Ny mobillicens udhuler 3G-milliardinvesteringer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. oktober 2005.


Ganske gratis har et norsk selskab netop overtaget en dansk tele-licens, der kan bruges til landsdækkende 3G-lignende tjenester. Både analytikere og konkurrenter mener, at det vil reducere værdien af de nuværende 3G-licenser markant.

Det norske selskab Nordisk Mobiltelefon overtog i forrige uge kvit og frit en licens til et nyt mobilnet i Danmark. Nordmændene kan med ganske lave investeringer levere tjenester, der til forveksling ligner de tjenester, som de nuværende 3G-licensindehavere har betalt i dyre domme for at kunne tilbyde.
Mobilselskabet 3 er frustreret over Nordisk Mobiltelefons indtog på markedet, og både Venstres teleordfører og teleanalytiker John Strand forstår konkurrenternes frustrationer.
- Selskabet vil snart udgøre en markant trussel mod de milliarder, som de øvrige selskaber har skudt i 3G. Deres indtjening vil blive påvirket, og værdien af deres licens vil falde markant, siger teleanalytikeren John Strand.
3G-selskabernes betalte hver især 950 millioner kroner for licensen alene.
Nordisk Mobiltelefon skal kun betale 300.000 kroner i årlig afgift for deres licens. Dertil kommer, at selskabet bruger CDMA-teknologien. Det betyder, at etableringen af netværket kun koster en fjerdedel af konkurrenternes, fordi Danmark kan dækkes med kun cirka 60 sendemaster mod de 240-260 master, som 3 og TDC er tvunget til at rejse for at dække tilsvarende.
Nordisk Mobiltelefon kan dermed få et næsten landsdækkende net fra dag et. TDC's dækningsprocent for 3G er cirka 30, mens 3 dækker 75 procent af landet.

3 ser ikke med glæde på Nordisk Mobiltelefons indtog på det danske marked. Selskabet skriver i et høringssvar til IT- og Telestyrelsen, at den nye licens udhuler værdien af 3's, TDC's og Telias 3G-licenser.
- Det er en mærkelig fremgangsmåde af vores politikere. Først sælger de fire 3G-licenser for en formue, og dernæst giver de den femte væk gratis. Den teknologi, som Nordisk Mobiltelefon anvender er ganske vist ikke helt så god, som vores, og det er også nødvendigt for brugerne at købe helt nye telefoner, men det vil alligevel gøre konkurrencen langt hårdere for os, som pænt og redeligt har betalt for licensen, siger Morten Christiansen, som er adm. dir. for 3 i Danmark.
Han vurderer, at Nordisk Mobiltelefon kan få op mod 300.000 kunder i Danmark. Selv har 3 cirka 115.000 danske kunder.
Venstres teleordfører Torsten Schack Pedersen udtrykker forståelse for 3 og de øvrige licensindehaveres frustrationer.
- Jeg kan ikke juridisk vurdere, om der er tale om konkurrenceforvridning, men jeg kan da godt forstå, hvis der er nogle, som synes, at det ser lidt mærkeligt ud, at man først kræver penge for 3G-licenserne og så gratis uddeler en licens, der kan noget, der ligner, siger han.
- Det er mit indtryk, at da man planlagde 3G-auktionerne, var man ikke klar over, hvad teknologien i dette frekvensbånd i dag kan byde på, siger han.
Nordisk Mobiltelefon oplyser, at selskabet fra andet halvår 2006 vil tilbyde hastigheder på op til 2,4 Mbit/s stationært og op til 400-600 kbit/s mobilt. De etablerede danske 3G-net kan levere 384 kbit/s.
Nordisk Mobiltelefon åbner for et tilsvarende net i Norge i denne måned og i Sverige til foråret.
Læs mere side 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere