Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. oktober 2005.
Mens kommunernes it-chefer prøver at få overblik over opgaverne i de nye storkommuner, ruster de FESD-vragede leverandører sig til benhård konkurrence.
Hvis de tre udvalgte FESD-leverandører regner med, at de får hele det offentlige ESDH-marked for sig selv, kan de godt tro om igen. To af de fravalgte leverandører, Fujitsu og Ementor, rasler nemlig i disse dage gevaldigt med konkurrencesablen og forsøger at trænge dybere ind de steder, hvor de i forvejen har fat.
Både Fujitsu og Ementor har igennem en årrække leveret ESDH-systemer til kommunerne, og begge er væsentlige spillere på det marked, der nu kommer i voldsomt opbrud i forbindelse med den nye kommunalreform.
- Vi stod efter FESD-udbuddet i en situation, hvor vi kunne risikere at miste alt, hvad vi havde, hvis vi lod stå til. Og det har vi bestemt ikke tænkt os, siger divisionsdirektør Niels Henrik Sodemann fra Ementor, der påpeger, at situationen på det kommunale marked for
ESDH-løsninger i øjeblikket er præget af lang tids stilstand. Der er næsten ikke noget salg af nylicenser, og mange kommuner er endnu ikke nået så langt i deres sammenlægningsarbejde, at ESDH står øverst på to-do-listen.
Tidligere har Fujitsu og Ementor efterlyst en certificeringsproces, hvor også de kunne få papir på, at deres ESDH-systemer overholder FESD-standarderne. Med et sådant certifikat i hånden ville de leverandører, der ikke er officielle FESD-leverandører, kunne dokumentere, at kunderne får et fremtidssikret system, der overholder de officielle standarder.
Forslaget vakte imidlertid ikke begejstring hos FESD-enheden, en afdeling under Økonomistyrelsen, der blankt afviste en certificering. Derfor må leverandørerne udenfor nu tage andre midler i brug for at holde fast i deres positioner.
- Gamet lige nu går ud på at få det salg, der kommer af, at de kommuner man har, sammenlægges med andre, som så ender med at vælge samme system. Nysalg er ikke realistisk, siger Niels Henrik Sodemann, der afviser enhver snak om prisdumping, sådan som både Fujitsu og Ementor er blevet beskyldt for.
Niels Henrik Sodemann henviser til et nyligt eksempel fra Viborg, hvor kommunen valgte at forsætte med Ementor som leverandør. Det system vil nu blive spredt ud over de fem kommuner, som Viborg skal fusionernes med - en proces, der giver Ementor en betragtelig mérforretning.
Det samme gør sig gældende hos Næstved Kommune, der har valgt en løsning fra den anden kamphane, Fujitsu, som senere vil blive spredt ud over den nye storkommune. Her udnyttede Fujitsu en eksisterende position til at tilbyde en pris, der fra flere kanter blev betragtet som urealistisk.
- Prisen er et konkurrenceparameter, men vi dumper den ikke. Vi vil jo gerne lave overskud og også gerne have nye kommunale kunder nu, hvor det ser ud til, at de store FESD-leverandører koncentrerer sig om store statslige institutioner, siger salgsdirektør i Fujitsu, Bjarne Thurø, der pointerer, at kritikken for prisdumping for at holde de officielle FESD-leverandører ude, er helt forfejlet.
- Alt andet lige vil vi altid kunne tilbyde en bedre pris for en opgradering af et eksisterende system, end for en nyinstallation, siger Bjarne Thurø.
Leder af FESD-enheden, Annelone Jensen, glæder sig over den øgede konkurrence, men pointerer samtidig, at prisen langt fra er den eneste faktor, der bør tages i betragtning hos kommunerne.
- Konkurrence er en god ting, og jeg forstår udmærket, at nogle føler sig presset og derfor omlægger deres prisstrukturer. Men jeg er da ærgerlig over, at nogle fravælger alle de gode ting, der ligger i produkterne fra FESD-leverandørerne, siger hun og opfordrer samtidig kommunerne til at stille krav om, at deres leverandør af ESDH-systemer overholder de officielle standarder.
- Det er jo noget, man får helt automatisk, hvis man vælger en af de tre officielle leverandører. Resten er et ureguleret marked, hvor kommunerne selv må sikre, at standarderne er skrevet ind de kontrakter, de indgår.
Kommunerne bestemmer selv, hvilken leverandør de vælger, og det er også helt frit, om man vil følge de fælles standarder.
Billedtekst:
risiko - Vi stod efter FESD-udbuddet i en situation, hvor vi kunne risikere at miste alt, hvad vi havde, hvis vi lod stå til oplyser Niels Henrik Sodemann, Ementor.
Læs også side 18