Test: Suveræn grafik til gode priser

Konkurrencen på markedet for grafikkort har sjældent været så brandvarm som nu. Vi er klar med en sammenlignende test af mellemklassens GeForce GTX 275 og Radeon HD 4890. Følg med når vi afslører det bedste kort til prisen.

Test: Suveræn grafik til gode priser

Den naturlige konsekvens af, at grafikproducenterne spytter kort ud på samlebånd, består af to elementer: For det første bliver konkurrencen intensiveret, hvilket i reglen er sundt for prisudviklingen og, i sidste ende, dig.

For det andet bliver det i forvejen - for mange - uoverskuelige marked en tand mere kaotisk, men frygt ej: Her på PC World har vi tunet den altid hårdt prøvede testplatform og testet mellemklassens to nye medlemmer, GeForce GTX 275 og Radeon HD 4890, op imod fem andre 3D-bulldozere fra både mellemklassen og high-end-segmentet.

De to grafikkort kan byde på mellemklassens mest fornuftige ydelse. Det betyder, at du kan spille med luksuriøse kvalitetsindstillinger og HD-opløsninger, uden at computeren utaknemligt takker nej eller blot leverer en lind strøm af brok i form af hakkende spilafvikling.

Kraftige enkeltprocessorkort

Begge løsninger er blandt de absolut hurtigste kort baseret på én grafikprocessor. AMD har med Radeon HD 4890 overhalet firmaets eget 4870 (læs testen af det og 11 andre kort her), mens Nvidia GTX 280 og 285 forsat er marginalt hurtigere end det nye 275.

"Nye" skal dog tolkes med den sædvanlige agtpågivenhed. Kortet kan groft forenklet opfattes som en videreførelse af grafikprocessoren fra det ekstreme dobbeltkort, GTX 295 - dog med lidt højere processor- og hukommelsesfrekvenser. Chippen benytter en fabrikationsproces på 55 nanometer, hvilket lover godt for strømforbruget og i øvrigt svarer til det nye og marginalt hurtigere GTX 285 (læs testen her).

Zotac GeForce GTX 275 AMP! (1)

Med fremkomsten af Radeon HD 4890 var et modtræk fra Nvidia forventeligt, fordi den nærmeste øvre konkurrent, GeForce GTX 285, er et betragteligt dyrere kort.

GTX 275 er baseret på den velkendte GT200-grafikprocessor og har langt hen ad vejen hestekræfterne fra 285-kortet intakte. Ydelsen vil dog forventeligt være en anelse lavere, når kantudjævning eller antialiasing - der fjerner forekomsten af trineffekter i kurver og linjer - aktiveres. Grunden er, at Nvidia har barberet lidt af den såkaldte fill rate, der typisk henviser til det antal pixels, et skærmkort kan "rendere" og skrive til grafikhukommelsen.

Grafikprocessoren benytter på standard GTX 275-kort en frekvens på 633 megahertz, men det testede kort fra Zotac er fabrikstunet, så kernen løber med en hastighed på 702 megahertz. I RAM-afdelingen - beskåret på dets interface fra 512- til 448-bit og mængdemæssigt fra en gigabyte til 896 megabyte - kan standardkort effektivt byde på 2.286 megahertz. Turboversionen fra Zotac lægger derimod 252 megahertz oven i puljen og klemmer dermed frekvensen op på 2.520 megahertz.

Tjek kabinet og strømforsyning

Hvad de fysiske dimensioner angår, er det en god idé at undersøge, om dit kabinet levner den påkrævede plads. GTX 275 AMP!-kortet måler nemlig 11,12 x 26,67 centimeter (H x L).

Samtidig skal strømkravene tages i betragtning: Din strømforsyning anbefales at være på minimum 550 watt og have to 6-pins PCI Express-strømstik. Ifølge Nvidia er det maksimale strømforbrug for kortet alene 219 watt, hvilket er 60 watt mindre end GTX 285. De nedbarberede specifikationer har med andre ord haft en gavnlig effekt på effektforbruget. I samme vejrtrækning kan fremhæves, at blæseren er yderst støjsvag - også når der spilles.

Zotac GeForce GTX 275 AMP! (2)

Funktioner og ydelse

Der er intet egentligt nyt på funktionslisten sammenlignet med de øvrige kort i GT200-serien, og for de fleste brugere vil der rent billedmæssigt ikke være de store forskelle at finde på dette kort og et fra ATI-serien. Nvidia er begrænset til Microsoft-API'en (Application Programming Interface) DirectX 10, mens ATI klarer til og med version 10.1. Understøttelsen af den nyeste version i ATI-kortene kan give fordele ydelses- og billedkvalitetsmæssigt i titler som Stalker: Shadow of Chernobyl, Battleforge og Tom Clancy's HAWX, men bør endnu ikke være udslagsgivende for majoriteten af computerspillere, eftersom udbredelsen af API'en stadig er begrænset.

I forhold til nyere ATI-kort er det lidt mere kringlet at få overført lyd og billede til fladskærms-tv'et. Der er ingen medfødt HDMI-udgang, så du skal tage den inkluderede DVI-til-HDMI-adapter i brug. Finten er, at du skal koble grafikkortet til lydkortets SPDIF-udgang - kablet er ikke desto mindre inkluderet. Dette tålmodighedskrævende stunt er ikke nødvendigt med 4890-kortet, fordi det har en integreret 7.1-kanalers lydchip.

Ydelsesmæssigt placerer GTX 275 AMP! sig konsekvent forrest i feltet i fem ud af seks benchmarks - ofte med en margin ned til Radeon HD 4890 på op imod ti procent. På tilbehørssiden er det absolut et behageligt syn, at Zotac har inkluderet det fremragende racerspil Race Driver: GRID og benchmark-programmet 3DMark Vantage Advanced Edition.

Asus Radeon EAH4890 (1)

ATI-alternativet er en særudgave fra Asus, der måske nok ligner dets standardbrødre på udseendet.

Men så stopper sammenligningerne da også, for Asus har som den første producent implementeret et såkaldt voltage tweak - eller formuleret på almindeligt dansk: "Spændingsforøgelse møntet på højere ydelse via overclocking".

Det betyder, at du med den medfølgende SmartDoctor-software kan øge spændingstilførslen til grafikprocessoren, hvilket borger for flottere overclocking-resultater.

Det bedste er faktisk, at garantien ikke ryger. Der gives dog - som altid - ingen garanti for konkrete resultater. Du kan også købe en såkaldt TOP-udgave, der er forsynet med 15 procent højere frekvenser, men for den prisbevidste bruger er der både penge at spare og ydelse at hente med det billigste af de to kort fra Asus.

Mere innovation

I forhold til testdeltageren fra Nvidia er der en højere grad af innovation gemt i ærmet på AMD's seneste skaberværk. For selvom den grundlæggende arkitektur og fabrikationsproces er direkte sammenlignelig med forgængeren, Radeon HD 4870 eller RV770, er der tale om en ny, modificeret kerne: RV790.

Ændringerne dækker hovedsageligt over en mere strømsulten grafikprocessor, der har givet de texanske elektronikingeniører muligheden for at øge taktfrekvensen - fra 750 til 850 megahertz - og du kan presse den endnu mere i vejret. Mængden af GDDR5-ram på kortet er øget fra 512 megabyte til intet mindre end én gigabyte. Samtidig er frekvensen lidt højere - 975 megahertz i stedet for 900 megahertz.

Asus Radeon EAH4890 (2)

Mere beskedne dimensioner og strømkrav

HD 4890 måler 10 x 26 centimeter (H x L) og har dermed en anelse mere beskedne dimensioner end GTX 275. ATI-kortet kræver væsentligt mindre strøm end konkurrentens alternativ, når menuen står på 3D-spil: Cirka 190 watt - eller godt 30 watt mindre end GTX 275.

Det er påkrævet, at din strømforsyning er udstyret med de to obligatoriske 6-pins PCIe-strømstik.

Flot funktionsvifte - lidt lavere ydelse

Modsat GTX 275 klarer dette kort fra Asus den nyeste DirectX-API, og du får oven i købet også en integreret lydchip. På funktionssiden klemmer ATI sig altså foran Nvidia. Til gengæld er standardydelsen gennemsnitligt lavest i de benchmarks, vi har kørt - men til en pris, der er rundt regnet 500 kroner lavere. For mange computerspillere vil den ydelsesmæssige forskel på de to kort i praksis heller ikke være af afgørende betydning, eftersom ydelsen selv med vores balstyriske kvalitetsindstillinger er særdeles pæn.

Selvom den inkluderede musemåtte - udført i læder - er et plus, savner vi uanset hvad et inkluderet spil i pakken. Det ændrer dog ikke på, at EAH4890 efterlader et særdeles positivt indtryk, hvor det er svært at finde hardwaremæssige minusser.

Sådan testede vi kortene

Udgangspunktet for testen er de nærmeste konkurrenter fra vores seneste stortest, og fokus er placeret benhårdt på spil i tre forskellige skærmopløsninger målt med værktøjet Fraps, der måler antal fps i et givent spil, såvel som indbyggede tidsdemoer, hvor det var muligt.

Det står i dag klart, at producenterne prøver at promovere sig kraftigt på at bruge grafikprocessoren til andet end spil - altså helt almindelige beregningsopgaver blandt andet ved hjælp af Nvidias CUDA-platform. Selv om vi har oplevet hastighedsforøgelser ved brug af grafikprocessoren til andet end spilgrafik, er vi dog fortsat skeptiske, fordi henholdsvis AMD og Nvidia fokuserer på firmaernes proprietære løsninger. Det samme gælder for fysik-API'en (Application Programming Interface) PhysX, der understøttes af GeForce 8-kort og nyere. Resultatet er, at brugeren kan nyde flere visuelle effekter og forbedret fysikgengivelse i særlige spil, hvor blandt andet Mirror's Edge kan fremhæves.

Det koster dog på ydelsessiden, og endnu føler vi ikke, markedsunderstøttelsen er tilstrækkeligt stor til at retfærdiggøre det som et parameter i vores vurdering af kortene.

Kraftig testplatform

For at grafikkortene ikke skulle mangle hestekræfter, overclockede vi testplatformens processor til 3,6 gigahertz og indstillede DDR3-rammen til 1.600 megahertz. Processoren var Intels QX9650 med Cooler Masters V8-køler, bundkortet et Asus P5Q3 Deluxe, ram af typen 2x 1GB DDR3 Corsair Dominator 1800MHz og harddisken Western Digitals lynhurtige Velociraptor på 300 gigabyte.

Vi samlede pc'en i SilverStones Raven-kabinet med en SilverStone Decathlon-strømforsyning på 850 watt, så selv de strømkrævende kort med to grafikprocessorer ikke havde grund til klagesang.

Styresystemet var Windows Vista med SP1 i en 64-bit version sammen med de senest udgivne opdateringer. Vi sluttede grafikkortene til Samsungs T260HD-skærm, der er Full HD-godkendt og dermed kan afvikle testens spil i en opløsning på helt op til 1.920 x 1.200 pixels.

Testens resultater

Nedenfor kan du se de detaljerede resultater for de to grafikkort Zotac GeForce GTX 275 AMP! og Asus Radeon EAH4890.

Du kan desuden se, hvordan de klarer sig sammen med en række andre kort, vi har testet på samme maskine. Klik på billederne for at se en større version.

Konklusion

Prisforskellen ned til 4890-kortet gør det vanskeligt for vores anbefaling at falde ud til fordel for GTX 275 frem for EAH4890. Oven i købet lægger Asus sig i front med kortets overlegne API-understøttelse samt den integrerede 7.1-kanalers lydchip.

Uanset hvad vidner testen om, at du i dag får mere grafik end nogensinde før for lidt mere end 1.500 kroner. Her får du et grafikkort, der kan trække en lang række spil med både høj detaljegrad og kantudglatning aktiveret i opløsninger på hele 1.920 x 1.200 pixel, hvilket er standarden på 26 tommer monitorer.

Den største udfordring for Zotacs AMP!-grafikkort er faktisk den nærmest absurd lave pris på AMD's ekstreme topmodel, Radeon HD 4870 X2. Som vores test viser, vil det i reglen være mærkbart kraftigere og kan derfor være investeringen værd, hvis du har planer om spille i en opløsning på 2.560 x 1.600 pixel.

Fremtiden med DirectX 11

På den nyligt overståede Computex-messe i Taipei, Taiwan, blev verdens allerførste DirectX 11-kompatible grafikprocessor præsenteret - af AMD. Den nye API lover blandt andet en mere virkelighedstro - nærmest filmisk - visuel fremstilling ledsaget af et mindre ressourceforbrug på processorsiden.

Det er endnu usikkert, hvornår de nye grafikkort bliver sluppet løs, men et forsigtigt bud er ifølge PC Worlds kilder til oktober - netop i tide til lanceringen af det kommende Windows 7.

Klik her for at se en video om spiludviklernes forventninger til det kommende DirectX 11.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere