Danskernes digitale identiteter kan stjæles

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. september 2005.


En trojansk hest og et program, der registrerer tryk på tastaturet, er nok til, at en hacker kan stjæle den digitale signatur. Det åbner
mulighed for identitetstyveri i hidtil uset omfang.

De seneste dages byger af angreb fra virussen Bagle kan være mere farlige, end det umiddelbart ser ud til. Bagle åbner nemlig bagdøre på inficerede pc'er, og det giver mulighed for, at personer med onde hensigter kan stjæle den digitale signatur ud af hænderne på en dansker, der træder uforsigtigt ind i den digitale selvbetjeningsverden. Her øges mængden af stærkt personfølsomme oplysninger samtidig dag for dag, og den kombination bekymrer sikkerhedseksperter.
- Det kræver ikke meget mere end et par tastetryk, før en hacker har fri og uhindret adgang til det hele, siger it-
sikkerhedskonsulent Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.
Han har selv har haft succes med at stjæle en persons digitale signatur - med personens samtykke.
- Det er en meget enkelt proces, hvor man kan skaffe sig den totale kontrol med alt, hvad der foregår på brugerens maskine. Dermed kan man fuldstændigt overtage en anden persons identitet, siger Peter Kruse, der i forsøget sendte testpersonen en trojansk hest på en mail, og derefter aflurede tastetryk for til sidst at downloade signaturen.
Herefter loggede han ind på ToldSkats website og havde fri adgang til alle økonomiske oplysninger om testpersonen.
- Det viser, at signaturen ikke er mere sikker end den pc, den ligger på, siger Peter Kruse.
Fidusen med at bryde ind via en bagdør og en såkaldt keylogger er velkendt og har tidligere været brugt til et netbank-
tyveri. Her fik en dansker lænset sin konto, fordi en hacker havde stjålet hans nøgle til netbanken og opsnappet hans tastetryk. Hackeren blev dog hurtigt fanget.
Endnu har der ikke været meldt om tyverier af den digitale signatur, men mængden af personfølsomme oplysninger på nettet øges konstant med nye tjenester. Eksempelvis på sundhed.dk, hvor man kan se sine hospitalsbehandlinger i det nationale landspatientregister.
Netop den stigende mængde af personfølsomme oplysninger bekymrer sikkerhedseksperten Preben Andersen fra DK-CERT. Han understreger, at sikkerheden i selve den digitale signatur er god, og at risikoen er minimal, hvis man sikrer, at pc og applikationer er opdaterede.
- It-krimininalitet er oftest drevet af et økonomisk motiv, og jeg tvivler på, at nogen gider bryde ind for at flytte en persons børn over i en anden børnehave. Men når oplysningerne bliver meget personlige, begynder tanken om identitetstyveri at blive meget ubehagelig, siger Preben Andersen.

Den lette adgang til personfølsomme oplysninger foruroliger også sikkerhedseksperten Steen Pedersen fra Ementor. Han efterlyser en central logning af brugen af den digitale signatur, så man til enhver tid kan se, hvor den har været brugt og hvornår.
- Problemet er, at de fleste ikke er klar over det, hvis deres pc er inficeret med en sikkerhedsbrist. Der kan gå lang tid, før man opdager, at signaturen misbruges og spærrer den, siger Steen Pedersen.

TDC, der distribuerer den digitale signatur, er helt på det rene med, at en bagdør og et program, der registrerer tryk på tastaturet, er nok til at stjæle en anden persons identitet. Umiddelbart kan firmaet ikke gøre ret meget ved problemet, fordi risikoen ikke direkte er forbundet til signaturen, men derimod til brugerens pc, som TDC ikke har kontrol over.
Til gengæld arbejder TDC med løsninger, som skal gøre det sværere at stjæle signaturen - blandt andet en USB-nøgle med en signatur til brug for folk, der ikke tør efterlade signaturen på deres pc.
- Vi arbejder hele tiden på at gøre signaturen mere robust over for misbrug med standardværktøjer, som det her må siges at være. Men det bedste, vi kan gøre, er, at opfordre brugerne til et højt sikkerhedsniveau og så spærre signaturen, hvis vi får mistanke om misbrug, siger Morten Storm Petersen, afdelingsleder i TDC Certificering.
Indtil videre er 442.000 digitale signaturer udstedt. De kan bruges på mere end 90 forskellige websites.

Tema om digitale signaturer,
side 24-25
Ugen i Virus og Spam, side 26




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere