Erik Bonnerup: Hvad sagde jeg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. oktober 2005.


Allerede i 2001 advarede Teknologirådet om den lurende katastrofe med sygehusenes implementering af elektroniske patientjournaler.

"Udviklingen af en elektronisk patientjournal til landets sygehuse og praktiserende læger risikerer at koste unødigt mange milliarder. Amterne er hver især i færd med at udvikle deres egne systemer. Men hvis ikke systemerne koordineres, bliver omkostningerne ved udviklingen meget større end nødvendigt."
Så kontant lød Teknologirådets udmelding om status på amternes udvikling af EPJ-systemer, allerede i april 2001, da Teknologirådet udsendte en rapport, der fastslog, at der manglede styring, klare mål og en fælles indsats i udviklingsarbejdet. Dengang resulterede rapporten ikke i større virak, men nu - fire år efter - konkluderer EPJ-Observatoriets årsrapport, at projektet ligger i ruiner af næsten samme årsager, som Teknologirådet advarede om dengang.
- I dag må man jo konkludere, at vi fik ret, selv om vi dengang fik at vide, at stram centraliseret styring var et udtryk for en forældet, planøkonomisk, østeuropæisk tankegang, siger Erik Bonnerup, der var ankermand for rapporten, der indeholdt en udmelding, der var direkte adresseret til politikere i amterne og folketinget.
"Det burde have været gjort for flere år siden, og hvis vi ikke gør noget nu, taler vi om Amandaskandalen for fuld udblæsning," skrev Erik Bonnerup i 2001.

Dengang Bonnerup-rapporten udkom, var et af de væsentlige argumenter mod centraliseringen, at der skulle skabes konkurrence på markedet for EPJ-løsninger. Samtidig skulle hvert amt have muligheden for at vælge det system, de anså for bedst til deres specifikke behov. Den argumentation gav og giver Erik Bonnerup dog ikke meget for.
- Argumentet om fri konkurrence har udviklet sig til udelukkende at være en konkurrence om at bruge penge. Der er jo ingen pointe i at have forskellige systemer, for patienterne har jo de samme problemer over hele landet - de bliver syge og skal have medicin, siger Erik Bonnerup, der mener, at ingen har lyttet til tidligere tiders erfaringer med den slags store, offentlige it-projekter. Samtidig har han igennem sin deltagelse i både Strukturkommission og Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi slået sig til talsmand for, at det ikke nytter, at lade hver eneste enkeltenhed udvikle hver deres system ud fra, hvad deltagerne i udviklingsprojektet selv synes er fornuftigt.
- Et grundlæggende problem har været, at man rundt omkring har haft en ‘ka' selv-holdning' i stedet for at erkende nødvendigheden af et tæt samarbejde om en meget stor fælles opgave, siger Erik Bonnerup




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere