Trådløs dominans

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Uanset om der står Motorola, Samsung eller Siemens på det trådløse headset til mobilen, er det produceret af GN Netcom, der sidder på en tredjedel af markedet på verdensplan. Af Jesper Kildebogaard
Den trådløse teknologi er blevet mere overkommelig i pris, så vi ser en meget kraftig vækst i markedet for headsets til både kontorbrug og mobiltelefoner. Kun en tiendedel af dem, der kan have glæde af det, har for eksempel et trådløst headset på kontoret i øjeblikket, siger Jørn Kildegaard, administrerende direktør for GN Store Nord og GN Netcom.
GN Netcom har i 2004 oplevet stejle vækstkurver, overskud og en samlet omsætning på 2,5 milliarder kroner for mobil- og kontordivisionerne. Det er salget af headsets til mobiltelefoner, der med en eksplosiv stigning i omsætningen på 150 procent har været primus motor for væksten, og i år forventer Jørn Kildegaard, at mobilsalget overhaler kontordelen. Men det er på kontorheadsettene, der hentes store penge hjem med en indtjening på cirka 20 procent. I alt forventes i år en omsætning på 3,5 milliarder kroner og et overskud på 375 millioner kroner.
foran konkurrenterne
Salget af mobiltelefon-headsets fordeler sig jævnt mellem GN Netcoms eget mærke Jabra og OEM-aftaler med blandt andre Motorola, Samsung og Siemens. Senest har Nokia bedt om hjælp til ekstraudstyr til N-Gage-konsollen, og flere aftaler er på vej, lyder det hemmelighedsfuldt fra Jørn Kildegaard.
Samlet set er det lykkedes GN Netcom at få fat i en tredjedel af verdensmarkedet ved hele tiden at være et skridt foran konkurrenterne. Det er resultatet af en satsning, der startede for alvor for ti år siden:
- Vi havde en vision om, at det ville blive stort med tiden, så vi investerede kraftigt i området. De første tre projekter fejlede - headsettene blev for dyre og for dårlige - men så gik det fremad, siger Jørn Kildegaard.
Firmaet var først med trådløse headsets til kontorbrug og senere til mobiltelefoner, og nu er GN Netcom først til at bruge digital signalbehandling i headsets, så der bliver skruet ned for baggrundsstøjen. Teknologien stammer fra høreapparatdivisionen GN ReSound, og prisen er kommet ned i et leje, der gør det muligt at gøre brug af systemet hos GN Netcom også.
- Der bliver i stigende grad et sammenfald mellem teknologien i høreapparater og headsets, og vi vil over tid bruge flere og flere af de avancerede algoritmer til støjbehandling i vores headsets, siger han.
forsinkede projekter
Væksten har dog også skabt problemer: Det var i midten af 2004 ikke muligt at finde alle de ingeniører, der var brug for til udviklingsafdelingen i Danmark. Det forsinkede nogle af projekterne, og situationen satte skub i beslutningen om at lægge mere af udviklingen til Kina, hvor firmaet i forvejen har al sin produktion.
Allerede for fire år siden begyndte GN at lægge nogle af de mindre komplicerede udviklingsopgaver i Kina, men med en kritisk ingeniørmangel i Danmark tog udviklingen for alvor fat. Nu er der ansat 30 ingeniører i Kina.
- Vi har et mål om at fordoble det antal, men det er faktisk heller ikke ligetil at skaffe dygtige ingeniører i Kina.

Billedtekst:
Jørn Kildegaard passer både direktørposten hos GN Store Nord og GN Netcom, efter Niels Christiansen stoppede som direktør i GN Netcom i slutningen af 2004. Til daglig bliver firmaets to divisioner med hver deres direktør kørt meget selvstændigt, så der er ikke planer om at finde en ny fuldtidsdirektør til GN Netcom.

Boks:
en milliard mere
GN Netcoms omsætning opgøres i artiklen til 2,5 milliarder kroner i 2004. Heri er medregnet regnskabstal for GN Netcom globalt, mens omsætningstallene, der ligger til grund for førstepladsen, er dem, GN Netcom A/S har indberettet til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere