Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. oktober 2005.
En mobil, hurtig og sikker løsning. Sådan skal WiMAX-opkoblinger til trådløst bredbånd markedsføres.
Nemt, hurtigt og sikkert. Det er de tre salgsargumenter, direktør Peter Jerry Sørensen fra Danske Telecom især vil slå på, når han snart skal til at markedsføre firmaets WiMAX-baserede tjenester.
Det nemme ligger i installationen: Man køber en boks, der kan kommunikere med WiMAX-basestationerne. Apparatet, som firmaet kalder WiMAXX-box, kan for eksempel stilles i en vindueskarm. Kunden slutter boksen til en pc via et Ethernet-kabel, og efter at han har registreret sig som kunde på en webside, har han trådløs internetadgang alle steder, hvor Danske Telecom har dækning. I første omgang bliver det i hovedstadsområdet, Århus og Odense.
- Det kan også give en nem måde at administrere hjemmearbejdspladser: Giv medarbejderen en boks, og få den tilbage, når han fratræder, siger Peter Jerry Sørensen.
Mobiliteten er endnu ikke så langt, som han kunne ønske. Dertil er udstyret stadig lidt for stort - man kan endnu ikke få et WiMAX-kort til indbygning i en bærbar. Men Danske Telecom har en løsning, der kan indbygges i en bil. Bilen kan så have forbindelse til WiMAX-nettet - også når den kører, blot den bliver i dækningsområdet. Kobler man det sammen med et trådløst lokalnet, kan man bruge bilens internetadgang, også når man ikke sidder i den.
Sikkerhed venter han bliver et godt argument i forhold til trådløse lokalnet. De bygger på en åben teknologi, hvor alle som udgangspunkt skal have mulighed for at tilkoble sig. Med WiMAX er det derimod kun de bokse, som tjenesteudbyderen kender, der kan kommunikere med hans basestationer.
- Systemet kan være nyttigt for konsulenter, der skal ud til kunder. De kan tage boksen med i tasken og være sikre på, at de har internetadgang - også selvom kundens netværk skulle være nede, siger Peter Jerry Sørensen.
Han ser det som en udfordring for Danske Telecom, at der i pressen har været skrevet om båndbredder på 72 Mbit/s over afstande op til 50 km. Det holder ikke i praksis, så der er en udfordring i at informere om, hvad systemet reelt kan tilbyde. Det er båndbredder på niveau med ADSL.
Kombinationen af høj båndbredde og mobilitet gør, at han ikke kan se nogen direkte konkurrenter til teknologien. Kapacitetsmæssigt er ADSL en konkurrent, men den er ikke mobil. Han ser ikke trådløst lokalnet som en konkurrent, men snarere som et supplement.
Foruden den mobile indendørsenhed og udstyret til biler forhandler Danske Telecom også WiMAX-udstyr til udendørs montering. Men Peter Jerry Sørensen mener, at det største potentiale ligger i det indendørs mobile udstyr, der er mindre og billigere.
- WiMAX kan kommunikere på en række forskellige frekvenser. Det afgørende for succesen bliver, at der kommer billigt udstyr på markedet. Det kræver, at markedet samler sig om nogle få frekvenser, som man kan masseproducere radioudstyr til, siger han.
Han venter, at det i Europa bliver udstyr til 3,5 GHz, der vinder - det er den frekvens, Danske Telecoms udstyr fra producenten Nextnet Wireless sender på.
Danske Telecom regner med at begynde markedsføringen i dette kvartal.
Butler Networks planlægger at dække 90 procent af landet med WiMAX inden nytår. Firmaet sælger ikke direkte til brugerne, men er grossist for teleselskaber og internetudbydere. Slutkunden er som regel en virksomhed.
- I starten vil det overvejende være udendørs udstyr, vi sætter op. Det giver et bedre signal, og så længe udstyret ikke er mobilt, er der ikke noget forgjort i det. Men om halvandet års tid vil vi se en del indendørs udstyr, mener direktør Søren Støvring-Hallsson, Butler Networks.
Hans firma bruger primært udstyr, der sender på frekvenser omkring 3,4 GHz. Han regner med, at både udstyr til 3,4 GHz, 3,5 GHz og 5,4 GHz vil blive udbredt - nogle frekvenser vil blive udbredt i Asien og USA, mens andre vil vinde i Europa.
- Det vil gå ligesom med mobiltelefoner, hvor udstyret vil understøtte flere frekvenser, så man kan tage det med på rejser, siger han.
Billedtekst:
plug'n surf - I fremtiden skal man kunne købe en boks fra enhver producent og kommunikere med basestationen hos den udbyder, man foretrækker, fortæller direktør Peter Jerry Sørensen fra Danske Telecom.
Foto: Torben Klint
Billedtekst:
på rejsen - Udviklingen af WiMAX-udstyr vil gå ligesom med mobiltelefoner, hvor udstyret vil understøtte flere frekvenser, så man kan tage det med på rejsen, siger Søren Støvring-Hallsson, Butler Networks.
Boks:
WiMAX - IEEE 802.16
WiMAX er en forkortelse for Worldwide Interoperability for Microwave Access. WiMAX Forum er et internationalt forum, der arbejder for at udbrede trådløse datanet, der bygger på IEEE-standarden 802.16. Organisationen arbejder for at sikre kompatibilitet og interoperabilitet mellem udstyr fra forskellige leverandører.
Selve 802.16-standarden, der findes i flere varianter, er fortsat under udarbejdelse i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Der findes endnu ikke udstyr, der er certificeret til at overholde den.
WiMAX kan sende på en række forskellige frekvenser fra omkring 2 GHz op til 66 GHz. Båndbredden og rækkevidden afhænger af frekvensen. Ved de lave frekvenser er båndbredden sammenlignelig med ADSL.