 14:08:04




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere