Sådan får din bærbar nyt liv

Synes du, din gamle bærbar er blevet langsom og sløv? Så kan du sparke liv i den med en ny ram, og det er virkelig nemt at sætte i. Her kan du finde den helt rigtige ramklods til din pc - og prisen er lav.

Sådan får din bærbar nyt liv

Hvis du har en bærbar computer, som er to-tre år gammel, så kan den virke langsom og sløv.

Det tager flere minutter at starte den op, og hvis du har mange programmer åbne, er det lige før, at computeren skal have kunstigt åndedræt.

Men selv om du sidder med en gammel computer, behøver du ikke acceptere den elendige brugeroplevelse.

En enkelt løsning er nemlig at sætte mere ram i den bærbare for at give den nyt liv. Det kan virke som en lidt uoverskuelig opgave, for hvordan får man overhovedet adgang til computerens indre?

Heldigvis er det en ret simpel proces. De fleste bærbare har nemlig i bunden en klap, der er lige til at skrue af - og så er det muligt at tilføje ram.

Inden du når så langt, er det en god idé at undersøge, hvor mange ram du egentlig har i dag - og hvilken type det er. Du kan meget passende bruge programmet CPU-z - download det her.

Bemærk at under installationen vil det gratis program meget gerne tilføje en bjælke til din browser og ændre startside til ask.com. Hvis du vil undgå det, så kan du aktivt fravælge det under installationsprocessen.

Med CPU-z kan du få vist, hvor mange ledige ram-pladser der er i din computer, og hvor mange ram der allerede sidder i maskinen.

Du kan også vælge at bruge websiderne for to af de store producenter af ram-klodser: Kingston og Corsair.

De har begge rigtig gode oversigter over hundredvis af computermodeller og forklarer præcist, hvilke ram du skal bruge til netop din model. Du får altså et modelnummer, så du ikke går galt i byen med din indkøbsseddel.

Naturligvis vil Kingston og Corsair gerne sælge ram-klodser og har link til forhandlere. De er dog ofte engelske, så når du har fundet den korrekte klods på deres sider, kan du eksempelvis smide navnet på modellen ind på pcworld.dk/pristjek for at finde et godt tilbud.

Få fingre i ny ram

Vi har i dette tilfælde taget fat i en gammel Acer Aspire 3003 LCI, der i dag er udstyret med sølle 256 megabyte ram.

Det er virkelig al for lidt power, og computeren virker mere sløv end en teenager på en søndag.

Opstarten af Windows XP er ufattelig langsom, og programmerne virker som de har indtaget sovemedicin.

Ved at bruge programmet CPU-z kan vi se, at computeren har to pladser (også kaldet slots) til ram, hvoraf kun den ene af brugt til en klods med 256 megabyte ram.

Hos Kingston.com får vi yderligere vejledning om, hvilken type ram der skal sættes i netop vores maskine, når det skal være større klodser på op mod en gigabyte. Se mere her.

Kingston leverer også link til engelske forhandlere, men som prisbevidst forbruger tjekker vi naturligvis de billigste salgssteder på pcworld.dk/pristjek. Se pristjek her.

En gigabyte ram til computeren koster lidt over 500 kroner. Vi vælger at anskaffe os to klodser med en samlet kapacitet på to gigabyte, da vi virkelig vil have spark i maskinen og blandt andet bruge den til billed- og videoredigering efterfølgende.

Til almindelig brug er en gigabyte fint, og den kan kombineres med 256 megabyte, der allerede sidder i maskinen.

Det er dog en god idé at undersøge, hvor mange ram din pc egentlig kan æde, inden du sætter dankortet på overarbejde. Med vores Acer kan den maksimalt klare to gigabyte, så vi giver den altså fuld skrue. Du kan ligeledes på Kingstons side se, hvad din maskine kan klare.

Ramtyperne - og dermed også priserne - varierer meget i forhold til, hvilke bærbare modeller de passer ind i.

Du kan være heldig at nøjes med at smide 100 kroner for en gigabyte ram. Det var tilfældet med den minibærbare MSI Wind, som vi tidligere har fodret med ekstra ram.

Sæt ram i din bærbar

Når du har købt din nye ramklods, skal den monteres i computeren.

Det er faktisk en forholdsvis simpel proces, da de fleste almindelige bærbare giver dig adgang fra bunden af den flade følgesvend. Et dæksel skal blot skures af.

På minibærbare kræver det noget mere fingerspitzgefühl, da du skal skrue hele bunden op og endda har udsigt til at se garantien forsvinde. Men på almindelige bærbare er der oftest nem adgang.

Inden du finder skruetrækkeren frem så fjern batteriet fra computeren. Selv om du sagtens kan komme til ramklodserne uden besvær, så er det ikke smart at have strøm på den bærbare, når du roder med dine ram.

Husk også altid at droppe den islandske sweater, lad være med at holde fast i radiatoren og undgå at gnide dine sko mod gulvtæppe, når du udskifter computerens indmad. Det kan give statisk elektricitet, som ikke er den bedste livret for pc'ens vitale dele.

Når du har skruet dækslet af, har du adgang til det slot, hvor rammen skal sættes i. I vores tilfælde sidder der allerede 256 megabyte ram, som vi piller ud. Det foregår ved at skubbe let til de små metalbøjler, som holder ramklodsen fast.

Derefter indsætter vi de to ramklodser på hver en gigabyte i maskinen, og i det her tilfælde skal de sættes lidt skråt i - for derefter at blive trykket ned på plads. Til slut skruer vi dækslet på igen.

Sæt batteriet i computeren og kør CPU-z og se, om alle de nye ram er genkendt. Alternativt kan du også blot højreklikke på Denne Computer og derefter vælge Egenskaber. En menu dukker op, der viser, hvor mange ram computeren har indenbords.

Så hurtig bliver din computer

Du skulle meget gerne mærke en markant hastighedsstigning ved brug af dine programmer. Vores Acer Aspire 3003 LCI fik helt nyt liv, og den var pludselig langt mere frisk og ikke længere søvndrukken.

Når vi klikkede på programmer åbnede de op med det samme, og vi kunne mulititaske i adskillige browservinduer, se video og skrive i Word samtidig - uden problemer.

Hvis vi havde udført samme stunt før udskiftningen af ram, så var computeren frosset fuldkomment af stress over de mange opgaver.

Med de 256 megabyte ram var computeren vanvittige 4 minutter og 22 sekunder om at starte op - fra vi trykkede på power-knappen til Windows XP var kampklar. Med de to gigabyte ram var tiden skåret ned til 1 minut og 27 sekunder. Altså en væsentlig besparelse.

Før tog det 19 sekunder at åbne Adobe Acrobat Reader, mens det efter udskiftningen af ram blot tog 10 sekunder.

Og generelt var alle programmer bare langt hurtigere, og Word åbnede eksempelvis på fire sekunder mod 14 sekunder før.

Vi prøvede også kun at sætte en gigabyte ram i sammen med de 256 megabyte, som sad der i forvejen. Her var tiderne næsten identiske. Så vi fik altså ikke ret meget mere fart over feltet med to gigabyte ram kontra 1,25 gigabyte. Til gengæld vil de to gigabyte ram virkelig komme til sin ret, når der skal billedbehandles på computeren, og det vil heller ikke være noget problem at redigere videoindhold.

Husk harddisken

Selv om udskiftningen af ram har givet computeren helt nyt liv, så er der stadig nogle flaskehalse, som kan påvirke tempoet. Især harddisken - hvis den er gammel - kan have godt af en defragmentering og hovedrengøring. Det kan du fikse med gratis software, og du får en masse tip til det lige her.

Du kan også vælge at skifte harddisken helt ud - her er lille guide til hvordan du gør det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere