Forbud mod internetcafeer skal forhindre terror

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. november 2005.


Regeringen oplyste onsdag, at den inden næste sommer vil fremsætte lovforslag, som skal gennemføre en lang række antiterrortiltag.

Nedenfor er listet de vigtigste af forslagene på it- og teleområdet. Et af forslagene: nr. 8, er dog noget, regeringen vil overveje nærmere, før forslaget kommer som lovforslag.

1. Aflytning uden underretning:
I dag kan politiet helt undlade nogen sinde at fortælle den aflyttede om, at politiet har aflyttet hans telefon, e-mail og internettrafik, samt at de har været inde på hans computer, hvis "omstændighederne taler imod underretning", som der står i retsplejeloven. Den mulighed foreslår regeringen udvidet til også at kunne bruges alene af hensyn til at beskytte politiets efterforskningsmetoder - altså alene for, at det ikke skal blive afsløret, hvilke redskaber politiet bruger til at aflytte med.

2. Abonnementsoplysninger uden dommerkendelse:
Regeringen vil pålægge alle teleudbydere at udlevere abonnementsoplysninger uden dommekendelse til politiet.

3. Mobil overvågning:
Regeringen foreslår, at politiet får adgang til at overvåge folks færden via deres mobiltelefoner. Vedtages forslaget, betyder det, at mobilselskabernes skal sende de såkaldte masteoplysninger til politiet hele tiden, så politiet ved, hvilken sendemast folk befinder sig i nærheden af. Systemet vil fungere, uanset om mobilen bruges eller ej, bare den er tændt. Overvågningen via mobilen skal dog kun gælde folk, som i forvejen overvåges af politiet.

4. Ny overvågningsteknologi:
Regeringen vil gøre det til internet- og teleudbydernes problem, hvis det ikke teknisk er muligt at aflytte borgerne. Derfor skal de indrette deres tekniske systemer således, at politiet kan aflytte al den elektroniske kommunikation. Dermed forsøger regeringen at komme ud over de problemer, der opstår, når det med dagens teknik i visse tilfælde ikke kan lade sig gøre at overvåge og aflytte folk.

5. Væk med taletidskort og netcafeer:
Regeringen mener, at det er svært at koble teleoplysningerne med identiteten på en fysisk person, når der bruges netcafeer og taletidskort. Derfor vil de forbyde dem.

6. Registrering af alle teleudbydere:
I dag kan alle slå sig ned som teleudbyder uden at skulle registreres noget sted. Men det vil regeringen gerne have lavet om, så alle teleudbydere skal registreres hos politiet, så det bliver nemmere at aflytte.

7. Fremadrettede tele-
oplysninger:
Regeringen vil give politiet adgang til fremadrettede teleoplysninger.

8. Scanning af al kommunikation:
Regeringen vil have, at politiet i ganske særlige situationer må foretage scanning af indholdet af telefonsamtaler eller anden tilsvarende kommunikation inden for et nærmere angivet område.

9. Video-overvågning af centrale pladser, væsentlige trafikknudepunkter og andre steder med mange mennesker:
Regeringen vil have, at politiet kan henstille til alle private, at de skal udnytte deres mulighed for at smække overvågningskameraer op på deres grund og ejendom.
Samtidig skal politiet kunne stille krav til kvaliteten af optagelserne.

10. Aflæsning af biometriske data i videoovervågningen:
Regeringen vil have, at ansigtstræk, gangarter og andre biometriske data skal kunne genkendes automatisk på video-overvågningerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere