GSM får lavere frekvens og længere rækkevidde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. oktober 2005.


En videreudvikling GSM-teknologien vil øge rækkevidden af sendemasternes dækning. Det kan
betyde færre master og dermed billigere mobiltelefoni.

Både Ericsson og Nokia har for nylig meddelt, at de vil udvikle og producere mobiltelefoner og udstyr til et nyt GSM-net, der er særlig langtrækkende.
Dermed kan de eksisterende mobiloperatører få konkurrence fra nye selskaber, som kan opnå samme GSM-dækning med en væsentligt lavere investering.
Når den nye GSM-teknologi kan række længere, skyldes det, at den anvender frekvensbåndet omkring 450 MHz i modsætning til de eksisterende GSM-teknologier, der anvender enten 900 MHz, 1800 MHz eller 1900 MHz. Forklaringen er, at jo lavere frekvensen er, jo længere er rækkevidden. Og dermed kan man dække et givent landområde med færre sendemaster og basisstationer end hidtil.
Med lavere udgifter kan nye mobiloperatører, der baserer sig på GSM 450, som den nye teknologi er blevet døbt, give lavere priser for kunderne og dermed skabe hård konkurrence for de eksisterende operatører, som baserer sig på ældre teknologier.

Da udmeldingerne fra Nokia og Ericsson er meget nye, har endnu ingen selskaber, nye eller gamle, sagt, at de vil anvende GSM 450, men flere selskaber kunne være interesseret.
Telekoncernen A+, som for kun en måned siden gennem selskabet Comdanet har forsøgt at få adgang til en licens i netop 450 MHz frekvensbåndet, kunne være en af de interesserede. Selskabet har dog endnu ikke fået svar på ansøgningen fra It- og Telestyrelsen, og indtil det foreligger vil selskabet ikke ud med, om det vil anvende frekvenstilladelsen til GSM, CDMA, Tetra eller helt andre teknologier og tjenester.
Teleanalytiker John Strand vil ikke blive overrasket, hvis for eksempel A+ gennem selskabet Comdanet vælger at satse på GSM 450.
- Den nye teknologi GSM 450 giver jo nemmere og billigere adgang til at få en bedre dækning i Danmark. Men teknologien kan også bruges til andet, end at lave store landsdækkende net. Det kan måske også bruges til at lave små indendørs mobilceller. I Sverige har for eksempel Spring Mobil lavet små indendørs celler i virksomheder, så medarbejderne kan bruge mobilen på virksomhedens eget mobilnet. Derved sparer virksomheden minuttakster, og medarbejderne kan nøjes med et nummer, siger John Strand.
Han henviser til, at det med GSM 450 måske også er en forretningsmulighed i Danmark.

Også de eksisterende mobiloperatører herhjemme kunne tænkes at være interesseret i at anvende den langtrækkende GSM.
Telia har allerede ansøgt om en licens i 450 MHz frekvensbåndet, dog i første omgang blot til forsøgsformål. Men det kan være en forberedelse til GSM 450, og netop Telia har brug for at forbedre dækningen i Danmark på de tyndt befolkede områder, hvor selskabet i flere tilfælde har valgt at slukke for de sendemaster, som selskabet overtog fra Orange. Mange mennesker mistede dermed dækning.
Disse kunder kan Telia for relativt lave omkostninger tilbyde dækning igen med den langtrækkende GSM, fordi den nye teknologi kan dække et større område med det samme antal sendemaster.
Telia vil dog endnu ikke sige noget om, hvad forsøgslicensen skal bruges til, andet end, at den skal bruges til at teste mulighederne for både digitale bredbåndstjenester og telefoni.
- Men vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget nærmere om den endelige strategi for GSM 450-licensen, oplyser Anders Rendtorff, kommunikationschef i Telia.

Endelig kunne Nordisk Mobiltelefon ligne et interesseret mobilselskab. Nordisk Mobiltelefon er i dansk sammenhæng et nyt selskab, som i september fik en landsdækkende licens til 450 MHz. Selskabet afviser dog at have nogle aktuelle GSM 450-planer i Danmark.
- Det er slet ikke noget, vi kigger på. Vi vil gerne bygge et tredjegenerations netværk, og selvom GSM da er en udmærket teknologi, så er der en række begrænsninger i GSM. Man kan ikke få helt den samme funktionalitet og fleksibilitet som i CDMA med hensyn til især data, siger Erik Hornung, der er civilingeniør og ansvarlig for opbygningen af Nordisk Mobiltelefons sendenet i Danmark.
Erik Horning henviser dermed til, at selskabet satser på et CDMA-net i Danmark, som gør det muligt at levere 3G-lignende telefoni og bredbåndsnet. Nordisk Mobiltelefon er dermed allerede udset til at udgøre en trussel mod de milliarder af kroner, som 3G-selskaberne har skudt i deres net og licenser.
- Så på trods af Ericssons og Nokias udmeldinger, holder vi fast i vores hidtidige plan og teknologi, siger Erik Hornung.
Det, der skulle tale for, at selskabet ombestemmer sig og alligevel satser på GSM 450, er, at det er billigere at producere en mobiltelefon, som understøtter GSM i alle frekvensbånd, end det er at producere en telefon, som understøtter både CDMA og GSM.
- Det er billigere at konstruere de chipset, som er nødvendige for at understøtte GSM på alle fire frekvensbånd: 450, 900, 1800 og 1900 MHz end det er at lave chipset som understøtter CDMA og GSM. Og da GSM er den mest udbredte standard i verden, vil det forbedre forretningsplanen, hvis man som mobiloperatør satser på GSM, fordi man således får adgang til et bredere marked og mange flere mobiler, siger John Strand
- Det skulle ikke undre mig, hvis Ericsson og Nokia fremover sælger mobiltelefoner, der som standard understøtter GSM 450, siger teleanalytikeren.

Boks:
ƒGSM 450
Betegnelsen GSM 450 dækker over en ny teknologi, som leverer GSM-mobiltelefoni over frekvenser omkring 450 MHz. Hidtil har man anvendt enten 900 MHz, 1800 MHz og 1900 MHz. Ved at anvende den lavere frekevens opnår man længere rækkevidde. Og dermed kan man reducere antallet af basisstationer og sendemaster.
GSM 450 er først og fremmest egnet til tyndt befolkede områder, hvor det hidtil ikke har kunnet betale sig at udbrede GSM.
Både Ericsson og Nokia lover, at de nye GSM 450-telefoner vil have alle de samme funktioner som de hidtidige GSM-telefoner, herunder for eksempel også EDGE og GPRS, og at de vil kunne roame på GSM 900-, 1800-
og 1900-net også.
Selskaberne forventer at have de første GSM 450-
telefoner klar i løbet af næste år.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udbudsjurist til Danmarks største IT-udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere