En million til borgerkortet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. oktober 2005.


Føljetonen om borgerkortet har nu fået tilføjet et nyt kapitel, der kan vise sig at blive udslagsgivende. Nu skal en analyse vise, om der er økonomi i projektet.

Efter års tovtrækkeri frem og tilbage, kommer der nu endelig tørre tal på bordet i debatten om det omdiskuterede borgerkort. Mulighederne for at indføre kortet, der i det nuværende forslag snarere er et nøglekort, skal nemlig i løbet af efteråret kortlægges af et udvalg. Udvalget nedsættes og betales af Projekt Digital Forvaltning, som har bevilget en million kroner til en foranalyse af kortet.
Efter kommunalreformen, der træder i kraft første januar 2007, skal alle danskere alligevel have et nyt sygesikringsbevis, fordi kommunerne lægges sammen og amterne afskaffes til fordel for nogle nye regioner.

Hidtil har amterne stået for udstedelsen af sygesikringsbeviser med den gammeldags magnetstribe, men nu er chipteknologien både modnet og billig og har allerede været implementeret i større skala i forbindelse med bankernes overgang til det nye chipdankort.
Derfor mener administrerende direktør i Amtsrådsforeningen, Otto Larsen, at tiden nu er ved at være inde til at gå i gang med en mere struktureret analyse af kortets økonomi og muligheder.
- Vi skal alligevel bruge penge på at udskifte de gamle sygesikringskort, så der er god fornuft i at skynde sig at få lavet en business case, så vi kan se på, om det kan betale sig at lave et chipkort, siger han og påpeger, at tidligere tiders debat om hvilke data, der i givet fald skal ligge på et sådant kort, ikke længere er relevant.

Den mest sandsynlige model er nemlig, at et chipkort vil blive forsynet med en digital signatur, der i fremtiden vil kunne bruges til en række tjenester, eksempelvist hos lægen eller på biblioteket.
- Det ville under alle omstændigheder være et mere sikkert kort end de nuværende løsninger, hvor man eksempelvis låner biblioteksbøger på sit sygesikringsbevis. Mange flere muligheder vil givetvis dukke op senere hen, siger Otto Larsen.
Også lederen af Den Digitale Taskforce, Thomas Nielsen, ser positivt på muligheden for at få indført borgerkortet samtidig med nye sygesikringsbeviser. Han understreger, at prisen er en ting, der skal granskes nøje i det kommende analysearbejde.
- Gevinsten ligger jo langt senere end selve produktionen af kortet, der bliver dyr - og de penge skal på en eller anden måde komme hjem i form af effektiviseringsgevinster eller øget værdi for borgerne. Selve kortet er jo meget simpelt, men også noget dyrere at producere end de gamle sygesikringsbeviser, siger Thomas Nielsen.

Han henviser til, at et borgerkort også vil kunne bruges til at få adgang til eksisterende tjenester, der benytter den digitale signatur og fordi offentlige databaser hurtigt opdateres, er der ikke længere grund til at have data på selve kortet - hvilket har været en varm kartoffel i hele den langstrakte debat.
Analysearbejdet skal foretages af et udvalg, der mødes første gang i dag, fredag. Det skal være færdigt med analysen primo 2006. Håbet er, at en beslutning om et eventuelt borgerkort kan træffes hurtigt herefter, så de mange kort kan produceres inden kommunalreformen.

Billedtekst:
chipkort? - Vi skal alligevel bruge penge på at udskifte de gamle sygesikringskort, så der er god fornuft i at skynde sig at få lavet en business case, siger
Otto Larsen, administrerende direktør for Amtsrådsforeningen.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere