Globalisering alle vegne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Asiater og østeuropæere overtager i stigende grad opgaver fra Europa og USA. Det har skærpet konkurrencen i Danmark, og videnskabsminister Helge Sander erkender, at Danmark skulle have surfet med på globaliseringsbølgen langt tidligere.

Det var oprindeligt et smart buzzword, og ukonkret er det stadig. Men globaliseringen blev i det forløbne år stadig mere nærværende. Faktisk så nærværende, at ordet efterhånden er ved at miste sin status som buzzword, og i stedet er blevet til noget, der omgiver os i enhver tænkelig sammenhæng. Funktioner outsources, produktion flyttes til Sydøstasien.
Afstanden til særligt Asien og Østeuropa er blevet mindre. Til gavn for nogle, til bekymring for andre.
Således kunne Computerworld i forbindelse med årets Top 100-kåring fortælle, at terrorfrygt og globalisering nu er på virksomhedernes dagsorden, og særligt globalisering er væsentlig mere presserende nu, end det nogensinde har været. I Deloittes it-vækstbarometer, foretaget blandt 276 af it-branchens topchefer, pegede hver femte på, at konkurrenceforhold var en af de væsentligste væksthæmmere i den danske it-branche.
- Globalisering af markedet er med til at øge konkurrencepresset. Samtidig stiger købernes omkostningsbevidsthed, hvilket får virksomhederne til at fokusere endnu mere på omkostningsstyring for at forblive konkurrencedygtige, sagde Kim Gerner fra revisionsfirmaet Deloitte i forbindelse med undersøgelsen.
Her pegede fire procent af cheferne også på terror og frygt for terror som en væsentlig væksthæmmer for den danske branche.
- Fire procent er ikke et højt tal, men terror har slet ikke været repræsenteret i tidligere undersøgelser. Vi ser nu, at terror er blevet en fast bestanddel af danskernes verdensbillede og dermed også en af de faktorer, der generelt er med til at skabe usikkerhed i dagligdagen, sagde Kim Gerner.

Videnskabsminister Helge Sander havde også globalisering på dagsordenen, da han tidligere på året talte ved IT-Brancheforeningens årsmøde. Her erkendte han, at globalisering er en af de ting, som regeringen var kommet for sent med. Danmark skulle have været offensiv allerede for to-tre år siden for at sikre den bedste høst af fordele fra globaliseringen, mente han.
- Når vi taler om globalisering, kan man roligt sige, at Danmark er kommet under pres, og vi kan ikke bygge mure omkring os, sagde videnskabsministeren på årsmødet, der rummede en række indlæg fra danske it-spidser, med netop globalisering som fremherskende tema.

Blikket skal vendes mod øst for at se den konkurrence, som de danske it-chefer nævner som en udfordring for deres vækstmuligheder.
Både Østeuropa og Asien har stadigt bedre fat i de arbejdsopgaver, som kan outsources og udliciteres. I nogle tilfælde går virksomhederne endda videre og lægger selv telefonsupporten til udlandet, og det fik den indiske forfatter og lobbyist, Ashutosh Sheshabalaya, til at skumme over af begejstring for indernes muligheder for det inflow af it-kroner, som Indien oplever. Og det er kun begyndelsen, sagde han i maj i et interview med Computerworld.
- Især er de europæiske virksomheder meget fragmenterede og modne til at blive plukket. Og se på USA. Halvdelen af alle ikke-militære e-mails, der sendes i USA i dag, kører over indiske netværk, sagde Ashutosh Sheshabalaya.
Han fremhævede, at Indien var på vej til at sætte en ny verdensorden, hvor inderne formår at skabe vækst uden vestlige udviklingskroner. Og det er blandt andet sket gennem opkøb af vestlige teknologivirksomheder.
Flere faktorer tyder på, at Ashutosh Sheshabalaya ikke skyder helt ved siden af. Ifølge en analyse fra Forrester forsvinder der hver dag 800 job fra USA til Indien. Og hver dag etableres internetadgang til yderligere 30 indiske landsbyer. Det skaber optimale forhold for Indien, der ifølge Ashutosh Sheshabalaya har lønninger, der ligger på en tiendedel af Vestens.
- Kina betragtes som verdens fabriksgulv. Indien er verdens it-backoffice, sagde Ashutosh Sheshabalaya.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere