It-patenter accelererer i Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. oktober 2005.


I løbet af de seneste år er Danmark strøget op af patentranglisterne.

Danmark er klatret op til en ottendeplads i OECD, når det gælder patenter på it- og telekommunikationsteknologi. Det fremgår af en opgørelse fra Dansk Center for Forskningsanalyse, som har set på udviklingen mellem 1993 og 2001.
Stigningen fra en 15. plads udspringer af en femdobling af antallet af it- og telepatenter - fra 8,3 til 41,3 patenter for en million indbyggere. Det er markant højere end den gennemsnitlige stigningstakt for landene i OECD, der er på 80 procent.
Finland toppede listen begge år med henholdsvis knap 41 og godt 150 patenter, fulgt af Holland med 131 patenter i 2001.
- Danmark ligger rigtig pænt, men det kunne være bedre endnu. En del af forklaringen er nok, at den offentlige forskning fylder for lidt, siger afdelingsleder Peter S. Mortensen fra Dansk Center for Forskningsanalyse.
Her har man i en detaljeret kortlægning af forskningsaktivitererne på området opgjort, at private virksomheder tegnede sig for 90 procent eller 7,5 milliarder kroner af i de i alt 8,2 milliarder kroner, der i 2003 blev anvendt til forskning og udvikling af it- og teleteknologi.
At der i den private sektor er fokus på at beskytte de teknologier, man har brugt kræfter på at forske i og udvikle, bekræftes i Patent- og Varemærkestyrelsen.
- Virksomhederne - også de små - har i stigende grad gennemtænkte strategier på IP-området (den immaterielle ejendomsret). Det fører ikke kun til en masse patenter, men også at de bliver mere præcise og målrettede, og eksempelvis får afgrænset deres kernefokus og beskytter forskellige dele af deres immaterielle ejendom på forskellige niveauer, siger Jesper Kongstad, der er direktør i Patent- og Varemærkstyrelsen.
En opgørelse herfra over samtlige patenter i perioden 1990 til 2002 viser, at Danmark i perioden er accelereret fra en 22. plads til en 6. plads, og at Danmark i øvrigt i perioden havde den næsthøjeste vækst, kun overgået af Canada. Der er patenteret i en lang række brancher - fra nærings- og nydelsesmiddelindustrien til tekstil- og maskinindustrien.
- Det viser, at dansk industri tilpasser sig til de globale konkurrencevilkår. IPR-området udvikler sig meget hurtigt i øjeblikket, siger Jesper Kongstad, som peger på en markant stigning i patentaktiviteterne i især Nordamerika og Sydøstasien og også Europa.
Dog halter Europa tilsyneladende bagefter på it-området i det globale billede.
Forklaringen kan være, at industrien ikke har været så udviklet. Men det skyldes også i høj grad, at it-udviklingen i Europa har taget afsæt i andre brancher, mener Patent- og Varemærkestyrelsens direktør.
- Vi ser it-udviklingen ske på tværs af brancher - fra forbrugerelektronik til medical device industrien. Dertil ser vi en omlægning fra hardware til software. Realiteten er, at produktudviklingen i stigende grad ligger i softwaren. Det ser vi i virksomheder som B&O og i hele apparatindustrien for eksempel hos producenter af høreapparater og måleudstyr. Der er it alle vegne, konstaterer Jesper Kongstad. Som på den baggrund glæder sig over den skærpede fokus på behovet for at have en IPR-strategi.

Boks:
patent top 20
Top 20-liste over ansøgninger om softwarepatenter i Europa fra danske virksomheder

Oticon 4
Targit 3
Data Internat 3
Novo Nordisk 3
Gn Resound 3
Cryptomathic 2
Beamtrust 2
Grundfos 2
Kapow 2
Navision 2
Columbus It Partner 2
Widex 2
Danfoss Drives 1
Payments 1
Bording Data 1
Topsoe Haldor 1
Impuls Technic 1
Fiberline 1
Tricon Data 1
Bluetags 1
Kilde: Gauss Project




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere