Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. oktober 2005.
LYD Fire amerikanske opfindere er ved at tage patent på en mikrofon, der kan sættes på en kindtand, så man kan
benytte hovedsæt i miljøer med ekstrem støj.
Udtrykket "at holde tand for tunge" får helt nye undertoner med meddelelsen om, at fire opfindere med tilknytning til den amerikanske forsvarsindustri har udviklet en mikrofon, der kan sættes på den inderste kindtand. Her er den afskærmet fra baggrundsstøj og er gennem kæbebenet i stand til at opfange de ord, brugeren siger. Via en minimal, strømsvag sender overføres signalet til en øretelefon, der lader brugeren høre, hvad han selv siger, og sender signalet videre som i en walkie-talkie. Betjeningen er også ganske simpel: Man tænder for mikrofonen ved hjælp af tungen.
Det er New Scientist, der beretter om den nye opfindelse, der er indberettet til de amerikanske patent-myndigheder. Ifølge det amerikanske medie har opfinderne først og fremmest udviklet tandmikrofonen til forsvaret. Den opgives at fungere i omgivelser, hvor støjen er op til 160 decibel, hvilket er mere end et jetfly, der starter.
Der nævnes dog også andre anvendelser. De amerikanske tropper i Afghanistan kan allerede i dag kommunikere med lokale styrker gennem hovedsæt suppleret digital oversættelse af bestemte fraser til det lokale sprog, Dari. Det system er imidlertid meget sårbart over for baggrundsstøj, som der er i sagens natur er en del af i krige og den slags. Men med tandmikrofonen skulle det altså blive meget lettere at undgå baggrundsstøjen.
Mikrofonen til kindtanden føles ifølge New Scientist som en midlertidig krone, og det er muligt at tage den ud og gøre den ren.
Her på CTO kan vi dog se flere potentielle risici ved den nye teknologi. Forestil dig, at brugerne glemmer at slå mikrofonen fra, når de spiser en rå gulerod - eller når de falder i søvn: Den, der skriver disse linjer, er berygtet for sin snorken, der kan få tapetet til at falde ned fra væggene og gulvtæpperne til at rulle sig sammen, så tanken om, hvordan den lyder broadcastet live fra mundhulen, er mildest talt skræmmende.
Henvisningen til tandmikrofonen har vi fundet på labconfidential.dk
LabConfidential:
www.labconfidential.dk
New Scientist:
www.newscientist.com/
channel/mech-tech/dn8060
US Patent & Trademark Office: www.tinyurl.com/aejte