Hvad 16.000 km bag rattet kan føre til

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. oktober 2005.


David Martin fik i 1986 ideen til den interaktive tavle og stiftede året efter Smart Technologies.

- Vi har lige fået en ordre på 41.000 Smart Boards til skoler i Mexico tidligere på ugen, så hvis I har brug for nogen i Danmark, skal I skynde jer at komme først i køen, smiler David Martin.
Og det har han god grund til. Efter et langt tilløb går det nu rigtig godt for hans firma, canadiske Smart Technologies, der var først på markedet med en interaktiv tavle. Et nyt produktionsanlæg er blevet indviet for at følge med efterspørgslen, der ikke bare stiger, men stiger eksponentielt. Sidste år var væksten på 40 procent.
Det hele startede på en 16.000 kilometers bilferie i USA i 1986, sammen med hustruen Nancy Knowlton. Gennem arbejde med modeller for fremtidens telefontrafik, var han blevet opmærksom på problemerne ved at arbejde sammen over lange afstande - men også potentielle muligheder. Og på de lange stræk bag rattet kom ideen til en digital tavle, så man kunne sende informationerne på tavlen videre til andre langt derfra.
Tankerne blev året efter omsat til et firma, der tjente penge på at distribuere InFocus-projektorer i Canada, mens hjerteblodet gik til udviklingen af det første Smart Board ved siden af. I de første fire år var der kun ham og konen i firmaet. Da de var tæt på at have den første model klar til salg i 1991, rev InFocus pludselig tæppet væk under dem og droppede dem som distributører. Dermed forsvandt 97 procent af firmaets indtjening, og fremtiden så meget uvis ud.
Indtil en chef fra Intel seks uger senere på Comdex-messen kom forbi Smart Technologies' stand med gode nyheder.
- De sagde ikke "vi vil gerne have en snak med jer", men sagde med det samme "vi vil gerne indgå et samarbejde", husker David Martin.
Med Intel i ryggen var firmaet sikret, Smart Board blev lanceret, og siden er det gået fremad. Selvom det i starten gik langsomt.
- Vi var jo forud for vores tid. I starten prøvede vi at forbinde folk forskellige steder på jorden gennem 28,8 kbit/s-modemer, telefontid var dyrt og de tre stykker udstyr, der skulle bruges, kostede 10.000 dollars hver. Men jeg kunne se, at det gik den rigtige vej, og at kurverne på et tidspunkt ville krydse hinanden, og nu er tiden moden. Det er ligesom, når planeterne står på linje og deres tyngdekraft alle trækker i jorden på en gang, siger David Martin.

I dag er hustruen Nancy Knowlton administrerende direktør i firmaet, mens David Martin er teknologidirektør. Og det er svært at undgå at tale om arbejdet derhjemme.
- Vi prøver at være mere disciplinerede omkring det, men det er uundgåeligt. Det er jo hele vores liv, siger David Martin, der godt kan se, at arbejdet kan tage overhånd.
- Måske arbejder vi for hårdt. Folk - især europæere - spørger, hvorfor vi bliver ved med at arbejde 80 timer om ugen. Men hver gang vi forsøger at skære det ned til 50 timer, er det ligesom at styre en lille båd, hvor vi ikke har fat i rorpinden. En forretning som denne har brug for opmærksomhed og pleje. Til gengæld nyder vi utroligt meget, når vi kan holde fri sammen. Sidste år gjorde en strejke i Stockholm lufthavn, at vi tilfældigvis mødtes i byen og ikke kunne komme videre. Så vi kunne tilbringe 24 timer sammen der. Ellers havde vi ikke set hinanden i to-tre uger, siger David Martin.

Billedtekst:
Canadiske David Martin fik som den første kombineret en traditionel tavle og en computerskærm. Anvendelsen spænder fra undervisning til videokonferencemøder med deltagere fra hele kloden.
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere