Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. januar 2006.
Computerworld taler hver uge med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Alan Dickerson skriver om
"Model and analysis of Role-Based Access Control in SELinux".
Ved hjælp af det rigtige hjælpeværktøj er det lettere at installere opdateringer og andre programmer i SELinux.
Forfatter:
Alan Dickerson, 25 år, studerer til civilingeniør på DTU.
Skriver speciale om:
Model and analysis of Role-Based Access Control in SELinux, som er en speciel sikkerhedsversion af Linux.
Med andre ord:
- Jeg laver et værktøj, der kan hjælpe systemadminstratorer af SELinux til at sikre sig, at systemerne er rigtigt sat op, så den enkelte bruger har adgang til de ting, man har brug for og ikke andet.
Hvordan gør du det konkret?
- Jeg prøver at analysere den specifikation, man skriver, når man konfigurerer et SELinux-system og sætter den over i et formelt sprog, description
logic, som er en knowledgebase. På den måde får brugeren et hjælpeværktøj, der kan hjælpe med fejlsøgning og verifikation.
Hvorfor er der brug for værktøjet?
- Detaljeringsgraden i SELinux er meget høj, og når en administrator vil udvide systemet kan det være svært at overskue, hvilke konsekvenser det vil få for resten af systemet. Når man sætter de her systemer op, går der meget tid på fejlsøgning. Man ændrer hele tiden lidt på sikkerhedskonfigurationen, tjekker at det virker, og så ændrer man lidt igen. Mit værktøj hjælper med at kontrollere ændringer, så der ikke opstår konflikter med de gamle programmer, især da nye programmer kræver nye rettigheder.
Hvordan fik du ideen?
- Jeg har altid været meget optaget af sikkerhed og synes, at formalisering af et konkret problem var interessant. Sammen med min vejleder fandt jeg frem til det her projekt.
Hvilke hjælpemidler har du anvendt?
- En del af mit værktøj er udviklet i SML, som er et funktionssprog, der gør, at jeg kan inddrage en sikkerhedspolitik og omforme det til description logic. Dertil benytter jeg mig af RACER og RICE, som er en frontend til RACER. Begge systemer kan forstå description logic-sproget og betyder, at jeg kan lave forespørgsler angående systemet.
Hvad er din plan, efter du har afleveret?
- Allerede dagen efter starter jeg på mit nye job hos cBrain, hvor jeg skal sidde med programmering i .Net og udvikle webapplikationer.
Alan Dickerson afleverer sit speciale 28. februar.