Trådløst - godt for nogle men skidt for andre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. oktober 2005.


både og Nesa opnåede både fleksibilitet og besparelser ved at flytte halvdelen af medarbejderne over på bærbare pc'er. Andre, der var tidligt ude med trådløse arbejdspladser, er vendt tilbage til kablerne.

Da Nesa i april i år skulle udskifte de ansattes computere, valgte man at udskifte alle på en gang, og man valgte samtidig, at så mange som muligt skulle have bærbare pc'er. Resultatet blev, at omkring halvdelen af de 800 medarbejdere blev udstyret med bærbare. Det var først og fremmest de ansatte i kundecentret, der forblev på stationære computere.
- Vi udskiftede alle, fordi det er vores mål at standardisere arbejdspladsen. Og vi ønskede flest mulige bærbare, for at få fleksibilitet og mobilitet, siger it-chef Lars Engsbro fra Nesa.
Overgangen til bærbare har ifølge it-chefen reduceret omkostningerne betydeligt.
- Tidligere havde omkring halvdelen af medarbejderne to computere - en på arbejde og en hjemme-pc. Det har kun ti procent i dag. Resten tager deres bærbare med hjem. Dermed undgår de, at de glemmer dokumenter på deres anden computer, og it-afdelingen får mindre at holde styr på, siger han.
Arbejsgangene er også blevet mere fleksible.
- Vi benytter et såkaldt "free seeting"-koncept, og de bærbare har gjort det enklere for medarbejderne at flytte rundt, siger Lars Engsbro.
Med udskiftningen tog man yderligere et skridt ind i den trådløse verden, idet Nesa samtidig gik over til trådløse tastaturer og -mus.
- Det er nemmere at arbejde med, og færre ledninger giver mere orden. Vi flyttede for tre år siden til en bygning med store kontorer og mange glasvægge, og det trådløse udstyr passer bedre til denne stil, siger it-chefen.
Nesa er ved at etablere trådløst netværk i håbet om, at det vil øge fleksibiliteten yderligere.
- Det trådløse netværk vil gøre det muligt at koble sig på i mødelokalerne og i atrium-gården, der flittigt bliver brugt til mindre møder. Forventningen er, at der vil være flere ting, man får gjort med det samme, siger Lars Engsbro.

Det er dog ikke alle, der udelukkende har positive erfaringer med at prøve at indføre det trådløse kontor. For nogle af pionererne levede teknologien ikke op til forventningerne, og de vendte tilbage til faste, kablede forbindelser.
I 1999 besluttede Kommunernes Revision at flytte selskabets 450 revisorer, hvoraf en del var beskæftiget på 24 lokalkontorer, over på bærbare computere og at lade kommunikationen foregå via mobilnettene. Et par år senere måtte virksomheden erkende, at den havde været for tidligt ude, og man flyttede medarbejderne tilbage på faste, kablede netværk - ofte med brug af VPN-forbindelser.
- Mobilforbindelserne var ikke stabile nok, og sikkerhedsforholdene var problematiske, siger edb-chef Michael Nielsen fra Kommunernes Revision.
Han vil dog ikke udelukke, at virksomheden en dag vil vende tilbage til de trådløse teknologier.
- Indtil videre har vi ikke fundet en trådløs løsning, der kan være et alternativ til de kablede forbindelser, vi har i dag. Måske kan 3G blive dette alternativ, hvis det er i stand til at opfylde vores krav til sikkerhed og stabilitet, siger han.

Boks:
Det handler om fleksibilitet
Den trådløse virksomhed hedder dette tema, hvor vi ser på 3G, WiFi, WiMAX, trådløs access og RFID. Her vil du kunne få et billede af, hvad teknologierne betyder og kommer til at betyde for virksomhedernes måde og arbejde på og for de it-afdelinger, der skal administrere dem.
Fælles for disse teknologier - hvad enten de kobler bærbare pc'er trådløst på nettet, giver Mbit- eller Gbit-forbindelser gennem luften, eller trådløst indhenter data - er den frihed det giver at slippe for kablerne: Der kan udveksles information hurtigere, og som en it-chef siger i temaet: Man får gjort mere, når man kan gøre det med det samme - uden at skulle et sted hen, der er forbundet med kabler.

Billedtekst:
Nesa er ved at etablere trådløst netværk i håbet om, at det vil øge fleksibiliteten yderligere. Dermed kan medarbejderne koble sig på i mødelokalerne og i atrium-gården, der flittigt bliver brugt til mindre møder.
Foto: Nesa




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere