Mange hepper på digitalt forvaltningsprojekt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Klø på, er budskabet fra it-organisationerne til bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning. De efterlyser en ihærdig indsats for at skabe permanente strukturer for den fællesoffentlige digitale udvikling.

En forsker beskriver opgaven som at løse cirklens kvadratur. At gøre det umulige ved på én gang at skabe en ramme for samarbejde og styring i videreudviklingen af Projekt Digital Forvaltning. Ovenikøbet på et tidspunkt, hvor krav om besparelser øger potentialet for konflikt mellem parterne.
Men opgaven skal løses, så kompliceret den end er, lyder kravet fra it-organisationer, der leverer til og samarbejder med den offentlige sektor.
- Der er fortsat et meget stort behov for at styrke udviklingen af den offentlige administration gennem digitalisering. Det behov er ikke faldet - det er tværtom ekstremt stigende i lyset af både strukturreformen og de meget store opgaver, der også ligger foran centralforvaltningen, siger Kim Østrup, vicedirektør i IBM og formand for IT-Brancheforeningens udvalg for Digital Forvaltning.
Han efterlyser også bestræbelser på at styrke it-governance - god it-styring i det offentlige Danmark - hvor man foreløbig har været tøvende.
- Hvorvidt den store udskiftning i personkredsen omkring projektet betyder en svækkelse kommer an på, om regeringen fortsat vil prioritere området højt. Den skal fortsat have meget stor fokus her. Og selvfølgelig skal man have en ny, stærk chef for taskforcen, så det kan køre videre på et højt niveau. Sker det ikke, vil jeg være skuffet, siger Kim Østrup.
At han meget nemt kan blive det, antydes af en kommentar fra Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management og formand for Dansk IT's offentlig sektor udvalg:
- Projektet står i et vakuum lige nu. Der er en klar sammenhæng mellem, at det skal køre til udgangen af 2006, og du har en strukturreform fra 1. januar 2007. De fleste kan godt se behovet for at få formaliseret governance-strukturerne, altså styringsmodellerne for den offentlige sektors it-udvikling.
Men der er ikke synderlig politisk vilje til at røre i den store gryde og lave radikale forandringer, før vi kommer på den anden side af strukturreformen. Selv om det er oplagt nu med ledelsesudskiftningen. Og selv om de fleste godt kan se, at digitaliseringen er kommet så langt, og teknologien griber så meget på tværs, at der er accelererende behov for at koordinere og styre mere tværgående på digitaliseringen. Også i mere forpligtende form, hvor man får etableret egentlige governance-organer både nationalt og på domæneniveau.

Situationen optager sindene, og behovet for en debat runger ud i it-virksomhederne. Således er it-servicevirksomheden Unisys kommet på banen med en opfordring til, at situationen udnyttes til at nytænke hele molevitten og eksempelvis oprette en central, tværoffentlig funktion, som kan træffe forpligtende it-beslutninger på tværs af stat, region og kommune.
Udviklingschef Christian Wernberg-Tougaard, som også er medlem af IT-Brancheforeningens udvalg for Digital Forvaltning, trækker en parallel til Storbritannien, hvor en sådan såkaldt e-envoy refererer direkte til premierminister Tony Blair.
Den skydes dog ned af mange andre, som i stedet fremhæver en model, baseret på vertikale domæner, såsom sundhed, miljø og beskæftigelse, kombineret med en centralt placeret styringsenhed - helst i Finansministeriet. Den blev lanceret i et nyligt debatoplæg fra Dansk IT, der lokker med milliardbesparelser som konsekvens af ordentlig governance.
Ejvind Jørgensen er medforfatter og varm fortaler:
- Den offentlige sektor er så stor og kompleks, at det er på domæneniveau, man skal ned og lave strukturer for samarbejde, hvor der også er beslutningskraft, siger han.
Fra den politiske arena advarer de radikales ordfører for digital forvaltning, Morten Østergaard, mod en nedprioritering og han anbefaler kraftigt, at der skabes faste strukturer for det, der startede som et projekt. Rent praktisk anbefaler han, at de forretningsansvarlige kommer i højsædet, og man kommer væk fra den rene it-fokus.
Dansk IT's udspil får ros med på vejen, det er der meget musik i, siger han.
Morten Østergaard roser projektet og taskforcens arbejde, eksempelvis succesen med eDag2. Til gengæld fremhæver han e-faktura-projektet med dets alvorlige begyndervanskeligheder som et eksempel på, at fællesoffentlig koordinering ville have været en god ide frem for at lade Økonomistyrelsen køre det ud over kommunerne. Her opstod den klassiske krig, siger han.

Boks:
Vi har talt med:

• Peter Gorm Hansen, direktør i Kommunernes Landsforening.
• Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management og for-
mand for Dansk IT's offentlig sektor udvalg.
• Kim Østrup, vicedirektør i IBM og formand for IT-Branchefor-
eningens udvalg for Digital Forvaltning.
• Martin Østergaard, ordfører for digital forvaltning for Det radikale
Venstre.
• Christian Wernberg-Tougaard, udviklingsdirektør i Unisys.
• Anders Nørskov, strategichef i Microsoft.
• Jon Johnsen, direktør i KMD.
• Peter Lorentz Nielsen, partner i Devoteam Fischer & Lorenz.
• Tom Togsverd, direktør i ITEK.
• Jacob Primault, afdelingschef i Dansk IT.
• Jens Hoff, professor ved Københavns Universitet.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere