Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.
Vicerigspolitichef Peter Carpentier havde paraderne oppe, da Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi gik i infight med den forældede politi-it.
Politiets it er forældet, ustabilt og dybt problematisk.
Øretæverne sad løst, da Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi i maj udkom med sin analyse af, hvordan fremtidens politi bør struktureres. I forreste geled stod vicerigspolitichef Peter Carpentier, der som øverste ansvarlige for politiets it måtte tage imod de mange klø.
En ting var, at Visionsudvalget lagde op til den hidtil største reform af hele politiets struktur. En helt anden var, at formanden for udvalget, Erik Bonnerup, anså det for nærmest at være en grundlæggende forudsætning for reformarbejdet, at politiets it kom up to date.
Midt i det hele stod Peter Carpentier konfronteret med både det uoverskuelige arbejde at modernisere politiets it og finde pengene til det i politiets budgetter eller fra en ekstrabevilling fra Folketinget.
Vicerigspolitichefen var dog ikke enig i de dele af Visionsudvalgets kritik, der bestod i, at politiet slet ikke har formået af tage den teknologiske udvikling til sig og tænke it ind i organisationen.
- Vi har jo den store it-strategi, vi udformede i 2004. Jeg har ikke hørt nogen sige andet, end at den har alle de visioner, der skal være. Den er baseret på en forudsætning om, at al information skal være til rådighed når som helst, hvor som helst for alle arbejdspladser. Og alle til rådighed værende kommunikationsmidler skal kunne anvendes i alle sammenhænge. Det er ikke visioner, vi mangler. Men det er klart, at skal visionerne føres til virkelighed, forudsætter det, at pengene er til det, sagde Peter Carpentier få måneder før Visionsudvalgets kritik blev anskueliggjort i det, der nærmest mindede om en reminder fra forsynet: Et stort nedbrud i politiets centrale sagsbehandlingssystem POLSAS, betød, at politiet måtte i højeste beredskab for at rette på fejlene.
Det arbejde tog tre dage.
Efter at have sundet sig, blev politiet og CSC, der driver politiets Oracle-databaser, enige om, at CSC skulle betale en betragtelig bod for nedbruddet.
Billedtekst:
hus forbi Det er ikke visioner, politiet mangler. Men det er klart, at skal visionerne føres til virkelighed, kræver det, at pengene er der til det, siger vicerigspolitichef Peter Carpentier.
Foto: Torben Klint