Send flere penge - de kommer tilbage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.


rumforskning 
Ørsted- og Rømer-satellitterne gav forhåbninger om en blomstrende dansk rumindustri - indtil bevillingerne forsvandt, og Rømer blev på jorden. Hvordan står det til nu, hvor Danmark er ved at melde sig til Mars-missionen?

Rumforskning passer ikke rigtig ind nogen steder, når der skal søges offentlige midler.
Når forskningsmidlerne fordeles, er det ikke let at være satellit. Den er for tværfaglig, for praktisk, for stor en mundfuld eller passer i det hele taget ikke ind i nogen kasser. Og kasser er netop problemet, mener Carsten Jørgensen, Terma:
- Der er for meget kasseforskning i Danmark, hvor man siger "nu skal vi forske i nanoteknologi", i stedet for visionsforskning med et mål som Ørstedsatellitten. Her samler man mange discipliner, ikke bare for eksempel software, siger Carsten Jørgensen, der mener, at der mangler en forbindelse mellem Erhvervsministeriet og Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.
Det kan Britta Thomsen (S) nikke genkendende til. Hun sidder i Europaparlamentet og er næstformand i udvalget for industripolitik og har tidligere brugt ordet "neandertal-niveau" om regeringens rumforskningspolitik. Ifølge hende er problemet, at der ikke findes en overordnet dansk strategi for rumforskning.
- Danmark har ikke en rumforskningspolitik, og det skal vi have. Alt andet er for dårligt, siger Britta Thomsen. Hun henviser til, at når der investeres en krone i rumforskning, kommer der op til otte kroner igen. Og bevillingerne skal ikke nødvendigvis findes i et enkelt ministerium. Alle de områder, der drager fordel af investeringerne, der for eksempel kunne føre til gennembrud i telekommunikation, må spytte i kassen.

Men hvad siger regeringen så? Før valget i februar lød det fra Pia Christmas-Møller (K), at de Konservative ville arbejde for at få flere midler til rumforskningen skrevet ind i regeringsgrundlaget. Det er det ikke gået så godt med siden hen, erkender partiets forskningsordfører Per Ørum Jørgensen :
- Det er ikke et område, vi har fået gjort så meget ved, men det er ikke nedprioriteret. Vi skal have fulgt op på det, lover han og beklager, at der ikke er politisk flertal for det.
Hos regeringspartneren Venstre forklarer videnskabsordfører Troels Schack Pedersen, at der er mange spændende ting at bruge penge på, men at der må prioriteres. Han afviser ikke, at der kan bruges flere penge på området:
- Der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale inden for rumforskning. Og vælger vi at gå aktivt ind i Aurora, må vi også være klar til at lade handling følge ord, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere