Voksende efterspørgsel efter kommercielt grid

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. januar 2006.


Flere af de store it-leverandører peger nu på grid som en af de tendenser, de forventer vil eksplodere inden for nærmeste fremtid. Det skyldes virksomhedernes umættelige efterspørgsel efter datakraft.

IBM, Oracle, Sun Microsystems og EMC er blot nogle af de få eksempler på, at grid-teknologien allerede nu får opbakning fra nogle af de helt store giganter i it-branchen. IBM er allerede godt involveret i grid, og den seneste version af Oracle-databasen har i version 10 endda fået et lille G som suffix, der står for grid. Samtidig barsler Sun Microsystems nu med en egentlig satsning på grid, når virksomheden senere i år åbner for servicen i Europa, efter at den i en periode har eksisteret i USA.
Virksomhedernes strategier varierer, og mens Sun har en styrke på store datacenterløsninger baseret på grid, har IBM allerede nu udviklet grid-software, der får den enkelte medarbejders pc til at deltage i et netværk, der tilsammen mangedobler virksomhedernes computerkraft.
- Vi har hele tiden sagt, at "The Network is the computer". Det har mange tidligere syntes var lidt underligt, men det er reelt det, grid går ud på. Når mange enheder bearbejder data i stedet for én enkelt, bliver det langt billigere og mere effektivt, siger Søren Steenberg, salgschef for datacenterløsninger i Sun Microsystems.
Datacentre er i sig selv et velkendt fænomen, men i grid-versionen sørger Suns grid-software for at sprede en opgave ud til mange servere, hvilket gør beregningerne langt billigere - alene fordi mange små servere er billigere i anskaffelse end en enkelt stor. Dertil kommer, at mange små enheder giver bedre muligheder for skalering i forhold til den opgave, der skal løses. På den måde håber Sun at få fat i kunder fra blandt andet finansverdenen, der skal analysere finansielle data, underholdningsbranchen, der kan have behov for rendering af digitale film, eller petrokemiske firmaer, der har brug for at få analyseret seismiske data fra eftersøgning efter olie. Fælles for disse - og en række andre brancher - er, at det ofte er billigere at købe sig til processorkraft frem for at investere i en enkelt supercomputer, der kun benyttes af og til.
- Grid-tanken er ikke ny, men der har været en træghed i markedet. En af barriererne handler om tillid til, at man ikke bliver kigget i kortene, når man sender data ud af huset - en anden handler om, at man skal vænne sig til ikke at have en cpu stående under skrivebordet, siger Søren Steenberg.

Hos Oracle, der traditionelt har et nært samarbejde med Sun Microsystems, deler man ideen om, at virksomhederne i stigende grad vil begynde at efterspørge løsninger, der umærkeligt fordeler spidsbelastninger ud over et større antal computere. Her er udfordringen primært at levere løsninger, hvor de enkelte applikationservere kan aflaste hinanden, så man undgår at have spidsbelastning det ene sted i virksomheden, mens der er processoroverskud i den anden ende. Den variant kalder Oracle Enterprise grid.
- Vi tror på en acceleration af Enterprise grid. Efterspørgslen går efter høj ydelse og bedre ressourceudnyttelse, og her kan grid-teknologien hjælpe til, fordi en mere effektiv udnyttelse af den eksisterende it kan levere en stor del af det, virksomhederne efterspørger, lyder meldingen fra Thomas Honore, der er salgsdirektør hos Oracle. Han peger på vigtigheden i åbne standarder, hvis grid - hvor massevis af forskellige enheder med forskellige systemer - for alvor skal kunne udnyttes, men er samtidig ikke i tvivl om, at efterspørgslen står overfor en eksplosion.
- Vi kalkulerer med vækstrater på over 20 procent, og det skal ses i forhold til, at vi i forvejen faktisk har en rimelig mængde kunder til grid-lignende løsninger. Samtidig ser vi, at it bliver billigere, men at kravene til it vokser og at data skal være hurtigere og mere tilgængelige. Mange af de krav, kan grid-teknologien imødekomme, siger Thomas Honoré.

En anden af grid-teknologiens bannerførere, er IBM, der længe har interesseret sig for de muligheder, der ligger i grid. Her har man for længst udviklet løsninger, hvor almindelige pc'er kan deltage i et virksomheds-grid, for dermed at undgå spild af processorkraft og lagerplads. Men IBMs visioner går videre endnu:
- I virkeligheden er teknologien meget simpel, og fint i tråd med de tendenser, vi i øvrigt ser - for eksempel i forbindelse med outsourcing, hvor virksomheder lægger dele af deres it ud eksternt. Med grid bliver det jo muligt at outsource alt it på én gang ved at lægge det ud på et grid, hvor lager og processorkraft ligger hos eksterne leverandører. Dermed slipper man for besværet med selv at skulle sørge for software, backup og sikkerhed, siger underdirektør Kim Østrup, IBM.
Han forventer, at grid-løsninger inden for en overskuelig fremtid vil nå helt ud i private hjem. Han henviser til fildelingsprogrammet Napster, der i sin grundtanke mindede meget om grid, fordi 60 millioner brugere pludselig fandt ud af at dele indholdet af deres harddiske - en idé, der endte med at være lidt for god, men som illustrerer fordelene ved grid fint, mener Kim Østrup, der ligesom Oracle peger på, at åbne standarder er en forudsætning for teknologiens fulde potentiale.

Billedtekst:
Lille Det er ikke størrelsen, men gørelsen. Selvom grid computing typisk forbindes med store projekter, kan det lige så vel foregå i mindre arbejdsgrupper.

Billedtekst:
mellem Grid computing på virksomhedens intranet. Overskydende computerkraft på selskabets servere og pc'er sættes i arbejde eksempelvis i banker og medicinalvirksomheder. Alt foregår inden for virksomhedens firewall for at højne sikkerheden.

Billedtekst:
stor Grid computing over internettet. Der har længe eksisteret forskningsgrids på tværs af landegrænserne. Også inititativer som SETI @ Home og Figth AIDS @ Home er distribueret over nettet til en verden af frivillige, der donerer comptuerkraft til søgen efter intelligent liv i rummet og behandlingen af AIDS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere