Send flere penge - de kommer tilbage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.


rumforskning 
Ørsted- og Rømer-satellitterne gav forhåbninger om en blomstrende dansk rumindustri - indtil bevillingerne forsvandt, og Rømer blev på jorden. Hvordan står det til nu, hvor Danmark er ved at melde sig til Mars-missionen?

Rumforskning passer ikke rigtig ind nogen steder, når der skal søges offentlige midler.
Når forskningsmidlerne fordeles, er det ikke let at være satellit. Den er for tværfaglig, for praktisk, for stor en mundfuld eller passer i det hele taget ikke ind i nogen kasser. Og kasser er netop problemet, mener Carsten Jørgensen, Terma:
- Der er for meget kasseforskning i Danmark, hvor man siger "nu skal vi forske i nanoteknologi", i stedet for visionsforskning med et mål som Ørstedsatellitten. Her samler man mange discipliner, ikke bare for eksempel software, siger Carsten Jørgensen, der mener, at der mangler en forbindelse mellem Erhvervsministeriet og Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.
Det kan Britta Thomsen (S) nikke genkendende til. Hun sidder i Europaparlamentet og er næstformand i udvalget for industripolitik og har tidligere brugt ordet "neandertal-niveau" om regeringens rumforskningspolitik. Ifølge hende er problemet, at der ikke findes en overordnet dansk strategi for rumforskning.
- Danmark har ikke en rumforskningspolitik, og det skal vi have. Alt andet er for dårligt, siger Britta Thomsen. Hun henviser til, at når der investeres en krone i rumforskning, kommer der op til otte kroner igen. Og bevillingerne skal ikke nødvendigvis findes i et enkelt ministerium. Alle de områder, der drager fordel af investeringerne, der for eksempel kunne føre til gennembrud i telekommunikation, må spytte i kassen.

Men hvad siger regeringen så? Før valget i februar lød det fra Pia Christmas-Møller (K), at de Konservative ville arbejde for at få flere midler til rumforskningen skrevet ind i regeringsgrundlaget. Det er det ikke gået så godt med siden hen, erkender partiets forskningsordfører Per Ørum Jørgensen :
- Det er ikke et område, vi har fået gjort så meget ved, men det er ikke nedprioriteret. Vi skal have fulgt op på det, lover han og beklager, at der ikke er politisk flertal for det.
Hos regeringspartneren Venstre forklarer videnskabsordfører Troels Schack Pedersen, at der er mange spændende ting at bruge penge på, men at der må prioriteres. Han afviser ikke, at der kan bruges flere penge på området:
- Der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale inden for rumforskning. Og vælger vi at gå aktivt ind i Aurora, må vi også være klar til at lade handling følge ord, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere