Vellykket forsøg med digitalt valg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. november 2005.


Ved kommunalvalget i tirsdags var vælgerne ved seks valgsteder udset til et forsøg med digitalisering af valgproceduren. Forsøget gik så godt, at Kommunernes Landsforening tror, at næste kommunalvalg vil byde på omfattende digitalisering.

Et af de første forsøg med digitalisering af valghandlinger forløb tirsdag som en næsten ubetinget succes. På seks udvalgte valgsteder havde KMD, der leverer den tekniske infrastruktur til valget, iværksat et forsøg. Målet var at gøre hele processen frem til stemmeboksen mere smidig.
Det skete ved at erstatte den gammeldags afkrydsning af vælgerne på baggrund af valgkort og fødselsdato med en automatiseret proces, hvor alle valgkort på forhånd var forsynet med en stregkode. Dermed slap de valgtilforordnede for at skulle slå folk op i vælgerlisterne.
Vælgerne slap til gengæld for at skulle stå i kø ved et bestemt bord, selv om der var tomt ved andre.
KMD betegner forsøget som et af de første spæde skridt mod en mere teknologisk tidssvarende valghandling. Men man erkender, at der endnu er langt til en fuldt digital valghandling.
- De tilbagemeldinger vi har fået tyder på, at forsøget har haft den ønskede effekt. På alle valgstederne har systemet kørt fra morgen til aften, og vi har kun registreret et enkelt sted, der havde tekniske problemer, siger produktchef og ansvarlig for valg hos KMD, Palle Skovlund.
Det tekniske problem var en genstridig stregkodescanner. Det problem blev dog hurtigt løst.

Det digitale forsøg var ikke udelukkende en service til vælgerne, men også til pressen, der tidligere har måtte nøjes med estimater på valgdeltagelsen i løbet af valgdagen.
I det nye forsøg, var valglisterne digitaliseret, og hver gang en vælgers valgkort blev scannet, blev det samtidig registreret på den tilknyttede pc, at vælgeren havde stemt. Dermed kunne de seks valgsteder i real-tid se stemmeprocenten og formidle den videre til offentligheden.
- Vi slap for en del kødannelser, og det er positivt, for forsøget er netop lavet for at skabe en platform, som senere kan bredes ud i større skala. Det kræver dog stadig, at der kommer en politisk efterspørgsel, men omvendt får man også nogle besparelser og fordele, som kan være incitament nok i sig selv, siger Palle Skovlund og henviser til, at systemet reelt vil kunne spare nogle af de valgtilforordnede, og samtidig gøre valghandlingen hurtigere og mere smidig.
På basis af erfaringerne i pilotforsøget håber KMD, man allerede ved næste kommunalvalg i 2009 kan rulle systemet ud i flere kommuner.

Hos KL er der glæde over, at der eksperimenteres med digitalisering af valgene. Traditionelt er valgene meget ressourcekrævende, og selv om de ikke er så hyppige, gælder KL's generelle ambition om digitalisering også valgene.
Kontorchef for Juridisk kontor i Kommunernes Landsforening, Hans Otto Jørgensen undrer sig dog ikke over, at en øget digitalisering ikke allerede er sket, som det ellers ses i en række andre lande.
- Konsekvenserne af et sammenbrud er jo meget store, og det er enormt svært at rette op på et valg, der er gået galt, lyder hans vurdering. Et konkret eksempel på en sådan bommert sås eksempelvist da George Bush vandt knebent over Al Gore på grund af genstridige hulkort og dårligt fungerende aflæsningsprocedurer i Florida i USA. Det medførte et stort efterspil, hvor Al Gore kæmpede til stregen for sin chance. En dansk pendant ville givetvis blive mindre dramatisk, men alligevel er valgene så komplekse størrelser, at der ikke bør være nogen form for hastværk med at implementere en digitalisering, mener Hans Otto Jørgensen.
- Det må først ske den dag, det er forsvarligt. Et omvalg på grund af sammenbrud ville ganske enkelt være for dyrt, og når alt kommer til alt, fungerer den nuværende model jo, siger Hans Otto Jørgensen.
Han er dog positiv over for udsigten til en fuldt digitaliseret valgproces, hvor vælgerne eksempelvist vil kunne stemme hjemmefra - eventuelt baseret på den personlige, digitale signatur.
- Det burde jo være meget simpelt at udvikle, og med den hastighed ting sker med lige i øjeblikket, vil jeg faktisk gætte på, at vi vil se det allerede ved næste kommunalvalg i 2009, siger Hans Otto Jørgensen.
I øjeblikket er der dog ikke lovhjemmel til at rulle ud med digitalisering i nogen form udover selve valglisterne, som KMD netop har eksperimenteret med.

Billedtekst:
Stregkode Valgkortene ved digitaliseringsforsøget lignede de traditionelle valgkort - bortset fra stregkoden nederst. Koden sparede vælgerne for lange køer ved valgbordene, og i tilgift kunne pressen løbende få præcise oplysninger om hvor mange, der havde stemt.

Boks:
forsøgskommuner
Forsøget med elektronisk registrering af vælgerne fandt sted i de seks kommuner København, Frederiksberg, Glostrup, Ålborg, Høje-Taastrup og Odense. I hver af disse kommuner var der udvalgt et enkelt valgsted til forsøget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere