Globalisering alle vegne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Asiater og østeuropæere overtager i stigende grad opgaver fra Europa og USA. Det har skærpet konkurrencen i Danmark, og videnskabsminister Helge Sander erkender, at Danmark skulle have surfet med på globaliseringsbølgen langt tidligere.

Det var oprindeligt et smart buzzword, og ukonkret er det stadig. Men globaliseringen blev i det forløbne år stadig mere nærværende. Faktisk så nærværende, at ordet efterhånden er ved at miste sin status som buzzword, og i stedet er blevet til noget, der omgiver os i enhver tænkelig sammenhæng. Funktioner outsources, produktion flyttes til Sydøstasien.
Afstanden til særligt Asien og Østeuropa er blevet mindre. Til gavn for nogle, til bekymring for andre.
Således kunne Computerworld i forbindelse med årets Top 100-kåring fortælle, at terrorfrygt og globalisering nu er på virksomhedernes dagsorden, og særligt globalisering er væsentlig mere presserende nu, end det nogensinde har været. I Deloittes it-vækstbarometer, foretaget blandt 276 af it-branchens topchefer, pegede hver femte på, at konkurrenceforhold var en af de væsentligste væksthæmmere i den danske it-branche.
- Globalisering af markedet er med til at øge konkurrencepresset. Samtidig stiger købernes omkostningsbevidsthed, hvilket får virksomhederne til at fokusere endnu mere på omkostningsstyring for at forblive konkurrencedygtige, sagde Kim Gerner fra revisionsfirmaet Deloitte i forbindelse med undersøgelsen.
Her pegede fire procent af cheferne også på terror og frygt for terror som en væsentlig væksthæmmer for den danske branche.
- Fire procent er ikke et højt tal, men terror har slet ikke været repræsenteret i tidligere undersøgelser. Vi ser nu, at terror er blevet en fast bestanddel af danskernes verdensbillede og dermed også en af de faktorer, der generelt er med til at skabe usikkerhed i dagligdagen, sagde Kim Gerner.

Videnskabsminister Helge Sander havde også globalisering på dagsordenen, da han tidligere på året talte ved IT-Brancheforeningens årsmøde. Her erkendte han, at globalisering er en af de ting, som regeringen var kommet for sent med. Danmark skulle have været offensiv allerede for to-tre år siden for at sikre den bedste høst af fordele fra globaliseringen, mente han.
- Når vi taler om globalisering, kan man roligt sige, at Danmark er kommet under pres, og vi kan ikke bygge mure omkring os, sagde videnskabsministeren på årsmødet, der rummede en række indlæg fra danske it-spidser, med netop globalisering som fremherskende tema.

Blikket skal vendes mod øst for at se den konkurrence, som de danske it-chefer nævner som en udfordring for deres vækstmuligheder.
Både Østeuropa og Asien har stadigt bedre fat i de arbejdsopgaver, som kan outsources og udliciteres. I nogle tilfælde går virksomhederne endda videre og lægger selv telefonsupporten til udlandet, og det fik den indiske forfatter og lobbyist, Ashutosh Sheshabalaya, til at skumme over af begejstring for indernes muligheder for det inflow af it-kroner, som Indien oplever. Og det er kun begyndelsen, sagde han i maj i et interview med Computerworld.
- Især er de europæiske virksomheder meget fragmenterede og modne til at blive plukket. Og se på USA. Halvdelen af alle ikke-militære e-mails, der sendes i USA i dag, kører over indiske netværk, sagde Ashutosh Sheshabalaya.
Han fremhævede, at Indien var på vej til at sætte en ny verdensorden, hvor inderne formår at skabe vækst uden vestlige udviklingskroner. Og det er blandt andet sket gennem opkøb af vestlige teknologivirksomheder.
Flere faktorer tyder på, at Ashutosh Sheshabalaya ikke skyder helt ved siden af. Ifølge en analyse fra Forrester forsvinder der hver dag 800 job fra USA til Indien. Og hver dag etableres internetadgang til yderligere 30 indiske landsbyer. Det skaber optimale forhold for Indien, der ifølge Ashutosh Sheshabalaya har lønninger, der ligger på en tiendedel af Vestens.
- Kina betragtes som verdens fabriksgulv. Indien er verdens it-backoffice, sagde Ashutosh Sheshabalaya.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere