Standarder kan forhindre internationalisering af EPJ

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Den danske standard for EPJ kan besværliggøre internationalisering og mobilitet i sundhedssektoren. Amtsrådsforeningen nedtoner problemet, men vil dog ikke afvise et behov for at læne sig op ad globale standarder.

G-EPJ og HL7. Vi taler om standarder, der ikke umiddelbart siger den almindelige dansker noget, men som kan få stor betydning, når globaliseringen i fremtiden rammer det danske sygehusvæsen.
Computerworld har flere gange tidligere beskrevet den kritik, som en række eksperter har rejst af den manglende overordnede koordinering af arbejdet med at udvikle de elektroniske patientjournaler. Problemet er imidlertid grænseoverskridende, lyder meldingen nu fra flere kanter i branchen.
De danske EPJ-systemer skæres efter den særlige danske standard, G-EPJ, og det kan meget vel kan ende med at isolere Danmark i forhold til udlandet, hvor en række lande - herunder USA - primært bruger systemer, der er baseret på den såkaldte HL7-standard.
- Og det medfører en risiko for, at man låser sig fast i det, man har kaldt den elektroniske cement, hvor datamodellerne er forskellige fra system til system. Det betyder, at danske sygehuse kan få problemer med at udveksle patientdata, hvis en dansker kommer til skade i udlandet, siger Christian Wernberg-Tougaard, der er forretningsudviklingsdirektør hos Unisys, som har været involveret i flere udenlandske EPJ-lignende projekter.
Han forstår ikke, at man ikke bare en gang for alle vælger at læne sig op ad en internationalt anerkendt standard i Danmark, der ud over den internationale dimension også ville have haft den fordel, at danske EPJ-systemer uden problemer ville kunne udveksle data med hinanden.
- Vi lever i en verden, der bliver mere og mere globaliseret, og hvor folk rejser rundt mere end nogensinde før. Derfor er det oplagt, at hospitaler i udlandet skal kunne trække data fra danske systemer og omvendt, siger Christian Wernberg-Tougaard og påpeger, at internationale standarder ville skabe en yderligere fordel: Konkurrence.
- Det ville jo betyde, at danske leverandører kunne sælge deres systemer i udlandet og omvendt. Det ville skabe konkurrence, bedre kvalitet og billigere priser - nøgleordet er åbne standarder, mener han.
Problematikken om udveksling af data over grænser er også nærværende hos Siemens Medical, der sælger sit EPJ-system til hospitaler over hele verden. Dette system er baseret på netop HL7-standarden, hvilket gør, at Siemens uden større vanskeligheder kan afsætte sit system til lande så forskellige som Tyskland, USA og Singapore. Men ikke Danmark.
- Det virker mærkeligt, at man hele tiden taler om det globale, mobile samfund, men ikke samtidig sørger for, at patientdata kan flytte med patienten. Jeg synes, det er utroligt, at mit danske bilværksted godt kan finde ud af at udveksle data om min bil med et italiensk, hvis min bil bryder sammen når jeg er på ferie, men med patientdata er det næsten umuligt, siger Darko Loncar, der er projektchef i Siemens Medical.

Hos Amtsrådsforeningen forsvarer kontorchef Lars Hagerup den danske model, men kan samtidig godt se, at der potentielt kan være fordele forbundet med at anvende en international standard.
- Spørgsmålet er bare, om man også i praksis kan opnå de fordele, der skulle være forbundet med det. Der findes jo flere forskellige internationale standarder, og det politiske ønske er, at systemerne først og fremmest kan arbejde sammen nationalt. Og til det formål har aftalen været, at G-EPJ var svaret, siger Lars Hagerup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere