Stille revolution i dataudveksling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. september 2005.


Hver anden dansk virksomhed anvender automatiseret dataudveksling i forhold til it-systemer i omverdenen, viser en helt ny type opgørelse fra Danmarks Statistik.
De danske virksomheder overrasker positivt i opgørelsen af, hvor udbredt brugen af automatiseret dataudveksling er.
Ifølge Danmarks Statistiks nye undersøgelse benyttede 52 procent af alle virksomheder og 74 procent af virksomheder med over 100 medarbejdere de elektroniske muligheder i 2004.
- For mig ligner det en stille revolution - et bredt fænomen, der er opstået uden central koordinering. I detailbranchen har de meget store koncerner eksempelvis stillet krav til deres grossister, og i transportbranchen har man opdaget nytten af elektroniske fragtbreve. Om et år vil det være interessant at se effekten af indførelsen af e-faktura, siger specialkonsulent Martin Lundø fra Danmarks Statistik.
Den hidtidige fokus på det kundevendte i dataudveksling betegner han som toppen af isbjerget i forhold til de mange andre forretningsprocesser, der kan understøttes elektronisk.
Danmarks Statistik har på den baggrund moderniseret opgørelsen af, hvordan danske virksomheder bruger it, og udarbejdet en ny definition af automatiseret dataudveksling. Den traditionelle betegnelse, EDI (Electronic Data Interchange) er fra 1980'erne før internettet blev udbredt. I dag, hvor mange benytter internet som transportvej og i stigende grad XML som meddelelsesstandard frem for de gamle, mere komplicerede EDIFACT -formater, forstår mange virksomheder ikke længere begrebet EDI.
Fordi definitionen er ændret, har Martin Lundø svært ved at komme med præcise tal for udviklingen. Men han er ikke i tvivl om, at der er stor, hidtil ubemærket aktivitet.
- Mønstret viser en masse strømme af datainformation. Det er sket før, men der er kommet en hidtil uset bredde og meget stort omfang på nu. Det, vi ser, er langt mere perspektivrigt, end at virksomheder blot modtager ordrer over internettet. Der er mere volumen, hvilket har betydning for, hvor effektiv en virksomhed er, siger han.

Brancheprofilerne i undersøgelsen viser overraskende ingen markant forskel i udbredelsen, men at det er forskelligt, hvilke data man udveksler. Martin Lundø peger på, at selv brancher som generelt ligger ret langt tilbage med it - eksempelvis transport samt bygge og anlæg - har områder, hvor de er langt fremme.
Formanden for Dansk IT, Per Buchwaldt, applauderer moderniseringen af statistikkerne.
- Den rigtige målestok for den samfundsmæssige nytte og effektivitet af it er brugen - ikke de simple statistikker som hvor mange pc'er man har. Det svarer til at måle antallet af skriveborde og tro, man så ved, hvad der foregår.
At se på brugen vil også kaste mere lys på, hvad Danmark er dygtig til og knap så dygtig til, mener Per Buchwaldt. Han peger på den udbredte holdning, at danskerne er meget gode til overfladearbejdet som at bygge portaler hen over en mangfoldighed af løsninger, men ikke så gode til den dybe integration, hvor processerne bag facaden begynder at hænge sammen.
- Men dataoverførsel er jo tegn på dyb integration. Vi mangler blot en egentlig mængdeindikator for udbredelsen, altså volumen i virksomhederne, så vi kan se, hvor dygtige de er blevet til at anvende det. Men de nye tal er trods alt et fornemt skridt på vejen.

Per Buchwaldt efterlyser muligheden for at benchmarke internationalt. Det findes ikke endnu, eftersom hverken EU eller OECD har en dækkende definition af EDI, der eksempelvis inkluderer elektronisk fakturering.
- Der har ikke været internationale definitioner, der var tilstrækkelige til vores brug, så da e-faktura kom, tog vi konsekvensen og trak hele paletten ud. Mig bekendt er vi blandt de meget få lande, der spørger så detaljeret - helt ned i, hvad det rent faktisk er for data, der sendes. I EU nøjes man for eksempel med en opdeling i e-handel over internet og e-handel over andre netværk. Men jeg har en kontakt til OECD, og her er man interesseret i definitionen og overvejer at inkludere den i sit modelspørgeskema for virksomheders brug af it, fortæller Martin Lundø.
Han tilføjer, at udfordringen har været at skabe et spørgsmål, der på den ene side var tilstrækkeligt præcist defineret og på den anden side ikke var uforståeligt for den store mængde af virksomheder.

Boks:
Dårlig software hæmmer it-brug
Fejl og mangler i modtaget software er den mest betydningsfulde barriere for danske virksomheders brug af it. Det fremgår af Danmarks Statistiks seneste årsopgørelse af virksomhedernes it-brug.
16 procent angiver, at fejl og mangler i software er en barriere af stor betydning. Nummer to på listen over barrierer er manglende fleksibilitet hos it-leverandørerne, som 15 procent af virksomhederne klager over. Herefter kommer uventet høje it-udgifter og for hurtig introduktion af nye versioner af software. Henholdsvis 13 og 12 procent af virksomhederne oplever det som benspænd.
Opgørelsen viser desuden at internetadgang og hjemmesider har toppet i udbredelse. Til gengæld er brugen af nettet, service på hjemmesider og e-handel steget fra 2004 til 2005. På handelsfronten har 63 procent afgivet ordrer via internettet i 2004 mod 57 procent i 2003. På salgssiden ses en større stigning fra 27 til 35 procent.
Virksomhedernes it-sikkerhedsberedskab er ligeledes steget.
På investeringsfronten har flere end 4 af 10 virksomheder konkret planer om it-investeringer i 2005, og hver sjette svarer, at it-investeringer er med i såvel budget som strategi og forretningsplan.

Boks:
Definition
Ved automatiseret dataudveksling forstås elektronisk dataudveksling mellem egne og fremmede it-systemer:
• med overførsel via internettet eller andre netværk
• i form af strukturerede meddelelser som ordrer, fakturaer, transaktioner varebeskrivelser eller fragtbreve
• i aftalte meddelelsesstandarder som OIOXML, EDIFACT etc.

Undersøgelsen "Danske virksomheders brug af it 2005" kan hentes på www.dst.dk/it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere