Generalens paradoks

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Lederen af Danmarks største it-virksomhed er tydeligt nervøs. I dagens Computerworld kritiserer koncernchef i TDC, Henning Dyremose, skarpt danske politikere for at overregulere telemarkedet. Henning Dyremose mener, at krav om lave priser for adgang til TDC's rå kobber ødelægger mulighederne for at skabe konkurrence på teleområdet. Ingen virksomhed bliver fristet til at bygge ny og konkurrerende infrastruktur, når prisen for at udnytte TDC's kabler, efter Dyremoses mening, bliver for lav. At forsyningsselskaberne gør det alligevel, skyldes manglende forretningssans, mener han. De vil ikke kunne tjene penge på modellen, og de vil være tvunget til at sælge, hvorefter vore broderlandes statskontrollerede teleselskaber nemt kan tage for sig af retterne uden at betale en herregård.

Koncernchefens bekymring er forståelig om end af andre årsager. TDC er kæmpestor og stærk set med danske øjne. Selskabet præsterede således et regnskab med et overskud på knap ni milliarder kroner i år og leverer en omsætning tæt på midten af 40'erne - heraf hentes lidt over halvdelen, cirka 23 milliarder kroner på hjemmemarkedet. Men i sammenligning med de internationale konkurrenter, synes TDC nærmest klejn. Og selv i et skandinavisk perspektiv er Dyremoses selskab kid brother, hvis man tænker på norske Telenor og svenske TeliaSonera.
Skal TDC fortsat kunne ekspandere i udlandet, må hjemmebanen forsvares med alt, hvad der er kært - den hjemlige styrkeposition er helt nødvendig som dynamo i en fortsat international ekspansion. Derfor appellerer Dyremose så indtrængende til politikerne om at skabe fri konkurrence, så der ikke udarbejdes særregler for den dominerende aktør, der i sagens natur ikke længere er et monopol.

Imidlertid hænger TDC-generalens argumenter ikke sammen.
Det er helt på hovedet at sidde og bekymre sig over andre virksomheders forretningsplaner. TDC har kunnet udnytte sin kobbermine i hundrede år. Hvem ved, hvor tålmodige elselskaberne har lyst til at være? Og hvis elselskaberne skulle regne forkert, så er det vel fint nok, at leverandøren bliver eksempelvis TeliaSonera - så længe kunderne får lavere priser. Det ville betyde ægte konkurrence på det danske marked.

TDC er ikke længere et nationalt klenodie, men en børsnoteret virksomhed, selv om selskabet stadig nyder historiske etat-agtige fordele. Spørg bare de mange pensionister, som stadig lejer et telefoniapparat i dyre domme hos det tidligere statsmonopol.
Hvis Dyremose har en pointe, så er det, at telereguleringen skal omlægges, når der kommer lys i elselskabernes fiberkabler. For så er TDC ikke længere dominerende aktør. Blot ligebyrdig. Men det tidspunkt er ikke indtruffet endnu.

Læs side 22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere