Skat vil selv eje eIndkomst-register

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. februar 2006.


Det gammelkendte cpr-register er en fællesoffentlig service, der står til rådighed for kommuner, amter og statslige institutioner. Derfor hører cpr til i en uafhængig institution under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Men sådan bliver det ikke med skatteminister Kristian Jensens nye hjertebarn: Det kommende eIndkomst-register.
- Skat er i forvejen en af de største oplysningsadministratorer i staten, så det er naturligt, at eIndkomst ligger hos Skat, fastslår skatteminister Kristian Jensen (V) over for Computerworld eGov.
EIndkomst er udviklet af en fælles offentlig styregruppe under ledelse af Finansministeriet med deltagelse af en række statslige institutioner. Alligevel skræmmer de friske spor fra Virk.dk, når det gælder etablering af fælles offentlige digitale tjenester.
- Det har vist sig i de senere år, at de digitale projekter griber ind i alle institutioner. Det er den dyrekøbte erfaring, vi har gjort i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, siger vicedirektør Betina Hagerup.
Skat har i forvejen byggeelementerne
Erhvervslivets fælles portal, Virk.dk, til offentlige indberetninger kæmpede i de første par år en nærmest håbløs kamp for at få fodfæste i de mange offentlige institutioner, der skulle levere information og indberetningsblanketter til portalen. Den knude blev først løst, da en uafhængig konsulentrapport banede vej for oprettelsen af et fællesoffentligt Virk-center med deltagelse af en lang række af de centrale statsinstitutioner under Erhvervs- og Selsskabsstyrelsen.
- Virk begyndte jo også som en klassisk organisation med en arbejdsgruppe og en styregruppe. Men vi er blevet meget glade for det tværgående sekretariat som en permanent løsning, siger Betina Hagerup.
Hos Skat henviser direktør Preben Kristiansen til, at der er en tæt systemmæssig sammenhæng med Skats øvrige data og i øvrigt bliver eIndkomst etableret som en videreudvikling af Skats eksisterende Letlønsystem, der er et tilbud til virksomhederne om fælles indberetning af a-skat, arbejdsmarkedsbidrag, feriepenge, ATP og andre pensioner.
- EIndkomst er i forvejen et tværoffentligt projektarbejde, hvor vi i Skat skal etablere og drive det som en selvstændig del af organisationen, forklarer Preben Kristiansen.
Alligevel lægger vicedirektør i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Betina Hagerup, ikke skjul på, at Skat burde overveje ejerforholdet en ekstra gang hen ad vejen.
- Det er jo svært med de her nye tværgående digitale projekter, for vi har ikke mange erfaringer i forvejen, som vi kan trække på. Så måske skal de også begynde at kigge på det mere generelt, når systemet kommer i drift, siger hun.
- Jeg vil understrege, at Skat vil drive eIndkomst som en fælles offentlig service. Og jeg kan love, at vi vil være lydhøre og vil sam­arbejde til alle sider. Kun med den tilgang bliver projekter succesfulde, understreger Preben Kristiansen fra Skat.

OriginalModTime: 10-02-2006 14:23:13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere