Fyns Amt hopper på

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. januar 2006.


At indvinde drikkevand uden at skade naturen er en kompleks opgave, der stiller store krav til regnekraft. Med en ny grid-baseret løsning, kan Fyns Amt nu udnytte de ansattes pcer til at foretage avancerede beregninger over natten.

Når man tænder for hanen derhjemme, tænker man ikke over, hvor vandet kommer fra. Men systemet bag indvindingen af drikkevand er i praksis en så kompleks opgave, der kræver så mange beregninger, at det hidtil har været en nærmest umulig opgave.
Det var den virkelighed, som Fyns Amts Grundvandskontor stod over for, da de for få år siden begyndte et samarbejde med Syddansk Universitet om udvikling af en cluster-computer, som kunne foretage de utallige beregninger, der skal til, i et rimeligt tempo. Siden er strategien blevet udvidet dramatisk, og Fyns Amts Grundvandsafdeling er i disse dage i færd med at implementere en grid-løsning, der er leveret af det lille pionérfirma MESH Technologies. Ideen er simpel: Ved at splitte opgaverne op og fordele dem på alle ledige pc'er, udnyttes kapaciteten maksimalt og data kan beregnes på almindelige skrivebordscomputere, som de ansatte lader stå tændt om natten.

Udfordringen i indvinding af drikkevand består i at hente vandet der, hvor der er overskud af det. Derfor bruges der avancerede daglige målinger for nedbør på Fyn, samt målinger over vandmængderne i åer og vandløb, der foretages hvert tiende minut. For at få et rimeligt billede af vandmængderne, er man nødt til at bruge nogle meget avancerede modeller, der tager højde for en lang række faktorer - herunder blandt andet om regnen falder på en græsplæne eller en pløjemark.
- Skal vi beregne alle data, har det tidligere i praksis ikke kunnet ladet sig gøre. Typisk skal vi køre op mod 1.000 beregningskørsler a fem timer, hvis der kun kan bruges en enkelt pc. Med grid kan vi nu udvide og inddrage langt flere pc'ere og dermed få både mere præcist data og tilmed få det hurtigere, siger Steve Ulf Hansen, der er projektkoordinator på Fyns Amts Grundvandskontor.
Han er manden, der roder med den nye, mere effektive udnyttelse af kontorets samlede processorkraft og han forklarer, at grid-mulighederne indtil videre har haft den effekt, at målsætningerne for beregningerne er blevet mere ambitiøse - alene fordi det nu i langt højere grad kan lade sig gøre at beregne ting, som tidligere ville have taget uger. Foreløbigt har kommunalreformen lagt en dæmper på kontorets grid-planer fordi kontoret skal flytte ind under staten, men opgaverne fremover vil være de samme som altid - og derfor fortsætter kontoret med udviklingen.

Selv om den nye teknologi også har en økonomisk dimension i form af, ikke at lade overskudskapacitet stå ubrugt hen, er det alligevel ikke ønsket om at spare, der har drevet kontoret ud i de nye investeringer.
- Tværtimod handler det om, at vi kan lave langt mere præcise beregninger, fordi kapaciteten øges. For hver ekstra pc, vi får på vores grid, kan vi jo øge antallet af kørsler og det betyder, at vi kan trække flere bereningsmodeller ind, end vi kunne tidligere. Det gør, at vores arbejde får en højere kvalitet, siger Steve Ulf Hansen.
En af fremtidsperspektiverne for kontoret er, at også en screensaver-udgave kan implementeres, sådan at pc'erne også leverer overskudkapacitet til nettet, hvis blot den ansatte er væk i kortere perioder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere