KMD presset på skoleområdet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. november 2005.


For blot få år siden havde KMD nærmest monopol på administrativ software til skoleområdet. Nu æder konkurrenterne sig ind, og kommunalreformen har skubbet yderligere til fordelingen.

En hastigt svindende markedsandel tvinger nu KMD i defensiven når det gælder administrativ software til skoleområdet. Tidligere havde KMD næsten monopol på markedet for fagsystemer, der skal holde styr på de mange skoleelever, deres karakterer og mange andre data, som kommunerne har brug for på skoleområdet. Nu er der to udbydere.
På den ene side står KMD, der med sit SAP-baserede Matrix-system satser på at ende med at have op mod 60 af de nye kommuner som kunder. På den anden side står den lille "skole-specialist" Tabulex, der håber på at ende med op mod 70 af de 98 nye storkommuner som kunder til sit TEA-system.
I sidste uge beskrev Computerworld hvordan to alternative leverandører af systemer til økonomistyring havde udnyttet kommunalreformen til at trænge bredt ud i de nye storkommuner ved at få fodfæste i nogle store nøglekommuner. Dermed havde leverandørerne fået skovlen under en række nye kommuner, der endte med at vælge KMD fra. Så taktisk har virksomheden Tabulex dog ikke været, selv om administrerende direktør, Lars Fredsted mener, at kommunalreformen har givet forretningen et ekstra skub.
- Vi har nydt godt af, at kommunesammenlægningerne har givet et voksende ønske om centralisering og konsistens i it-infrastrukturen, og det mener jeg er en væsentlig grund til, at vi bliver valgt, siger Lars Fredsted.
Han forklarer, at han på nuværende tidspunkt er sikker på at få kontrakt med 56 af de nye storkommuner. Han anser det dog for realistisk, at han ender med at fortrænge KMD fra op mod 70 storkommuner.

Hos KMD vækker tallet imidlertid stor undren. Chefen for området, Jeffrey Porsborg-Smith, erkender, at KMD i 2000 havde problemer med de systemer, der skulle håndtere lærernes løn som følge af en ny lærer-overenskomst, og at Tabulex i årene efter har taget store lunser af den ellers så sikre bastion for KMD, fordi problemerne gav KMD et dårligt image lokalt.
Det betød, at KMD på under et år tabte knap halvdelen af markedet. Kommunalreformen har kastet boldene op på ny og giver begge firmaer nye muligheder, mener Jeffrey Porsborg-Smith.
- Vi har fået konkurrence, og det er som udgangspunkt altid godt. Selvfølgelig er det surt at tabe kommuner, men billedet er endnu meget broget, fordi mange kommuner først nu er ved at beslutte sig, siger han.
KMD regner med at have op mod 60 af de nye storkommuner som kunder, når kommunalreformen er fuldt gennemført.
Mens KMD stadig slås med sit image fra balladen i 2000, forsætter Tabulex med at rulle sit system ud, men KMD tager situationen med ophøjet ro. Jeffrey Porsborg-Smith er nemlig ikke i tvivl om, at de nye storkommuners behov for styring af de enorme ressourcer, som der hvert år postes i skolesystemet, i sidste ende vil falde ud til det SAP-baserede systems fordel.
Tabulex vurderer, at de har fået fat i markedsandele svarende til et to-cifret millionbeløb, hvor KMD - ifølge Tabulex-direktøren - har tabt endnu mere, fordi Tabulex sælger deres system billigere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere