Genopstandelsen der imponerede

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Fra at have været på randen af udryddelse i begyndelsen af århundredet er Apple vendt tilbage fra de næsten døde, og det ene rekord-kvartal overhaler det andet.

Ipod iPod iPod kunne meget vel være årets mantra i 2005. Den bærbare musikafspiller var katalysatoren, der gav Apple succes på markedet for forbruger-elektronik. Men iPod-hysteriet skulle også være med til at bane vejen for, at Apple kunne tage en bid af pc-markedet. Og det skulle ske i samarbejde med Mac mini, som var billigere end nogen maskine, virksomheden før har kunnet levere.
For første gang var det muligt at anskaffe sig en æbleprydet computer for under 4.000 danske kroner.
Apples europæiske produktchef, danskeren Erik Stannow, fortalte i februar Computerworld, at virksomheden også satsede på at kapre nogle af de pc-kunder, der var trætte af at slås med malware, eller dem der var blevet glade for den brugervenlighed, de havde vænnet sig til fra en iPod.

Rekordregnskaberne regnede ned over Apple i 2005. I januar afleverede selskabet det stærkeste regnskab nogensinde. I det seneste kvartal var indtjeningen firedoblet til knap 1,7 milliarder kroner, og omsætningen var steget til næsten 20 milliarder kroner. Julesalget af iPods, sammen med resten af fjerde kvartal 2004, havde nået svimlende 4,5 millioner enheder. En stigning på 525 procent i forhold til året før.
I juli gentog Apple, med administrerende direktør Steve Jobs i spidsen, successen. Endnu et "det bedste" kvartalsresultat til dato. Indtjeningen var femdoblet i forhold til samme periode sidste år, og for syvende kvartal i træk overgik indtjeningen brancheanalytikernes forventninger. Salget af 6,2 millioner iPods, hvilket var omtrent en million enheder mere end forventet, spyttede i kassen, men også computer-salget nød nu godt af effekten. Der blev langet 35 procent flere maskiner over disken end i tredje kvartal 2004. Overordnet set en stigning der var dobbelt så stor som resten af markedet.

I april kunne Apple-fanatikere klappe i hænderne og pege fingre ad dem, der ventede på styresystemet Longhorn fra Microsoft. Den nyeste version af Mac OS X, med endnu et dyrisk kaldenavn - Tiger blev introduceret. Onde tunger mener stadig, at når Longhorn kommer på markedet, måske i løbet af 2006, vil mange af dets nye funktioner til forveksling minde om dem, Mac-brugere allerede er forvænte med.
I maj fik danskere efter lang tids venten muligheden for at købe ind på ITunes Music Store. Ventetiden skyldtes, at Danmark ikke er et euro-land. Med priser, der startede ved 80 kroner for et album, var premieren med til at starte en veritabel priskrig for online-salg af musik. Nærmest øjeblikkeligt sænkede både TDC, Bilka og Jubii deres priser.
I juni blev en masse snak i krogene til virkelighed. Det 10 år lange samarbejde med IBM og Freescale Semiconductor, som har produceret Mac'ens PowerPC-chip, sluttede.
Analytikere mente, det var dumt, men mange softwareudviklere var begejstrede. Steve Jobs kunne fortælle, at Intel, der tidligere blev betragtet som fjenden, skulle levere processorer til kommende Mac-generationer. Han fortalte også om et kommende Developer Transition Kit - et nyt Intel-tilrettet Mac-udviklingssystem. Begrundelsen for kovendingen skulle efter sigende være fremtidssikring, da Intel er førende, når det gælder om at levere ydelse uden et enormt strømforbrug. For øvrigt bekræftede Apple-chefen, at Mac OS X fra starten var designet til begge platforme.

Men året bød også på mindre gode nyheder. Teknologi-pioneren Jef Raskin døde af kræft i en alder af 61 år. Han forlod ganske vist Apple i 1982, men det var ham, der fandt på at navngive det apparat, som hans team udviklede, efter en af sine yndlingsspiser, nemlig Macintosh-æblet. Ambitionen var dengang at gøre de eksisterende meget avancerede computere mere brugervenlige, ellers ville producenterne ikke kunne tjene penge på dem.
Steve Jobs viste sig heller ikke at være usårlig. I sommeren 2004 fik han konstateret kræft i bugspytkirtlen. Han blev behandlet og vendte tilbage til arbejde kun seks uger efter operationen, men eksperter har udtalt til magasinet Fortune, at han kun har 50 procents overlevelseschance set over fem år. Udsigterne synes dog ikke at bekymre Steve Jobs synderligt. Han er, ifølge avisen San Francisco Chronicle, blandt de kandidater, som det demokratiske parti i Californien i øjeblikket overvejer som udfordrer til guvernør Arnold Schwarzenegger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere