Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.
I april 2005 satte it-giganterne KMD og SAP hver sin underskrift på en partnerskabsaftale, der satte standardsystemer i det offentlige på dagsordenen.
Tirsdag den 26. april 2005 blev dagen, hvor KMD og SAP indgik partnerskab. Den store danske leverandør af kommunal it og den tyske ERP-gigant SAP sagde ja til hinanden og til en fælles fremtid med udvikling af ERP-standardsoftware rettet direkte mod det offentlige. Aftalen indebærer også, at KMD fremover skal basere alle sine systemer på SAP-platformen NetWeaver. Det betyder, at KMD's danske kunder, der tæller hovedparten af de danske kommuner, alle tvinges over på platformen.
Med deres ja til hinanden aftalte SAP og KMD at investere en milliard kroner i at udvikle software til den offentlige sektor. Men det resulterede også i en debat om monopol på det kommunale it-område - efterfulgt af en række klagesager i Konkurrencestyrelsen. Nu forsøger KMD selv at gøre op med den historiske rolle som den, der både sætter standarder og leverer løsninger på det kommunale marked.
At sammensmedningen af de to selskaber skete samme år, som kommunalreformen blev endelig vedtaget, var ifølge den administrerende direktør i KMD, Lars Monrad-Gylling, ikke et strategisk skridt. I forbindelse med offentliggørelsen af partnerskabet pointerede han, at aftalen var på tegnebordet længe før, nogen talte om kommunalreform. Direktøren ville dog gerne beskrive timingen som værende "ikke så dårlig".
Lars Monrad-Gylling forventer, at partnerne vil stå stærkt positioneret med en del af platformen godt på vej til at køre på SAP og med nye produkter på trapperne, når kommunerne om et par år puster ud oven på kommunalreformen. Da vil større kommuner og enheder give en øget efterspørgsel efter avancerede styringsredskaber.
Overførelsen til SAP-platformen forventes at tage nogle år - og kan formentlig ikke nås inden sommeren 2007, hvor kommunalreformen skal være på plads.
Efter få uger bragte partnerskabet KMD og SAP i søgelyset hos IT- og Telestyrelsen, hvor spørgsmålet om standardsystemer i den fællesoffentlige standardiseringsproces blev sat på dagsordenen. Parterne blev indkaldt til en høring i juni, hvor de skulle redegøre for, hvad den nye alliance ville betyde for åbenheden i de fremtidige kommunale systemer.
Baggrunden var bekymring over, om kommunernes gamle lukkede verden, bestående af de facto-monopolet KMD's proprietære systemer, blot vil blive erstattet af en ny lukket verden - nu med SAP.
I den forbindelse kom videnskabsminister Helge Sander (V) på banen. I en skriftlig kommentar pointerede han, at målet for regeringens politik er, at myndighederne skal kunne vælge de leverandører, der leverer de bedste og billigste produkter. En af forudsætningerne er, at der laves fælles udvekslingsstandarder, lød det fra ministeren, der samtidig lagde vægt på, at KMD i sin modernisering af de kommunale systemer har en oplagt mulighed for at gøre dem parat til kravene om øget åbenhed og let adgang til udveksling af data.
I IT- og Telestyrelsen fremhævede kontorchef i IT-Strategisk Kontor Niels Pagh-Rasmussen, at de kommunale kunder også selv skal begynde at stille krav til deres kerneleverandør:
- Problemet i dag på det kommunale it-område er, at der på en række områder kun er én vare på hylden. Den er fra KMD, og fremover vil det være den, KMD og SAP leverer. Ingen offentlige myndigheder kan tvinge markedet til at frembringe flere varer, men vi kan påvirke markedet ved at sige, at de varer, vi vil købe hos jer, dem stiller vi nogle krav til, sagde han og pointerede, at en enkelt kommune ikke kan gøre det alene, men at de i stedet bør gå sammen og stille fælles krav.
I efteråret valgte KMD selv at tage debatten op og forsøge at gøre op med den historiske rolle som den, der både sætter standarder og leverer løsninger på det kommunale marked.
- Vi ønsker at få udviklet en række sektorstandarder for data og arkitektur, så alle leverandører til det kommunale marked kommer til at arbejde med samme vilkår på en fælles platform. KMD har historisk i højere grad været alene om at sætte standarderne, og den rolle vil vi gøre op med, sagde administrerende direktør hos KMD, Lars Monrad-Gylling.
KMD inviterede i oktober brancheorganisationerne IT-Brancheforeningen, ITEK, Dansk IT og Dansk Handel og Service til at deltage i en workshop, som KMD håber bliver startskuddet til et flerårigt arbejde om udviklingen af en række sektorstandarder for det kommunale marked.
Med det nye initiativ ønsker KMD ifølge Lars Monrad-Gylling at skabe rammerne for en mere ren konkurrence blandt flere leverandører, der arbejder ud fra fælles it-standarder på det kommunale marked.
Billedtekst:
MONOPOL - Problemet i dag på det kommunale it-område er, at der på en række områder kun er én vare på hylden. Den er fra KMD, og fremover vil det være den, KMD og SAP leverer, sagde Niels Pagh-Rasmussen, IT- og Telestyrelsen. Foto: Torben Klint
Billedtekst:
Fælles platform - Vi ønsker at få udviklet en række sektorstandarder for data og arkitektur, så alle leverandører til det kommunale marked kommer til at arbejde med samme vilkår på en fælles platform, sagde Lars Monrad-Gylling, KMD.
Boks:
KMD under behandling
i Konkurrencestyrelsen
KMD blev i sommeren 2005 anklaget for at misbruge sit monopol på det offentlige marked. Den nye Frederikssund Kommune gik til Konkurrencestyrelsen, hvor borgmestrene i de nuværende fire kommuner Frederikssund, Jægerspris, Skibby og Slangerup fremførte, at KMD havde afvist at indsætte en bestemmelse i kontrakten om pålæggelse af en bod ved væsentlige forsinkelser. Borgmestrene bad styrelsen undersøge, om KMD's fastholdelse af de skrappe kontraktvilkår er misbrug af en dominerende stilling.
Forinden var en anden klagesag netop afsluttet. Den var iværksat af den lille skole-it-virksomhed Tabulex, der blev presset ud ved kommunesammenlægningen på Bornholm, som KMD også stod for.
Først efter en klage til Konkurrencestyrelsen kom selskabet tilbage igen.
Fra Tabulex berettede administrerende direktør Lars Fredsted, hvordan selskabet ofte løber ind i kommuner, der henviser til, at de er nødt til at handle hos deres eget it-selskab, og hvordan KMD med sine lukkede standarder gør det vanskeligt for andre leverandører at komme ind på markedet.
- SAP og KMD skal passe på ikke at blive så glade for deres partnerskab, at de lukker systemerne. I forvejen halter det utroligt meget for KMD med åbenheden. De har særdeles svært ved at leve op til deres egen politik om åbne snitflader - i en sådan grad, at det forekommer os at være obstruktion, sagde Lars Fredsted.
Også KMD og SAP kom selv på banen og bad Konkurrencestyrelsen om en undersøgelse af samarbejdet. I den forbindelse blev konkurrenterne på det offentlige område inviteret til at bidrage med deres vurdering af situationen - og KMD og SAP måtte fortsat vente på en blåstempling af partnerskabet.