Computeren forsvinder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. december 2005.


"Farvel til vanetænkning" var overskriften for Innovation Labs NEXT'05-udstilling, der bød på sære grænseflader, de nyeste gadgets fra Japan og en forsker, der vil skrue menneskets levealder op til 1.000 år.
Hundrede heliumballoner som pixels i en grovkornet skærm, industrirobotter, der vendte vinylplader og en spiselig brugergrænseflade.
Der var noget til alle sanser, da Innovation Lab i fredags præsenterede fremtidens vane- og banebrydende trends på konferencen og udstillingen NEXT'05 på IT-Universitetet.
- NEXT'05 er en fejring af it og af det exceptionelle - ikke i kommerciel forstand, men i evnen til at tænke anderledes og sætte hjernen fri, indledte Peter Dreyer fra Innovation Lab.
Og det blev der god brug for undervejs. En af de inviterede talere mente for eksempel, at menneskeheden i løbet af 25 år vil kunne kurere alderdom. Dermed vil vi kunne få en gennemsnitlig levetid på 1.000 år, forklarede professor Aubrey de Grey fra instituttet for genetik ved Cambridge University i England.

Mere it-relateret var foredraget med Norbert Streitz fra Fraunhofer Institut i Tyskland. Han er leder af EU-programmet Disappearing Computers og forklarede, hvordan computerne vil forsvinde fysisk og mentalt, samtidig med at de er alle vegne. Selv har han specialiseret sig i at integrere computere med vægge og møbler.
Et af projekterne er Hellowall, en stor, men simpel, monokrom skærm, der skal forbinde et firmas forskellige afdelinger rundt omkring på kloden. Gennem mønstre og figurer kunne skærmen diskret fortælle om stemningen og aktivitetsniveauet i andre afdelinger og om, hvem der er til stede.
- En af grundene til, at vi stadig bruger bygninger med kontorer, er muligheden for at støde på kolleger og tage en spontan, uformel snak. Med Hellowall kan man gøre det samme, fortalte han.
Et lidt længere kig ud i fremtiden kom fra fremtidsforsker Jason Tester, leder af forskning og design på Institute for the Future i Palo Alto, Californien. Gennem manipulerede billeder af fremtidens hverdagsting gav han sit bud på, hvad blandt andet RFID-teknologien ville betyde. Med RFID-brikker i alting og RFID-læsere i møblerne ville det pludselig blive let at finde sine ting derhjemme i rodet ved hjælp af en tjeneste, som kunne hedde Google@Home.
Samtidig forudsagde han en modbevægelse mod de muligheder for registrering, RFID-udbredelsen ville give. Obligatoriske advarselsskilte ville hænge overalt, og dele af befolkningen ville melde sig helt ud af mulighederne ved at gå med RFID-blockere, lød hans kig i krystalkuglen.

Billedtekst:
Klatrevæg På NEXT'05 var der mulighed for at røre kroppen. Her på en klatrevægs-grænseflade kaldet Digiwall. Mats Liljedahl fra Sonic Studio under det svenske Interactive Institute
demonstrerede en klatrevæg med lys og tryksensorer i alle klatregrebene. Der var forskellige spil indbygget, og væggen kunne også bruges som et alternativt musikinstrument.
- Vi solgte vores første Digiwall i sidste uge, og vi forestiller os,
at det kan blive en succes i legeområderne i store shoppingcentre, forklarede han.

Billedtekst:
på med vanten Anurag Sehgal havde designet et bjergbestiger-
outfit, hvor de fire til seks elektroniske apparater, en typisk bjergbestiger bruger, var integreret i ét. Han er fra det italienske designinstitut Interaction Ivrea og står her med en vante, der er fyldt med sensorer og fungerer som styringsenhed. Tommelfingeren bruges som et joystick, mens de øvrige fingre i vanten bruges til "o.k-" og "annuller"-kommandoer. Skærmen er integreret i skibrillerne. Praktisk når man hænger på en bjergside i otte kilometers højde.

Billedtekst:
vip-telefon Gadget-jæger hos Innovation Lab, Peder Burgaard, demonstrerede nyeste elektroniske vidundere på markedet, netop fløjet ind fra Asien.
- Denne telefon har
bevægelsessensorer, så du kan gå gennem menuerne ved at
vippe den op og ned, forklarede han og vippede løs.
Sensorerne fungerer også til spil, så telefonen i et golfspil kan bruges som golfkølle. Desværre var spillene på telefonen kun på japansk, så det lykkedes ikke at få sat dem i gang.
Sharp V603SH-telefonen havde også en analog tv-modtager og et 2 megapixel-kamera, der kan læse stregkoder og scanne visitkort, som efter en omgang tekstgenkendelse automatisk bliver lagt i telefonbogen.
- Og den regner selv ud, hvad der er navn og telefonnummer. Der dukker nærmest en ny
funktion op, hver gang jeg
trykker på en knap, sagde Peder Burgaard begejstret.

Billedtekst:
vinyldisko Musikken på NEXT'05 stod Juke_bots for. To industrirobotter, der normalt arbejder på fabrik i Tyskland, vendte vinylplader, scratchede og slog sig løs med synkrondans, når der var gang i musikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere