Skoletasken bliver virtuel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. oktober 2005.


Fremtidens skole
Årets største uddannelsesmesse fandt sted tirsdag og onsdag i Odense. De 1.400 gæster fra hele uddannelsessystemet kunne møde mange bud på, hvordan it kan bruges til at forbedre og udvikle skolerne.

KMD har købt to it-koncepter til folkeskolen, som forskere på Aarhus Universitet har udviklet. Næste år er produkterne klar til at blive solgt til skolerne, men mulighederne rækker langt ud over det.

7.B. fra Skads Skole i Esbjerg summer rundt på KMD's stand, fra computerne til de interaktive tavler, ud i byen og tilbage igen. De er ‘forsøgsdyr' på uddannelsesmessen og skal i løbet af to dage strikke en webavis sammen, mens de afprøver de nye tiltag, KMD har købt rettighederne til: En digital skoletaske, eBag, hvor elevens filer automatisk dukker op på skærmen, når han eller hun sætter sig ved en computer eller går op til den interaktive tavle, og HyCon/MobilXplorer, der gør det nemt at bruge mobiltelefoner til at samle lyd, billeder og video ind med. Koncepterne er udviklet gennem tre år i projektet Interaktive Skolerum ved Center for Interactive Spaces under ISIS Katrinebjerg i Århus.
- Ideen bag projektet var at understøtte mere mobilitet i børns læring i klasselokalet og på resten af skolen. Men også uden for skolen, så børnene kan tage ud i naturen og rundt i byen uden at skulle slæbe rundt på en tung bærbar computer, forklarer Kaj Grønbæk, professor ved datalogi ved Aarhus Universitet og leder af Center for Interactive Spaces.

Men selvom to grupper af elever fra Skads Skole er inde i Odense by og finde stof til avisen, kan klassens lærere stadig holde dem i ørene.
På gulvet er et kort over Odense tegnet op af en projektor i loftet og firkanter i forskellige farver viser, hvor grupperne af elever befinder sig. Hver elev har fået udleveret en ny, smart mobiltelefon med to-megapixel-kamera og hver gruppe er udstyret med en GPS-enhed, der via telefonen hele tiden sender gruppens position hjem til hovedkvarteret.
- Her er en gruppe i Odense Domkirke. De har sendt et billede hjem af kirken, siger Peter Julius fra KMD marketing og træder ind på kortet. Et kamera registrerer hans bevægelser, og ved at træde på ikonet for gruppen i Domkirken, får han blæst deres billede op i fuld størrelse på gulvet.
- Billedet er for mørkt til at bruge i avisen, så deres lærer har ringet til dem og bedt dem om at tage et nyt, forklarer han.

Mens graden af it i folkeskolen typisk bliver målt i antallet af computere på skolen, er det noget nyt at tænke it-støtte i skolen som infrastruktur, mener Kaj Grønbæk. Nu er hardwaren der, så nu er det tid til at binde det hele sammen.
- Vi har taget udgangspunkt i, at næsten alle elever i dag har en mobiltelefon, så vi har lavet en infrastruktur, der udnytter det, siger Kaj Grønbæk. Det er således mobiltelefonerne, der med Bluetooth sørger for adgang til den digitale skoletaske. Når eleverne går hen til en computer, bliver de automatisk logget på, så de får adgang til deres netværksdrev med det samme. På samme måde logges de automatisk ud, når de går igen. I undervisningssammenhæng er det mest interessante dog, at alle de elever, der sidder rundt om skærmen, vil være logget på samtidigt og nemt kan dele filer fra deres ‘skoletaske'.
- Undervisningen i Danmark er kendetegnet ved gruppearbejde og fleksible arbejdsformer, og eBag understøtter i høj grad dette. Den store udfordring ligger hos lærerne, som skal tænke it i undervisningen på en anden måde. Så det er mere et kulturelt projekt, siger Jeff Porsborg-Smith, produktmarkedschef hos KMD.
Eleverne fra Skads skole har i hvert fald ingen problemer med at få teknikken til at fungere, selvom de først er blevet præsenteret for det i dag.

Nu skal KMD produktmodne de to koncepter og få et kommercielt produkt ud af dem. Planen er, at det i løbet af 2006 bliver muligt at købe dem som en del af firmaets Minskole-pakke, der er en portalløsning til folkeskoler. Men der er mange andre muligheder.
- Der er masser af anvendelighed i den måde at logge ind på, så jeg mener, at konceptet er generaliserbart og kan bruges i andre sammenhænge. For eksempel på hospitaler - pludselig går der en alarm, og så skal sygeplejersken løbe, samtidigt med at der skal logges ud af for eksempel en elektronisk patientjournal på en pæn måde, siger Kaj Grønbæk.

Billedtekst:
Hvad mon klassekammeraterne ude i byen er i gang med? Ved at gå rundt på kortet på gulvet, kan eleverne se de billeder, der er sendt hjem til skolen med mobiltelefon fra grupperne ude i marken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere